خبرگزاری مهر - گروه انرژی هسته ای : سفر مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی به خاورمیانه به منظور مذاکره با سران برخی کشورهای حاضر در منطقه، این نکته را ثابت کرد که وجود ذخایر عظیم نفت و گاز در این منطقه، مانعی در جهت دستیابی به انرژی هسته ای نیست.

به گزارش خبرگزاری مهر، با سفر محمد البرادعی به خاورمیانه، انگیزه کشورهای خاورمیانه به ویژه کشورهای حوزه خلیج فارس برای دستیابی به انرژی هسته ای شکل جدی تری به خود گرفت و با توجه با این نکته که البرادعی پیش از سفر خود به منطقه، قول همکاری آژانس با کشورهای خاورمیانه را برای  دستیابی به سوخت هسته ای و ساخت نیروگاه های هسته ای را داده بود، دورنمای هسته ای خاورمیانه شکل جدیدی به خود می گیرد.

تمایل کشورهای خاورمیانه برای دستیابی به انرژی هسته ای و پشتیبانی آژانس بین المللی انرژی اتمی از تمایل این کشورها در حالی انجام می شود که کشورهای زیاده خواهی همچون آمریکا و دنباله روهای سیاست های غلط این کشور معتقدند : کشورهای خاورمیانه به علت دارا بودن نیمی از ذخایر نفت و گاز جهان نیازی به انرژی هسته ای ندارند؛ با این حال کشورهای خاورمیانه می گویند : دستیابی به انرژی هسته ای با توجه به اینکه بازار نفت ثبات چندانی ندارد و اینکه ذخایر طبیعی انرژی جهان روزی پایان می یابد، امری حیاتی است .

این در حالی است که جمهوری اسلامی ایران به عنوان عضو معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای، بر اساس مقررات  آژانس، با وجود مانع تراشی های کشورهای غربی به ویژه آمریکا، با تکیه بر توانمندی متخصصان و دانشمندان بومی خود توانسته است به پیشرفت های خوبی در زمینه هسته ای دست یابد و همچنان تحت فشارهای روزافزون قدرت های سلطه گر و انحصارگر در زمینه هسته ای قرار دارد که علاوه بر نفوذ در داخل نهادی چون آژانس بین المللی انرژی اتمی، از ابزار شورای امنیت برای جلوگیری از دستیابی ایران به فناوری هسته ای صلح آمیز و پیشرفت این کشورسوء استفاده می کنند و آژانس نیز متاسفانه تحت فشارهای این قدرت ها، کمک های فنی لازم را در اختیار ایران قرار نمی دهد.

از سوی دیگر برخی کشورهای منطقه مانند اردن که از لحاظ ذخایر طبیعی انرژی وضعیت چندان مطلوبی نیز ندارند در تلاش برای دستیابی به انرژی هسته ای هستند؛ عبدالله پادشاه اردن که کشورش انرژی مورد نیاز خود را از سایر کشورها تامین
می کند، در مذاکره با البرادعی اعلام کرده بود که : اردن انرژی هسته ای را به منظور متنوع کردن سوخت های مورد نیاز خود انجام می دهد و با توجه به اینکه قیمت نفت در بازارهای جهانی همچنان سیر صعودی داشته و تحولات جهان و منطقه تاثیر زیادی بر قیمت نفت دارد؛ دستیابی به انرژی هسته ای برای اردن از اهمیت اساسی برخوردار است.

عبدالله دوم در دیداربا مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی بر این نکته تاکید کرد که اردن به نمونه ای برای تمام کشورها در زمینه استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای تبدیل خواهد شد. از سوی دیگر، کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس  شامل  عربستان؛ قطر، کویت، امارات متحده عربی، بحرین و عمان که از لحاظ ذخایر نفت و گاز در وضعیت بسیار مطلوبی در سطح جهان قرار دارند؛ نیز در تلاش برای دستیابی به انرژی هسته ای هستند و البرادعی نیز موافقت و حمایت خود را از اقدامات این کشورها برای دستیابی به انرژی هسته ای اعلام کرده است ؛ این کشورها در توجیه اشتیاق سیر ناپذیر خود برای دستیابی به انرژی هسته ای، ایران را مثال می زنند که با وجود برخوردار بودن از ذخایر نفت و گاز در پی دستیابی به انرژی هسته ای است ؛ با این وجود و با توجه به اعلام نظر بسیاری از کارشناسان سیاسی، برخوردار بودن از ذخایر نفت و گاز توجیه چندان مناسبی برای بازداشتن کشورها از دستیابی به انرژی هسته ای نیست.

بر اساس این گزارش، کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس در نشست اخیر خود درعربستان، بر حق خود مبنی بر دستیابی به انرژی هسته ای تاکید کردند و هم اکنون نیز با استناد به گزارش های برخی خبرگزاری ها و روزنامه های معتبر مانند خبرگزاری  آسوشیتدپرس و روزنامه نیویورک تایمز می توان با جرات گفت که برخی از کشورهای عربی تحقیقات خود در زمینه دستیابی به انرژی هسته ای را آغاز کرده اند و همین امرسبب نگرانی برخی از کشورهای غربی شده است.

روزنامه نیویورک تایمز در این زمینه با اشاره به نگرانی غربی ها از تلاش کشورهای خاورمیانه برای دستیابی به انرژی هسته ای نوشت : تلاش کشورهای عربی برای دستیابی به انرژی هسته ای محدود به یکی دو سال اخیر نیست، بلکه از دهه 1960 یعنی زمانی که فعالیت های هسته ای اسرائیل افشا شد؛ کشورهای عربی نیز به منظور حفظ توازن قوا در منطقه در پی دستیابی به انرژی هسته ای شدند و در اوایل دهه 1960 مصر به عنوان اولین کشور عربی اعلام کرد که در اندیشه ساخت راکتور هسته ای و تولید سلاح های هسته ای است.

پس از مصر، عراق نیز اعلام کرد که در حال انجام فعالیت های هسته ای است، اما جنگنده بمب افکنهای رژیم صهیونیستی تاسیسات هسته ای عراق را در سال 1981 بمباران کردند و این بمباران درست چند روز پیش از نصب "قلب راکتور" یعنی یکی از آخرین مراحل تکمیل نیروگاه اتمی که پس از نصب آن نیروگاه آماده بهره برداری می شود، انجام شد.

این بمباران، جهانیان را از این نکته آگاه کرد که عراق در حال تبدیل شدن به یک قدرت هسته ای است.بعد از عراق نوبت به ایران رسید تا دست به فعالیت هسته ای بزند، اما آغاز جنگ تحمیلی رژیم بعثی سابق عراق علیه ایران ، سبب شد تا فعالیت هسته ای تهران با توقف مقطعی روبرو شود. به نوشته نیویورک تایمز، هم اکنون علاوه بر کشورهای عربی حوزه خلیج فارس، یمن و ترکیه در اندیشه و یا در حال انجام فعالیت های هسته ای هستند.

به نوشته این روزنامه، هم اکنون تمام کشورهای خاورمیانه به غیر از عراق، تمایل به انجام فعالیت هسته ای دارند و این درحالی است که فقط 15 درصد از کشورهای آمریکای جنوبی و 20 درصد از کشورهای آفریقایی تمایل به انجام فعالیت هسته ای دارند.

بر اساس این گزارش، تمایل کشورهای حوزه خلیج فارس زمانی شکل جدی به خود می گیرد که کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس اعلام کرده اند حاضر هستند در زمینه انجام فعالیت هسته ای و ساخت نیروگاه هسته ای تا سقف یک تریلیون دلار سرمایه گذاری کنند.

در همین زمینه برخی کارشناسان مسائل هسته ای اعلام کرده اند که در صورت انجام سرمایه گذاری های مناسب، بیش از 200 نیروگاه هسته ای در خاورمیانه تاسیس می شود.

بر همین اساس ترکیه و مصر اخیرا اعلام کرده اند که به زودی اولین نیروگاه های هسته ای خود را راه اندازی می کنند ؛ "رجب طیب اردوغان" نخست وزیر ترکیه چندی پیش اعلام کرده بود که ترکیه قصد احداث سه نیروگاه هسته ای را دارد و بزودی اولین نیروگاه هسته ای این کشور در بندر "سینوپ" در دریای سیاه ساخته می شود.