هنر ابزار رشد توده‌های مردم برای اصلاح انتظارات آنها از مسئولان است و باید هنری خلق شود که درخواست توده بیشتری از مردم را ارائه کند.

به گزارش خبرنگار مهر، نخستین همایش و نمایشگاه بین المللی هنر انقلاب در پنج رشته تجسمی، تئاتر، سینما، موسیقی و ادبیات از امروز به مدت پنج روز در سینما فلسطین آغاز شد. در افتتاحیه این همایش که با حضور مهمانان و هنرمندان ایرانی و خارجی، دانشجویان و نمایندگان مطبوعات رأس ساعت 14:30 در سینما فلسطین برگزار شد، ابتدا حسن بنیانیان، رئیس حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی سخنرانی کرد.

وی در ابتدا ضمن اشاره به سهیم بودن حوزه هنری و فرهنگستان هنر در شکل دهی و برگزاری این همایش، عنوان کرد: "چون انقلاب متعلق به همه آحاد ملت است، امیدواریم در سال های بعد سایر نهادها و سازمان ها هم در آن سهیم شوند. وقتی بحث انقلاب در یک جامعه مطرح می شود طبعاً بسیج توده ها برای براندازی یک نظام فاسد در درجه اول اهمیت قرار می گیرد. استقرار یک نظام صالح هم نیازمند تغییر فرهنگ توده ها و آگاهی بخشیدن به آنهاست."

بنیانیان در ادامه ضمن اشاره به اهمیت مردم سالاری در نظام و دین اسلام به اهمیت مشورت و نظرسنجی از آحاد مردم تأکید و اضافه کرد: "در قدیم الایام هم مشورت حکم محکمی در اسلام داشته و پیامبر اکرم (ص) و حضرت علی (ع) هم به آن اهمیت می دادند."

رئیس حوزه هنری ضمن بیان این نکته که یکی از اهداف برگزاری این همایش ایجاد درکی درست از اهمیت فرهنگ و هنر برای مسئولین است، گفت: "هنر ابزار رشد توده های مردم برای اصلاح انتظارات آنها از مسئولان است. باید هنری خلق شود که درخواست توده بیشتری از مردم را ارائه کند."

بنیانیان در حالی که معتقد است هنرمندان بعد و قبل از انقلاب عمدتاً مخاطب خود را توده های مردم انتخاب کرده اند، به گروهی دیگر هم اشاره کرد و افزود: "آثارشان ارتباط لازم را با مخاطب برقرار نمی کند و باید مراقب این نوع هنر بود که منجر به یک حلقه بسته نشود. اگر با مهندسی فرهنگی، طرح جامع علمی و طرح توسعه 20 سال کشور به گونه علمی برخورد شود، می تواند ضرورت توجه به هنر انقلاب را از زوایای مختلف مشخص کند."

در ادامه بهمن نامور مطلق، دبیر فرهنگستان هنر، با سخنان خود افتتاح رسمی این همایش را به نوعی اعلام کرد. نامور سخنانش را اینگونه آغاز کرد: "گفتن از انقلاب به ویژه در بخش تجسمی دچار نوعی تناقض است، چون آثار به نمایش درآمده خود گویاترین فریاد برای بیان هستند."

وی چهار عنصر مهم هنر انقلاب اسلامی ایران را اینگونه برشمرد: "چهار عنصر هنر، انقلاب، اسلامی و ایران ارکان این هنر را تشکیل می دهند که ارتباط تنگاتنگی با هم دارند. یک ارتباط جوهری که بیانگر وابستگی آنها به هم است. برخی معتقدند وجه انقلاب به هنر پویایی می بخشد و وجه اسلامی به آن جهت می دهد. ولی واقعیت این است که نمی توان آنها را از هم جدا کرد. تفاوت هنر انقلاب ما از سایر انقلاب ها همین وجه اسلامی بودن آن است."

نامور در ادامه دو نکته مهم مطرح در این زمینه را مورد اشاره قرار داد: "نکته اول در مورد هنر انقلاب اسلامی این است که زمان مند نیست و تاریخ مصرف ندارد. این انقلاب را نمی توان محدود به بهمن 57 یا ... دانست. هنر انقلاب می تواند تداوم پیدا کند تا هنگامی که مبانی انقلاب همچنان اهمیت خود را حفظ کرده اند. نکته دوم این است که برای حفاظت از این هنر فعالیت جدی انجام نشده است. پیشنهاد فرهنگستان هنر هم در این خصوص، تأسیس فوری یک موسسه مرتبط با هنر انقلاب اسلامی است."

در ادامه این مراسم روز نخست همایش هنر انقلاب رسماً آغاز به کار کرد. روز نخست که به هنرهای تجسمی اختصاص یافته با سخنرانی ناصر پلنگی درباره "شناسایی نشانه های تصویری در نقاشی انقلاب" ادامه پیدا کرد. در ادامه زهرا رهنورد با موضوع "هنر انقلاب ها: ایران و سایر انقلاب ها" (تشابه و تفاوت ها)، لینکولن کاشینگ از کوبا با موضوع "مهاجرت بین المللی تصاویر انقلابی"، شارون پارکر از امریکا با موضوع "مروری بر هنرمندان زن ایرانی و هنر انقلاب"، عبدالمجید حسینی راد، سامیا حلبی از فلسطین و لشیا لوپز و مانچلا گونزالز از مکزیک سخنرانی کردند.

نهایتاً نشست تخصصی با موضوع "آسیب شناسی هنرهای تجسمی بعد از انقلاب ایران" با حضور حبیب الله آیت الهی، حبیب الله صادقی، علی عباسی، احمد قلی زاده و حسین خسروجردی برگزار می شود.