قروه- طرح های کشاورزی در قروه با هدف توسعه این بخش و ایجاد ارزش افزوده اقتصادی با حداکثر استفاده از بهره وری آب توسط کشت های گلخانه ای مورد بررسی و بازدید قرار گرفتند.

به گزارش خبرنگار مهر، شامگاه دوشنبه با حضور رئیس جهاد کشاورزی کردستان در راستای توسعه بخش کشاورزی از طرح‌ها و پروژه‌های مرتبط به این بخش در شهرستان قروه بازدید شد.

در این بازدید ابتدا پروژه کنترل و پخش سیلاب روستای ضله جوب از طرح‌های آبخیزداری منابع طبیعی قروه مورد بازدید قرار گرفت. اهداف این پروژه شامل کنترل سیلاب و جلوگیری از خسارت مالی و جانی، تغذیه سفره‌های زیرزمینی منطقه، جلوگیری از حرکت آب‌های شور و گازدار به طرف آب‌های شیرین، اجرای طرح‌های تحقیقاتی است.

همچنین اصلاح کیفیت خاک، جلوگیری از هدر رفتن جریان‌های سطحی، کنترل فرسایش رودخانه و کاهش دبی اوج سیلاب از دیگر اهداف این طرح عنوان گردید.

این پروژه با مساحت ۷۰ هکتار از سال ۷۶ آغاز شد و به گفته رئیس منابع طبیعی قروه در ۶ هزار و ۴۹۰ هکتار در جنوب شرقی در حوضه بالادست شهرستان قروه واقع گردیده است. «بهزاد شریفی پور» با اشاره به مشخصات این پروژه بیان کرد: این سیلاب دارای بند انحرافی، کانال آب بر، حوزه آرامش و پلات‌های ذخیره و جذب می‌باشد که ذخیره سالانه آب در پخش سیلاب ظله جوب هفت میلیون متر مکعب است که به سفره‌های زیرزمینی تزریق می‌شود.

وی میزان تزریق آب به سفره‌های زیرزمینی از طریق این پروژه را بالغ بر ۷۰ میلیون مترمکعب دانست و یادآور شد: این پروژه با ۲۳ کرت می‌تواند به طور میانگین ۹۰ هکتار زمین را پوشش دهد.

«شریفی پور» مساحت تقریبی مخزن در این پروژه را ۵ هکتار با حجم ۸۶ هزار مترمکعب دانست که دارای ۱۶ هزار و ۵۰۰ مترمکعب حجم خاکریزی و ۴۸ هزار و ۷۹۷ مترمکعب حجم خاکبرداری است.

پایداری تولید

رئیس جهاد کشاورزی کردستان هم در خصوص پروژه کنترل و پخش سیلاب بیان کرد: یکی از فرصت‌های اصولی در کشاورزی بحث آبخیزداری برای کردستان است که ۲ هدف عمده پخش سیلاب و آبخوان داری را شامل می‌شود.

به گفته «خالد جعفری» سال‌ها پیش وضعیت قروه به شکل کنونی حاد نبود اما در سال‌های اخیر به دلیل برداشت‌های بی رویه آب و خشکسالی هایی که به وجود آمده با فرونشست زمین مواجه شده است لذا اجرای پروژه‌های آبخیزداری در این منطقه ضرورت دارد.

وی با تأکید بر اینکه این پروژه‌ها به اراضی کشاورزی که در پایاب آن قرار دارند کمک می‌کند و در ذخایر منابع آب‌های زیر زمینی تأثیر دارد، افزود: با توجه به توپوگرافی خاک در کردستان و همین طور تغییرات اقلیمی یکی از راه‌های مؤثر در استان توجه به پروژه‌های آبخیزداری است.

«جعفری» اجرای پروژه‌های آبخیزداری را در راستای پایداری تولید و منابع مهم خواند و ارزش افزوده این گونه طرح‌ها را بسیار بالا عنوان کرد.

پروژه گاوداری دشت گل

پروژه دیگر مربوط به طرح گاوداری ۲ هزار و ۵۰۰ رأسی مولد بود. مجری این طرح شرکت شیر و دام دشت گل کردستان است که در سال ۸۸ در سفر استانی رهبری در دستور کار قرار گرفت. به گفته مدیرعامل شرکت، این طرح در زمینی به مساحت ۵۰ هکتار احداث شد که ۲ هزار و ۵۰۰ رأس در طرح اولیه بود و به ۳ هزار رأس دام تغییر یافت.

«آرش پرنوری» با بیان اینکه ۷۵ درصد پروژه از نظر عمرانی تکمیل و مابقی هم در دست کار است، از نگهداری حدود ۶ هزار رأس دام مولد و غیرمولد با اشتغالزایی مستقیم برای ۱۵۰ نفر در این واحد تولیدی خبر داد.

وی ظرفیت تولید در این مرکز را ۱۰۰ تن شیر در روز و ۶ هزار تن در سال عنوان کرد و گفت: برای این طرح تا کنون ۶۰ میلیارد تومان با زمین و تأسیسات هزینه شده و برای اختتام طرح ۲۰ میلیارد تومان در نظر گردیده است.

«پرنوری» محل تأمین اعتبار این طرح را از سرمایه صندوق توسعه ملی با عاملیت بانک کشاورزی دانست و زمان اجرای آن را از تیرماه ۹۴ تا تیرماه ۹۶ عنوان کرد.

پروژه‌های در دست کار

دیگر پروژه کشاورزی که مورد بازدید قرار گرفت مربوط به طرح دامداری ۵۰۰ رأسی گوسفند داشتی در روستای وینسار بود. این طرح با اشتغالزایی برای ۶ نفر و میزان اعتبار ۵۰۰ میلیون تومان به عنوان تسهیلات در حال احداث است.

همچنین از پروژه گلخانه صنعتی ۳ هزار مترمربعی روستای نارنجک بازدید شد که در این طرح ۹۰۰ میلیون تومان تا کنون هزینه شده که از این میزان ۶۰۰ میلیون تومان آن تسهیلات بانکی و ۳۰۰ میلیون تومان هم آورده متقاضی بوده و برای ۹ نفر اشتغالزایی خواهد داشت.

اجرای طرح توسعه

در پایان رئیس جهاد کشاورزی کردستان هدف اصلی از این بازدید را اجرای طرح توسعه بخش کشاورزی دانست و اظهار داشت: شهرستان قروه یکی از شهرهای مهم در بخش کشاورزی به ویژه صنعتی است لذا اجرای طرح توسعه تعریف شده در شهرستان‌ها یکی از اولویت‌های مدنظر خواهد بود.

«خالد جعفری» با اشاره به سال رونق تولید و تلاش برای تحقق این مهم، افزود: در بازدید از پروژه‌های مدنظر ضمن تلاش برای ایجاد کار اقتصادی باید بتوان حداکثر استفاده از بهره وری آب را با شیوه‌های نوین آبیاری و کشت‌های گلخانه‌ای داشت.