اسناد لانه جاسوسی با اینکه بعد از تسخیر سفارت آمریکا منتشر شده، اما تقریبا هیچ‌وقت مدارک آن به شکلی کاربردی در اختیار عموم قرار نگرفته است.

مجله مهر: هر سال به روزهای میانی آبان ماه که نزدیک می‌شویم، با اینکه تلاقی چند حادثه از جمله تبعید امام خمینی (ره) در سال ۴۳ توسط شاه و کشتار دانش‌آموزان هنگام تظاهرات در سال ۵۷ است، اما چیزی که ۱۳ آبان را بیش از هرچیزی برجسته کرده، ماجرای تسخیر سفارت آمریکا در سال ۵۸، آن‌هم تنها ۹ ماه پس از پیروزی انقلاب اسلامی است.

در شکل‌گیری‌این اتفاق، عوامل‌ متعددی‌ موثر بودند که‌ تقریباً همه‌ی‌ این‌ عوامل‌، متأثر از عملکرد دولت‌ آمریکا، درقبال‌ انقلاب‌ اسلامی‌ ایران‌ بود. واقعیت‌ این‌ است‌ که‌ دولت‌ آمریکا با وجودپیروزی‌ انقلاب‌، دست‌ از مداخله‌گری‌ در امور ایران‌ برنداشت‌. طی ۹ ماه‌ بین‌۲۲ بهمن‌ ۱۳۵۷ تا ۱۳ آبان‌ ۱۳۵۸، انواع‌ و اقسام‌ حرکت‌های‌ توطئه‌آمیز درسراسر کشور، علیه‌ انقلاب‌ شکل‌ گرفت‌ که‌ به‌ گونه‌ای‌ آشکار، دست‌ آمریکایی‌هادر وقوع‌ آنها دیده‌ می‌شد و عملاً سفارت‌ آمریکا، به‌ صورت‌ یک‌ مرکز جاسوسی‌، برای‌ سازماندهی‌ حرکت‌های‌ تفرقه‌ افکن‌ و تجزیه‌طلبانه‌، درآمده‌ بود. در این میان امام‌ خمینی (ره) که بر این‌ مسأله‌ واقف‌ بودند، در تمامی‌سخنرانی‌ها و اعلام‌ مواضع‌ خودشان‌، طلاب‌ و دانشجویان‌ و جوانان‌ را به‌هوشیاری‌ در برابر آمریکا و ضرورت‌ مقابله‌ با توطئه‌های‌ این‌ دولت‌، دعوت می‌کردند.

تسخیر لانه جاسوسی (سفارت آمریکا) بر سیاست خارجی ایران و آمریکا، وضعیت بین المللی واشنگتن و وضعیت داخلی ایران آثار مهمی بر جای گذاشت. در آن زمان این اتفاق روابط ایران و امریکا را به تعطیلی کشاند، وضعیت بین‌المللی ایالات متحده را با بحران ۴۴۴ روزه روبرو کرد و انتشار اسناد جاسوسی به دست آمده از لانه جاسوسی، چهره جهانی امریکا را مخدوش کرد.

مرورگر شما از ویدئو پشتیبانی نمی‌کند.
فایل آن‌را از اینجا دانلود کنید: video/mp4

آمریکا ضعیف‌تر، وحشی‌تر و وقیح‌تر شده است

حالا و بعد از گذشت ۴۰ سال از آن روزها همچنان دغدغه آمریکا در کشور وجود دارد، همان‌طور که از ساعات اول پیروزی انقلاب بلکه حتی قبل از انقلاب درصدد توطئه بودند. مقام معظم رهبری امسال هم در دیدار با دانش‌آموزان و دانشجویان بار دیگر تاکید کردند که «امروز آمریکا از سال ۴۳ ضعیف‌تر شده لکن درعین‌حال وحشی‌تر و وقیح‌تر شده است.»

ایشان در ادامه فرمودند: «آمریکا همیشه با ملت ایران دشمنی کرده؛ حتی در رژیم طاغوت قبل از انقلاب هم که یک دولت ملی را در سال ۱۳۳۲ ساقط کرد. البته آن دولت هم تقصیر داشت که به آمریکا اعتماد کرده بود. بعد از انقلاب هم که تا امروز همه‌اش تحریم و تهدید و بدگویی و مشکل‌تراشی و نفوذ بوده. بعضی‌ها تاریخ را تحریف می‌کنند که "شروع اختلافات از تسخیر لانه جاسوسی بوده"؛ این تحریف تاریخ است. اختلاف بین ملت ایران با دولت آمریکا از ۲۸ مرداد و قبل آن بود که آنها ملت ایران را دچار یک رژیم فاسدِ وابسته کردند.»

اسناد جنایات آمریکا را خوانده‌اید؟

در جریان اشغال سفارت، کارمندان سفارت تلاش کردند مدارک و اطلاعات محرمانه را از بین ببرند، اما دانشجویان پیرو خط امام توانستند بخش اعظمی از این اطلاعات را بازیافت کرده و حدود ۷۰ سند محرمانه که نشان دهنده خباثت‌های دولت آمریکا علیه ملت ایران و فعالیت‌های مخفی سازمان اطلاعاتی آمریکا در ایران بود را فاش کنند، امام خمینی (ره) از این اقدام دانشجویان به عنوان انقلاب دوم یاد کردند.

اما نکته مغفول این جریان جایی است که با وجود انتشار اسناد جنایات آمریکا اما همه آن‌ها در حد کتاب‌های بزرگ و ثقیل باقی مانده است و با اینکه بارها و بارها درباره این اسناد شنیده‌ایم، اما به نظر می‌رسد به جز محققین و پژوهشگرهایی که احتمالا کارشان در همین حوزه‌هاست، آن‌ها را نخوانده باشند.

حالا و بعد از گذشت چهار دهه از ماجراهای لانه جاسوسی و بعد از انتشار اسناد بررسی آن‌ها مخصوصا برای دانش‌آموزان و دانشجویان آنقدر مهم به نظر می‌رسد  که رهبر انقلاب هم بارها نسبت به آن واکنش نشان دادند.

با اینکه سال‌هاست ما درباره جنایت‌های آمریکا صحبت می‌کنیم، اما سندهایی که در این زمینه وجود دارد، کمتر به دست جوان‌ترها رسیده و به نظر می‌رسد مسئولین با وجود در اختیار داشتن منابع خوب خبری در این زمینه، کمتر اطلاعات این زمینه در اختیار عموم مردم قرار گرفته و از همین رو بسیاری از فعالیت‌های پشت پرده آمریکا علیه ایران ناشناخته باقی مانده است.

مجموعه کتاب‌های «اسناد لانه‌ی جاسوسی» دربرگیرنده موضوعات گوناگون است که بیشتر آن‌ها محرمانه و غیرقابل دسترس بوده‌اند.