به گزارش خبرگزاری مهر و به نقل از روابط عمومی جهاد کشاورزی کردستان محمد فرید سپری گفت: محصول خیار یکی از محصولات مهم جالیزی استان کردستان است و زراعت این محصول در استان از لحاظ سطح زیر کشت پس از سیب زمینی در رتبه دوم و از لحاظ تولید پس از سیب زمینی و گوجه فرنگی در رتبه سوم اهمیت قراردارد.
وی افزود: با توجه به شرایط خاک و اقلیم مناسب، ۸۷ درصد سطح زیرکشت خیار در شهرستانهای قروه، دهگلان و کامیاران و مابقی آن در سایر شهرستان تابعه قراردارد.
وی افزود: در کردستان سالانه حدود ۲۲۰۰ تا۲۵۰۰ هکتار خیار کشت میشود که با توجه به کشش بازار و کسب و کار فعال آن عمدتاً به تأمین خیار برای صنعت فرآوری خیارشور معطوف شده است.
وی یادآوردشد: درسال زراعی گذشته به دلیل کاهش ارزش ریال در مقابل دلار و عدم وضع تعرفه بر واردات توسط اقلیم کردستان، بازار خوبی بر فروش خیار حاکم بود که همین مسئله انگیزه کشاورزان را برای کشت خیار در سال زراعی جاری افزایش داد.
سپری گفت: از سوی دیگر در پروانه بهرهبرداری منابع آبی کشاورزان قید شده است که الگوی کشت باید رعایت شود و یکی از موارد آن اختصاص حداکثر ۲۰ درصد از سطح مزرعه به سبزی و صیفی است که در بسیاری از موارد کشاورزان و چاهداران به این مهم توجه نکردهاند که با عنایت به پیشنهاد لایحه « قانون الگوی کشت » توسط دولت، امید است با الزامات مد نظر، رعایت الگوی کشت در اینده هدفمند شود.
وی با اشاره به توسعه کشت نشایی خیار به صورت توپی (گلدانی) در سطح ۷ هکتار از مزارع استان، اذعان کرد: این مهم کاهش قیمت تمامشده، تولید بیشتر محصول و کاهش مصرف آب را به دنبال داشته است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی کردستان افزود: در راستای کاهش مصرف آب و استفاده بهینه از این نعمت خدادادی بیش از ۹۱ درصد سطح زیر کشت خیار استان و ۱۰۰ درصد سطح زیرکشت شهرستانهای قروه و دهگلانبا استفاده از اعتبارات بلاعوض به صورت سیستم نوین تحت فشار (نوار تیپ) آبیاری می شود که در هر هکتار بیش از ۳۰ الی ۴۰ درصد در مصرف آب صرفه جویی خواهد شد.
سپری اضافه کرد: این سازمان در راستای تکمیل زنجیره تولید خیار نسبت به صدور پروانهبهرهبرداری ۴ واحد با ظرفیت اسمی ۱۱۲۰تن درسال با جذب مواد خام ۷۷۵ تن و اشتغالزایی۱۳ نفردر شهرستان قروه اقدام کرده است.
وی ادامه داد: همچنین تعداد ۷ واحد دارای جوازتأسیس تولید خیار شور به ظرفیت اسمی ۳۲۰۰ تن در سال با جذب مواد خام ۲۷۶۱ تن و با اشتغالزایی ۵۳ نفردر شهرستانهای دهگلان وقروه و تعداد ۲۲ واحد دارای موافقت اصولی تولید خیار شور به ظرفیت اسمی ۴۲۲۰۰تن در سال با جذب مواد خام ۳۴۲۰ تن و با اشتغالزایی ۱۱۰ نفردر شهرستانهای دهگلان وقروه را صادر کرده است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان تصریح کرد: در ایام اخیر به دلیل پیک تولید خیار در اقلیم کردستان فعلا تعرفه واردات توسط اقلیم بر محصولاتی مثل خیار وضع شده که منجر به کاهش شدید صادرات این محصول شده و این موضوع موقت می باشد.
سپری در پایان اذعان کرد: شرایط صادرات و ارزش فروش و مشکلات موجود محصول خیار در تمای استانهای درگیر، مشابه بوده و مختص استان کردستان نمی باشد.