آبادان - فرماندار ویژه آبادان گفت: با توجه به اقدامات پیشگیرانه انجام شده، هیچ سیلابی آبادان را تهدید نمی کند.

سید زین العابدین موسوی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه آبادان به شکل جزیره‌ای است که رودخانه‌های اروند و بهمنشیر در اطراف آن جریان دارد و علاوه بر این، میزبان آب‌ها و سیلاب‌هایی است که از کارون و بالادست وارد حوزه آبادان می‌شود و یا وارد خواهد شد، افزود: تلاش‌های زیادی برای جلوگیری از ورود سیلاب‌ها به شهرها و روستاهای آبادان شد که تاکنون هم موفقیت آمیز بود و در هیچ نقطه‌ای ورود آب نداشتیم.

وی تصریح کرد: در نقاطی که روان آب‌ها مماس با خیابان بود از طریق خروجی‌ها و گذرگاه‌های موجود مانع ورود آب شدیم، آخرین جایی که حس می‌کردیم سیلاب‌های باقی مانده امکان نفوذ دارند از طریق تالاب شادگان بود که برای مقابله با آن در جاده قفاص در یک مقطع حدود ۵ کیلومتر احداث سیل بند و در مقطعی دیگر حدود ۲ کیلومتر ترمیم و اصلاحی داشتیم و در مرحله آخر توانستیم ۱۲ کیلومتر سیل بند احداث کنیم؛ در ساخت این سیل بندها ابتدا خاک توسط کمپرسی‌ها از محل‌های دپو شده منتقل می‌شوند و درکنار هم قرارمی گیرند و پس از اینکه تکمیل شدند به وسیله بیل لودر و بیل مکانیکی خاک‌ها پرس و مستحکم می‌شوند سپس در قسمت جاده نیز توسط گریدر از بی نظمی درمی آیند و در یک خط ممتد و مستقیم قرار می‌گیرند.

فرماندار ویژه آبادان احداث سیل بند در جاده قفاص را کاری بی نظیر خواند و یادآور شد: برای احداث این ۱۲ کیلومتر سیل بند کمپرسی‌ها ۳ هزار سرویس خاک را جابجا کردند، با احتساب ۵ و ۲ کیلومتر سیل بند احداث شده قبلی در مجموع ۱۹ کیلومتر سیل بند را تا الان توانسته‌ایم در شمال آبادان ایجاد کنیم.

احداث ۱۹ کیلومتر سیل بند در جاده قفاص

موسوی ادامه داد: با احداث این ۱۹ کیلومتر سیل بند می‌توانم این ادعا را داشته باشم که هر آبی وارد آبادان شود حتی اگر موازی با آستانه سیل بندها که حدود سه متر است، شود آبادان تهدید نخواهد شد، مگر اینکه ارتفاع آب‌هایی که از بالادست به اینجا می‌رسد از سه متر بالاتر رود که این غیر ممکن است.

وی گفت: با انجام این کار تضمین‌کردیم که در پایین دست تنگه ۳ و از طریق بهمنشیر و حتی کانال‌های اطراف این روان ٱبها به سمت خلیج فارس هدایت شوند و ما در این باره مشکلی در جاده قفاص واقع در شمال آبادان نداریم.

وی با اشاره به حجم بالای آب وارد شده به شادگان و اینکه شاید با احتمال هجوم همه جانبه آب از سمت شادگان تهدید شویم، افزود: در نشستی با فرماندار شادگان و با حضور برخی مسئولان دیگر مسائل را مورد بررسی قرار دادیم، از آنجایی که تالاب در پایین دست شادگان قرار دارد و مسئولان شادگان درباره آنکه ممکن است چه اتفاقی برای پایین دست بیافتد مسئولیتی ندارند و در حوزه کاری آنها نیز مشکلی ایجاد می‌کند لذا وظیفه دانستیم که در این باره نیز تصمیم‌گیری کنیم، بر همین اساس از سوی فرمانداری شادگان چند دستگاه بیل مکانیکی برای انجام برخی اقدامات به آن منطقه ارسال شد و ما نیز هفت دستگاه بیل مکانیکی را در جاده آبادان - ماهشهر بکار گرفتیم و تمام کالورت هایی که برای خروج آب از غرب جاده به شرق جاده مانع داشتند را برطرف و بازگشایی کردیم.

وی اظهار کرد: در حال حاضر نیز تعدادی از بیل‌ها در همان نقاط مشغول کارند و اداره راهداری و خطوط لوله نفت نیز در آنجا حضور دارند ضمن اینکه فرمانداری آبادان نیز بر روند اجرای مناسب و سریع کارها نظارت مستمر دارد.

رهاسازی روان آب‌ها از غرب به شرق جاده آبادان ماهشهر

فرماندار ویژه آبادان تصریح کرد: اکنون در حال رهاسازی تمام آب‌هایی هستیم که قرار است از غرب جاده آبادان - ماهشهر به شرق جاده بیاید، امید می‌رود با آبی که از آن سو خارج می‌شود ما در این سو به هیچ وجه تهدید نشویم، البته این بدان معنا نیست که آب وارد آبادان شود بلکه تلاشمان آن است که سطح آبی که از کنار جاده قفاص در حال عبور است بالا نیاید؛ با اقداماتی که در قالب جبهه دوم کاری در جاده آبادان ماهشهر در حال انجامش هستیم در صدد جلوگیری از ورود آب به بدنه بهمنشیر هستیم که به طور تقریبی نهایی شده است.

موسوی یادآور شد: در بخش بالادست بهمنشیر و پل منیخ هم که قرار بود پل باز شود و نگرانی شهروندان از بابت این مسئله را نیز در پی داشت میزان آبی که قرار بود از این طریق خارج شود حدود ۱۵۰ متر مکعب بر ثانیه بود که تصمیم گرفتیم تا به صورت کنترل شده از طریق پمپ‌های مارد آب را هدایت کنیم، البته استاندار و رئیس سازمان آب و برق خوزستان وقتی این استدلال منطقی را از ما شنیدن موضوع شکستن پل را منتفی اعلام کردند، ویژگی هدایت آب از طریق پمپ‌ها آنست که هرگاه با تهدید مواجه شویم، می‌توانیم پمپ‌ها را خاموش کنیم، به عبارتی کنترل آب‌ها به این شیوه آسان‌تر است.

هدایت روان آب‌ها با دستگاه‌های پمپاژ

وی با بیان اینکه انجام اقدامات در جاده قفاص به سبب آنست که کنترل آب‌های در حال پمپاژ از دستمان خارج نشود، گفت: در جلسه‌ای در ستاد مدیریت بحران استان خوزستان به استاندار و اعضای شورای مدیریت بحران در مورد در تهدید خاموش شدن پمپ‌هایمان در صورت افزایش ورودی آب از کارون به طرف اهواز هشدار دادیم لذا قرار شد تا با انجام کار بر روی کانال سلمانه و چند کانال دیگر آنها را بازگشایی کنند که این کار نیز انجام شد و در این مقطع نیز ما دیگر تهدیدی نداریم.

وی افزود: در بحث اروند رود ما تنها مسئله مد را داریم که ممکن است بر نهرهای ما تأثیر بگذارد.

وی اظهار کرد: با توجه به سیلاب‌هایی که به طریق مختلف به اروند رود نیز سرازیر می‌شود، می‌توان گفت در حال حاضر ما هیچ مشکلی نداریم؛ نهرهایی که در سمت اروند رود واقعند و خروجی دارند در شرایط فعلی هیچ مشکلی ندارند مگر آنکه شرایطی مشابه مد پیشین ایجاد شود.

وی تصریح کرد: پس از مد اکبری که پیش تر در اروند رود بروز و که اروندکنار را متأثر از خود کرد، ما خود را برای مواجه با آن شرایط نیز آماده کرده‌ایم، آن مد در تاریخ آبادان بی سابقه بود و برای یکبار رخ داد و ما برای مقابله با آن نوع از مد آمادگی داریم.

وی یادآور شد: در مد اکبر حادث شده پیشین، برخی از نهرها همچون نهر مخذوم را بستیم و در حاشیه اکثر نهرها سیل بند احداث کردیم تا از نفوذ آب به درون خانه‌ها جلوگیری کنیم ضمن آنکه اکثر سدهای میان نهرهای شمالی جنوبی را برداشتیم بر این اساس اگر با همان شرایط مد اکبر پیشین، آب بخواهد وارد شود ما برای مقابله با آن آماده‌ایم.

به گفته وی اطلاعات و اخبار کارشناسی‌ها حاکی از آنست که آن شرایط به طور مجدد تکرار نمی‌شود، در مجموع مشکلی در این باره نداریم.

ایجاد سیل بند در جوار بازار ماهی فروشان

فرماندار ویژه آبادان افزود: البته برای مقابله با نفوذ آب رودخانه اروند در شرایط بروز احتمالی مد اکبر در اطراف بازار ماهی فروشان در آبادان جبهه کاری دیگری را برای ایجاد سیل بند تعریف کرده‌ایم که به زودی کار را آغاز می‌کنیم.

موسوی اظهار کرد: در مجموع می‌توان گفت که چیزی تحت عنوان ورود آب که بخواهد سبب اذیت مردم شود، نداریم و این نتیجه تدابیر، تصمیمات و شب زنده داری‌های تمام مسئولان دستگاه‌های مختلف شهر است که جای قدردانی دارد.

وی با تاکید بر اینکه فرمانداری به عنوان هماهنگ کننده و ناظر امور به طور مرتب مسائل را دنبال و موانع احتمالی را رفع می‌کند، تصریح کرد: هم اینک چندین دستگاه ماشین آلات سنگین در نقاط مختلف شهرهای اروندکنار، چوئبده و آبادان مشغول انجام اقدامات پیشگیرانه برای مقابله با سیلاب و روان آب‌هایی که به اینجا رسیده و می رسند، هستند که هیچگاه دیده نمی‌شوند.

وی در بخش دیگری از سخنان خود یادآور شد: علاوه بر اقدامات یاد شده، نیروها در حال کار بر روی راههای ارتباط مواصلاتی برخی نهرها و روستاها هستند و برخی شرایط مورد نیاز را ایجاد و یا در حال تقویتشان هستند.

وجود ۳۰۰ نهر در شهرستان آبادان

فرماندار ویژه شهرستان آبادان با بیان اینکه در این شهرستان حدود ۳۰۰ نهر وجود دارد، گفت: خوشبختانه با اقدامات انجام شده تاکنون اجازه نفوذ آب به درون خانه‌های مردم را نداده‌ایم، بر خلاف بسیاری از شهرها ما پیش از اینکه آب بخواهد به شهر ما برسد در جهت ایجاد سیل بند اقدام کردیم و با این پیشگیری تا الان همه شاهدند که موفق بوده‌ایم، اگر چه شاید در حین بارندگی‌ها بالا زدن فاضلاب‌ها سبب بروز مشکل برای برخی شهروندان شد اما وقتی فاضلاب به سیستم‌های شهری متصل باشد چنین مواردی نیز ایجاد می‌شود، که البته در هنگام بروز این مشکل نیروهای مرتبط برای کمک به حل مشکل به طور سریع وارد عمل شدند.

موسوی افزود: به طور حتم با این همت و عزم ایجاد شده در میان مردم و مسئولان تمامی شرایط را پشت سر خواهیم گذاشت و آبادان می‌ماند و سیل بندهایی که تا همیشه به درد این شهر خواهد خورد.

وی اظهار کرد: سیاست ما آن بود که اگر سیل بندی بتواند حتی یک درصد از مشکلات احتمالی را کاهش دهد آن را ایجاد کنیم البته شاید برخی‌ها بگویند کار اضافه انجام داده‌اید اما هدفمان آنست که کار کم انجام ندهیم تا بعد پشیمان شویم.

فرماندار ویژه آبادان تصریح کرد: کارهای انجام شده در این مقطع اقداماتی بودند که در ۳۰ سال پس از جنگ بی نظیر بودند، به طور مثال در روستای نوآباد که حدود ۸ دهنه پل وجود دارد این پل‌ها از زمان جنگ تحمیلی تاکنون بازسازی و ترمیم نشده بودند ضمن اینکه برخی از این پل‌ها عرضی کمتر از ۲ متر داشتند و جزر و مد آب نیز سبب فرسایش این پل‌ها شده بود و به گفته محلی‌ها بارها شاهد سقوط موتورسیکلت و یا خودرو از روی این پل‌ها به درون نهرها بودند.

بازسازی ۱۰۰ درصدی ۴ دهنه پل در روستای نوآباد

موسوی یادآور شد: پس از بررسی شرایط، به اتفاق سپاه در آنجا قرارگاهی ایجاد کردیم و توانستیم ۴ دهنه پل استراتژیک منطقه شامل نهر ابطر، حاج محمد، ناحی و عوفی را به طور ۱۰۰ درصد نوسازی کنیم و در حال حاضر پل‌هایی با عرض ۶ تا ۸ متر احداث شده‌اند و تردد خودروها از این پل‌ها به طور کامل ایمن انجام می‌شود.

وی گفت: برای ساخت این پل‌ها هیچ اعتباری صرف نشد، دستگاه‌ها و ماشین آلات را از ارگان‌های دولتی گرفتیم، لوله‌های مورد نیاز را نیژ از یادمان والفجر ۸ گرفتیم و گروه‌های جهادی، سپاه، بسیج و دستگاه‌های اجرایی و دولت گرد هم آمده و کار را انجام و به اتمام رساندیم.

وی افزود: علاوه بر این، دهها خانه واقع در آن منطقه را که در معرض سیلاب بودند و اطرافشان را آب فرا گرفته بود و جاده ورودی نداشتند و خیلی‌ها آنجا را ترک کرده بودند را با همت همگان اطراف خانه‌ها را خاکریزی، بازسازی و جاده سازی کردیم