به گزارش خبرنگار مهر، آیت الله سید احمد میرعمادی در تفسیر آیات سوره احزاب اظهار داشت: اینکه رهبر معظم انقلاب میفرماید در شرایط جنگ احزاب به سر می بریم، به دلیل تطبیق آیات مربوط به سوره احزاب با شرایط جامعه امروز ماست.
وی با بیان اینکه بخشی از آیات سوره احزاب دلالت بر این دارد که جبهه اسلام در برابر جبهه کفر قرار میگیرد و جبهه کفر تمام توان خود را به کار میگیرد تا جبهه اسلام را از بین ببرد، تصریح کرد: در ۱۷ آیه سوره احزاب راجع به مسئله جنگ احزاب و توطئههایی که مشرکان و منافقان و احزاب گوناگون علیه پیامبر اسلام انجام دادند سخن گفته میشود؛ یک طرف جبهه اسلام به رهبری پیامبر اکرم (ص) و یک طرف جبهه کفر بود به رهبری ابوسفیان قرار دارد.
سوره احزاب ترسیم کننده فضای جامعه اسلامی در یک شرایط سخت و دشوار است
نماینده ولی فقیه در لرستان با تاکید بر اینکه سوره احزاب ترسیم کننده فضای جامعه اسلامی در یک شرایط سخت و دشوار است و عواملی که باعث پیروزی شد، افزود: خداوند متعال برای اینکه شرایط جنگ احزاب را بررسی کند یادآور یک عهد و پیمان میشود.
آیت الله میرعمادی با اشاره به آیه هفتم سوره احزاب با عنوان «وَإِذْ أَخَذْنَا مِنَ النَّبِیِّینَ مِیثَاقَهُمْ وَمِنکَ وَمِن نُّوحٍ وَإِبْرَاهِیمَ وَمُوسَیٰ وَعِیسَی ابْنِ مَرْیَمَ وَأَخَذْنَا مِنْهُم مِّیثَاقًا غَلِیظًا»، «به خاطر آورید هنگامی را که از پیامبران پیمان گرفتیم، و همچنین از تو و از نوح و ابراهیم و موسی و عیسی بن مریم، و ما از همه آنان پیمان محکمی گرفتیم» ادامه داد: موضوع آیه ۷ یادآوری پیمانی است که خداوند متعال از پیامبران، مؤمنان و مسلمانان گرفت.
میثاقی که خداوند متعال از پیامبران اولوالعزم گرفت
وی با بیان اینکه یک نظام اسلامی اگر بخواهد تداوم یابد و در برابر دشمنان بایستد باید عهد و پیمانی برقرار شود و بر اساس آن عمل شود، تصریح کرد: «میثاق» در آیه هفتم سوره احزاب یعنی عهد و پیمانی که با سوگند همراه است، عهد به قول و قرار معمولی گفته میشود، اگر این پیمان مؤکد و با سوگند همراه شود «میثاق» گفته میشود.
نماینده ولی فقیه در لرستان خاطرنشان کرد: خداوند متعال سه نوع میثاق گرفته است. اول میثاق عمومی از امت اسلامی و مردم، دوم میثاق عمومی از همه پیامبران و سوم میثاق خاص که از پیامبران اولوالعزم گرفته است.
آیت الله میرعمادی با تاکید بر اینکه در سوره احزاب کلمه «نبی» زیاد به به کار رفته است، این نشان میدهد مسائلی که مطرح میشود مربوط به نبوت است، افزود: ۵ پیامبر اولوالعزم داریم که شامل حضرت نوح، حضرت ابراهیم، حضرت موسی، حضرت عیسی و حضرت محمد (ص) میشوند؛ ترتیب تاریخی پیامبران اینگونه است اما در آیه هفتم سوره احزاب اول نام حضرت محمد (ص) میآید، به دلیل شرافت و منزلت و عظمتی که پیامبر داشت. پیامبر اشرف الانبیا و افضل الرسل است. خداوند به ما یاد داد همیشه انسان با شرافت فضیلت دارد حتی در اسم بردن؛ این ادب قرآنی است.
هرکس مسئولیت بیشتری داشته باشد مواخذه و سختگیری بیشتری دارد؛ لذا خداوند متعال از پیامبران اولوالعزم میثاق محکم گرفت
وی ادامه داد: همچنین در این آیه خداوند حضرت عیسی را با عنوان عیسی بن مریم آورده است؛ در قرآن همیشه یا عیسی بن مریم آمده است یا مسیح بن مریم؛ برای اینکه خداوند میخواهد بگوید حضرت عیسی کسی است که فقط از مادر متولد شده است. کلمه به کلمه قرآن برای ما قابل تأمل است.
نماینده ولی فقیه در لرستان با اشاره به عبارت «وَأَخَذْنَا مِنْهُم مِّیثَاقًا غَلِیظًا» از پیامبران اولوالعزم میثاق غلیظ گرفتیم، یعنی میثاق محکم گفت: مسئولیت این پیامبران سنگینتر بود لذا خداوند میثاق محکمتری از آنها گرفت؛ هرکس مسئولیت بیشتری داشته باشد مواخذه و سختگیری بیشتری دارد.
۵ ماده پیمانی که خداوند از پیامبران گرفت
آیت الله میرعمادی با طرح این مطلب که خداوند از پیامبران اولوالعزم چه پیمانی گرفت؟ مواد پیمان چه بوده است؟ گفت: مواد پیمان ۵ مورد بوده است. نخست توحید و عبادت و بندگی خدا، اینکه از عبادت طاغوت و شیطان بر حذر باشند.
وی با بیان اینکه ماده دوم عمل به کتاب آسمانی و قرآن است، خداوند از پیامبران پیمان گرفت به کتابی که نازل شده عمل کنند، تصریح کرد: ماده سوم ادای مسئولیت و تبلیغ نبوت و رسالت بوده است؛ خداوند متعال از پیامبران عهد و پیمان گرفت که مسئولیت نبوت را انجام دهند.
نماینده ولی فقیه در لرستان با تاکید بر اینکه ماده چهارم پیمان تصدیق پیامبران گذشته و تأیید پیامبران آینده بوده است، این اعلام خط سیر حرکت امت اسلامی است، یعنی امت توحیدی باید بدانند خط سیر آنها کجا و چگونه است و به همین جهت از امامت به عنوان عهد خدا یاد شد، افزود: ماده پنجم پیمانی که خدای متعال از پیامبران گرفته این است که آن بیعتی که با والی حکومت و امام و پیامبر حاکم بستهاند را نشکنند. ما تعبیر به پیمان بین امت و امام میکنیم. خداوند از پیامبران عهد گرفته که شما وقتی پیمان بستید بین امت و امام، از آن سرپیچی نکنید. کاری که پیامبر در واقعه غدیر خم کرد.
آیت الله میرعمادی خاطرنشان کرد: در صدر اسلام بیعت این بود که دست میدادند، امروز بیعت کردن با رأی دادن است؛ وقتی مردم می آیند پای صندوق رأی و رأی میدهند یعنی پیمان میبندند.
یکی از گناهان کبیره در اسلام عهد شکنی است
وی با اشاره به آیه هشتم سوره احزاب با عنوان «لِّیَسْأَلَ الصَّادِقِینَ عَن صِدْقِهِمْ وَأَعَدَّ لِلْکَافِرِینَ عَذَابًا أَلِیمًا»، گفت: چه کسانی صادق در پیمان هستند و وفادار به پیمان هستند؟ ایران با ۱+۵ مذاکره کرده و پیمانی بستهاند، چه کسی عهد شکنی کرد؟ چه کسی صداقت به خرج داد؟
نماینده ولی فقیه در لرستان با بیان اینکه یکی از گناهان کبیره در اسلام عهد شکنی است. مسلمان به عهد و پیمانی که بسته وفا میکند، تصریح کرد: ما در برابر خون شهدا مسئولیم، عهد بستیم و نظامی به وجود آوردیم. بهترین عزیزان ما در این راه فدا شدند. اگر کوتاهی کنیم مسئولیم و باید جوابگو باشیم.
آمریکا مجازات عهد شکنی خود را خواهد گرفت
آیت الله میرعمادی با تاکید بر اینکه رهبری در بیانیه گام دوم انقلاب، عَلم انقلاب را به دست جوانان داد، افزود: دو سال پیش که خدمت رهبر معظم انقلاب رسیدیم، گزارش جلسه تفسیر را دادم ایشان فرمود کار خوبی است هرچه با جوانان میتوانید کار کنید.
وی خاطرنشان کرد: مسئولیت متوجه جوانان است. تفسیر قرآن باید جوانها باشد، تولید، سیاست، مسئولیت و… باید جوانان باشند.
نماینده ولی فقیه در لرستان با اشاره به عبارت «وَأَعَدَّ لِلْکَافِرِینَ عَذَابًا أَلِیمًا» گفت: آمریکا مجازات عهد شکنی خود را خواهد گرفت؛ این وعده خدا است. کافرینی که عهد شکنی کردند خداوند آنها را به عذاب دردناکی مبتلا خواهد کرد.