محمد رستگاری در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به مهمترین پروژه های در دست اجرای استان یزد در حوزه راهداری اظهار داشت: همه تلاش ما این است که پروژه ها زودبازده باشد و بتوانیم آنها را در یک دوره هشت ساله به بهره برداری برسانیم.
وی عنوان کرد: از طرف دیگر با توجه به اینکه عمده پروژه های راهداری مربوط به بهسازی و نگهداری راه ها است، عموماً عمر پروژه ها بالاتر از دو سال نیست البته این امر منوط به وجود پول و اعتبار است.
رستگاری با بیان اینکه با مشکل تامین قیر در استان یزد مواجه شده ایم، بیان کرد: در نیمه دوم سال گذشته و سال جاری مشکلاتی نیز در زمینه تامین قیر داریم و پالایشگاه ها به طور عمده قیر را تخلیه نمی کنند و به پیمانکاران تحول نمی دهند.
معاون راهداری اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای استان یزد یادآور شد: برای سال ۹۸ بیش از ۱۶۰ میلیارد تومان پروژه در استان یزد تعریف شده که با توجه به اینکه مباحث نگهداری پروژه ها را نیز داریم، بیش از ۸۰ میلیارد تومان از این رقم مربوط به تامین قیر است.
رستگاری ادامه داد: در سال گذشته تقریبا قیر تمام پروژه ها را دولت تامین کرد و توانستیم همه پروژه ها را تا حدا بالایی اجرا و تکمیل کنیم اما امسال با توجه به اینکه پول نداشتیم و اسناد خزانه ای که می رسد نیز مدت دار است، مشکلاتی در زمینه تامین قیر داریم.
وی تصریح کرد: اگر بحث قیر حل شود، مشکلات بسیاری از پروژه های حوزه راهداری برطرف خواهد شد.
رستگاری عنوان کرد: در حال حاضر بیش از ۱۲۰ پروژه فعال در استان یزد وجود دارد و دو پروژه نیز در حال مناقصه است که شاخص ترین پروژه های فعال شامل بهسازی مسیر نایین ـ یزد، بهسازی مسیر یزد ـ طبس و بهسازی مسیر انار ـ مهریز است.
معاون راهداری اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای استان یزد اظهار داشت: برای هفته دولت نیز چهار پروژه کوچک قابل بهره برداری است که ساماندهی تقاطع روستای فهرج به بزرگراه یزد ـ بافق، بهسازی محور تفت ـ ده بالا، کمربندی تفت و کنارگذر یزد، چهار پروژه یاد شده هستند.
وی در مورد مشکلاتی که اکنون در حوزه راهداری استان یزد به ویژه در مباحث عمرانی وجود دارد، افزود: با مشکلاتی که اکنون در زمینه اسناد خزانه وجود دارد، در عمل نقدینگی در گردش پیمانکار حذف می شود که این امر پیمانکاران را با مشکل مواجه کرده است.
رستگاری با بیان اینکه اسناد خزانه چند ساله است و به طور قطع این امر مشکلاتی ایجاد کرده، افزود: اکنون بدهی ما به پیمانکاران استان یزد بالای ۲۰ میلیارد تومان است.
وی ادامه داد: ما بر اساس ابلاغ های سالانه پروژه تعریف می کنیم در حالی که نگهداری پروژه ها به اعتبارات جداگانه نیاز دارد که این رقم در استان یزد به بالای ۱۰۰ میلیارد تومان می رسد.
معاون راهداری اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای استان یزد در مورد نیاز به همکاری دستگاه های مختلف برای اجرای پروژه های راهسازی گفت: ما در اجرای پروژه ها با منابع طبیعی تعارضاتی داریم که با توجه به شرح وظایف آنها باید تعامل بیشتری داشته باشیم تا تعارض ها کمتر باشد.
وی خاطرنشان کرد: در استان یزد، در منابع استانی در حوزه راهداری کمک های خوبی شده و جای تقدیر دارد و در بحث بودجه های ملی نیز همه تلاش خود را برای جذب انجام می دهیم زیرا اگر بودجه ملی به موقع جذب شود، هم اجرای پروژه ها ارزانتر تمام می شود و هم ایمنی راه ها که بسیار حائز اهمیت است، تامین خواهد شد.