دكتر "محمد حسن بازيار" مدير دفتر همكاري هاي علمي و بين الملل دانشگاه علم و صنعت ايران در مورد ارتباطات دانشگاه علم و صنعت با مراكز علمي و تحقيقاتي خارج از كشور، آن را مهم ارزيابي مي كند اما معتقد است كه اين ارتباط تنها در امضاي قرارداد خلاصه نمي شود.
دكتر بازيار مي گويد، دانشگاه علم و صنعت در سالهاي اخير در مجموع 30 قرارداد با دانشگاه ها و مراكز پژوهشي مختلف خارج از كشور به امضاء رسانده است.
او بر تغيير سياست دانشگاه علم و صنعت در روند همكاري هاي بين المللي تاكيد مي كند و مي افزايد: در ارتباط اين دانشگاه با مراكز علمي و تحقيقاتي ديگر كشور ها؛ به اين نتيجه رسيده ايم كه امضاي قرارداد ميان دو دانشگاه به تنهايي نمي تواند در توسعه همكاري ها راهگشا باشد بلكه بايد دانشجويان و محققان ايراني با همكاران خارجي خود ارتباط مستقيم داشته باشند و دانشگاه تنها نقش رفع كننده مشكلات اداري و احيانا" موانع مالي را عهده دار باشد.
بازيار در مورد تعامل دانشگاهيان ايراني و خارجي گفت: در اين زمينه موفقيت هاي خوبي در سالهاي اخير داشته ايم، به عنوان مثال مي توان به اعزام 6 نفر از دانشجويان مقطع دكتري دانشگاه علم و صنعت در رشته هاي شيمي، عمران و برق براي ادامه تحصيل به كشور انگلستان اشاره كرد كه بخشي از هزينه تحصيل آنها نيز توسط " شوراي فرهنگي بريتانيا " تاُمين شده است و يا اعزام دو نفر از دانشجويان فارغ التحصيل مقطع كارشناسي اين دانشگاه در رشنه هاي برق و شيمي براي ادامه تحصيل در مقطع كارشناسي ارشد به دو كشور اروپايي ديگر كه البته اين دو نيز توسط يك شركت خارجي بورسيه شده اند.
همچنين برخي از استادان دانشگاه نيزبراي نبادل اطلاعات علمي و پژوهشي با همكاران خود در كشورهايي مثل هند، اكراين، فرانسه و انگلستان در ارتباط هستند كه اين روابط گاهي اوقات منجر به رفت و آمد هايي نيز مي شود و ما سعي داريم تا اين ارتباطات را نيز گسترش دهيم.
به گفته بازيار، از ديگر اقدامات "دفتر همكاري هاي علمي و بين الملل" دانشگاه علم و صنعت، عقد قرارداد همكاري با "بانك نوسعه اسلامي" است كه پس از دو سال پيگيري سر انجام به امضاء رسيد. بر اساس اين قرارداد كه ميان دانشكده صنايع دانشگاه علم و صنعت و بانك نوسعه اسلامي منعقد شد، با تاُمين اعتبارات لازم از طرف بانك مذكور بزودي دانشگاه علم و صنعت به قطب علمي و آموزشي صنعت جوش در خاورميانه بدل خواهد شد.
به همين بهانه، خبرنگار گروه اخبار دانشگاهي خبرگزاري مهر، گفت وگويي با مديركل همكاريهاي علمي و بين الملل دانشگاه علم و صنعت انجام داده است كه در پي مي آيد:
خبرگزاري مهر: در مورد اين قرارداد توضيحات بيشتري ارائه دهيد:
دكتر بازيار :اين طرح در واقع راه اندازي يك مركز " كنترل و آموزش جوش " در كشور خواهد بود كه با فراهم آمدن تجهيزات لازم و تربيت نيروي متخصص مورد نياز، دوره آموزش هاي تخصصي جوش كه در صنايع هواپيما سازي، صنايع نظامي و برخي صنايع ديگر كاربرد دارند در اين دانشگاه ارائه خواهد شد و با توجه با اهميت اين دوره آموزشي پيش بيني مي كنيم علاوه بر متخصصان داخلي پذيراي جمع زيادي از متخصصان ساير كشورهاي خاورميانه نيز باشيم.
تمركز ما در دفتر همكاري هاي بين الملل در حال حاضر بر اين نوع مبادلات معطوف شده است و فكر مي كنم اين اقدامات در دراز مدت علاوه بر ارتقاي كيفيت آموزشي دانشگاه بر روند بهبود كيفيت پروژه هاي اجرا شده توسط متخصصان ايراني نيز تاُثير خواهد داشت.
خبرگزاري مهر : آيا براي پذيرش دانشجويان خارجي دردانشگاه هم برنامه اي داريد ؟
دكتر بازيار : بلي؛ با توجه به انقلابي كه اينترنت در زمينه فناوري اطلاعات و ارتباطات (I.C.T ) در جهان ايجاد كرده و امكان دسترسي به اطلاعات را در هر نقطه از جهان بدون در نظر گرفتن زمان و مكان فراهم آورده است، ما نيز احساس كرديم كه بايد وارد اين فضاي ارتباطي شويم تا بتوانيم براي جذب افرادي كه به دنبال ناُمين نيازهايي هستند كه ما امكان برآوردن آن نيازها را داريم، اقدام كنيم، لذا پس از بررسي هاي فراوان و با توجه به سابقه ي 10 ساله دانشگاه علم و صنعت در پذيرش دانشجويان خارجي، تصميم گرفته شد تا نحوه ي پذيرش دانشجويان خارجي را به شكل آزاد البته نه به شكل بورسيه كه در سالهاي قبل مرسوم بوده است، اعلام كنيم.
هم اكنون اطلاعات مربوط به شرايط و نحوه ثبت نام متقاضيان خارجي نحصيل در دانشگاه علم و صنعت از طريق سايت اينترنتي دانشگاه در دسترس است و دانشگاه پس از بررسي سوابق آموزشي متقاضيان، نسبت به ثبت نام واجدين شرايط اقدام خواهد كرد و دانشجويان خارجي پس از گذراندن يك دوره 6 ماهه آموزش زبان فارسي در دانشگاه بين المللي امام خميني، امكان حضور در كلاس هاي درس دانشگاه علم و صنعت را خواهند داشت.
خبرگزاري مهر: پيش بيني مي كنيد كه تا چه ميزان در جذب دانشجوي خارجي موفق باشيد؟
دكتر بازيار : در كشور هاي حاشيه خليج فارس دانشگاه هايي هستند كه با سابقه ي 5 تا 10 ساله و با امكانات به مراتب كمتر از دانشگاه علم و صنعت، در پذيرش دانشجويان خارجي موفق بوده اند بنابراين دانشگاه علم و صنعت با سابقه ي 70 ساله و امكانات به مراتب بهتر آموزشي، در صورت انجام تبليغات و اطلاع رساني مناسب به مراتب موفق تر ازاين دانشگاه ها عمل خواهد كرد.
البته ما هنوز تبليغات مناسبي براي پذيرش دانشجوي خارجي انجام نداده ايم و پيش بيني نمي كنيم در چند ماه آينده متقاضيان چنداني ازخارج كشور داشنه باشيم اما از همين فرصت براي فراهم آوردن بستر هاي لازم براي جذب بيشتر دانشجويان خارجي استفاده خواهيم كرد .
خبرگزاري مهر: در چه رشته هايي دانشجوي خارجي پذيرش خواهيد كرد ؟
دكتر بازيار : از مهر ماه سالجاري در كليه رشته هايي كه از طرف وزارت علوم، تحقيقات و فناوري مجوز پذيرش دانشجوي داخلي را داريم، امكان پذيرش دانشجوي خارجي را هم خواهيم داشت البته برآوردي هم از ميزان تقاضاي تحصيل در رشنه هاي مختلف داريم .
خبرگزاري مهر: آيا دانشجويان خارجي در كنار دانشجويان ايراني تحصيل خواهند كرد؟
دكتر بازيار : بلي؛ چون معتقديم تعامل دانشجويان ايراني و خارجي در عين حالي كه به رفع نيازهاي دو طرف كمك خواهند كرد باعث ارتقاء كيفيت آموزش دانشجويان ايراني نيز مي شود.
خبرگزاري مهر: در حال حاضر چه نعداد دانشجوي خارجي در دانشگاه علم و صنعت مشغول به تحصيل هستند؟
دكتر بازيار : چيزي حدود 20 نفر دانشجو از كشورهاي پاكستان، سوريه، لبنان، اردن و يمن در اين دانشگاه پذيرفته شده اند كه برخي از آنان فارغ التحصيل شده و برخي ديگر هنوز مشغول به تحصيل هستند.
خبرگزاري مهر: همانطور كه مطلعيد بر اساس آمار منتشره وزارت علوم، تحقيقات و فناوري دستگاه آموزش عالي كشور تنها توان جذب 22 درصد متقاضيان تحصيلات دانشگاهي در كشور را دارد و طبيعي است كه پذيرش دانشجويان خارجي باعث كاهش ظرفيت پذيرش دانشجويان داخلي خواهد شد، آيا فكر نمي كنيد اين اقدام باعث ايجاد حساسيت هايي در جامعه شود ؟
دكتر بازيار : متاسفانه در كشور ما محدوديت منابع وجود دارد و يكي از دلايل ناتواني دانشگاه هاي كشور در جذب تمامي متقاضيان آموزش عالي نيز همين محدوديت منابع است. مدتهاست كه دانشگاه هاي كشور از اين محدوديت رنج مي برند و اين نگراني وجود دارد كه در صورت تاُمين نشدن اعتبارات مورد نياز دانشگاه ها، كيفيت آموزش ها كاهش يابد بنابراين براي جلوگيري از افت كيفيت آموزش مجبور به كاهش سهميه پذيرش خواهيم بود؛ پذيرش دانشجويان خارجي به شكل آزاد (نه به شكل دانشجويان بورسيه كه در سالهاي قبل در كشور ما معمول بوده است) به دانشگاه ها امكان خواهد داد تا بخشي از كمبود منابع مورد نياز خود را جبران كنند و به اين ترتيب مجبور به كاهش ظرفيت پذيرش دانشجويان ايراني نشوند.
بنابر اين با وجود اين كه براي پذيرش دانشجويان خارجي اعلام آمادگي كرده ايم اما ظرفيت پذيرش دانشجويان ايراني را هم كاهش نداده ايم و اميدواريم با پذيرش دانشجويان خارجي و تاُمين اعتبار مورد نيازاز اين طريق بتوانيم ظرفيت پذيرش دانشجويان داخل كشور را افزايش دهيم.
همچنين اميدواريم پذيرش دانشجو از كشور هاي پيشرفته و يا حتي كشور هاي در حال توسعه، باعث افزايش انگيزه تحصيل و رقابت ميان دانشجويان ايراني شود.