به گزارش خبرنگار مهر، هوشنگ بازوند امروز پنج شنبه در شصت و چهارمین اجلاس مشورتی روسای شوراهای اسلامی کلانشهرها و مراکز استانها که در استانداری کرمانشاه برگزار شد، آسیب های اجتماعی را یکی از بزرگترین چالش های شهری عنوان کرد و اظهار داشت: مدیریت شهری با این آسیب های اجتماعی که بسیاری از آنها ناشی از سکونتگاههای غیر رسمی و حاشیه نشینی هاست دست و پنجه نرم می کند.
استاندار کرمانشاه افزود: در سطح کلان کشوری نسخه ای که برای حاشیه نشینی پیچیده می شود نسخه ای واحد است که عملا جوابگو نیست بلکه باید هر استانی دوای درد خود را شناسایی کند چرا که جنس آسیب ها و حاشیه نشینی ها در کشور یکی نیست.
وی یکی دیگر از چالش های کشور را بحرانها و خشم طبیعت دانست و گفت: جغرافیای کشور ما 90 درصد روی گسل های زلزله است و این یک چالش جدی است اما رفتار سازه های ما در مقابل این حوادث خوشایند نیست.
بازوند خاطر نشان کرد: امسال 25 استان ما درگیر سیل بود، در استان کرمانشاه 172 کیلومتر رودخانه وجود دارد که 5 هزار واحد مسکونی یا در بستر و یا در حریم رودخانه ها ساخته شده اند که خود این مساله یکی از چالش های بزرگ برای شهر است که باید علاج شود.
نادیده گرفتن قوانین شهرسازی یک چالش جدی برای مدیریت شهری است
این مدیر ارشد استان بیان داشت: شاید نادیده گرفتن قوانین شهرسازی یک چالش جدی برای مدیریت شهری باشد علی رغم اینکه تمایل ندارند این امر را پررنگ جلوه دهند اما این یک واقعیت است.
بازوند گفت: وقتی طرح تفصیلی ها بیش از 30 تا 40 درصد اجرایی نمی شود در افق طرح و گاهی هم اگر اجرا می شود انحراف از طرح تفصیلی دارد که این نشان می دهد شهر را به نحوی اداره می کنیم که هزینه کارهای قانونی بیشتر از هزینه کارهایی است که در آن قانون رعایت نمی شود.
وی افزود: به طور مثال ماده 100 ها تبدیل به درآمد و منابع درآمدی برای شهرها می شود و این اتفاق بیانگر این است که یا شهر را می فروشیم و یا جسم را می فروشیم که تبدیل به منابع درآمدی ما می شود.
بازوند نقش مردم را در اداره امور شهرها بسیار موثر ارزیابی کرد و اظهار داشت: با این کار می توانیم اداره امور شهرها را با کمترین میزان انجام دهیم و اداره شهر گران نمی شود.
وی ادامه داد: هزینه مدیریت یک شهروند حاشیه نشین برای مدیریت شهری 40 برابر کسانی است که در شرایط عادی زندگی می کنند.
بازوند خاطر نشان کرد: توجه به زیر پوست شهر یکی از مسایلی است که ما در شورا و مدیریت شهری باید یک توجه ویژه به آن داشته باشیم.
حفظ سرمایه اجتماعی از وظایف جدی شهرها
وی حفظ سرمایه اجتماعی را یکی از وظایف جدی شهر دانست و گفت: که متاسفانه خیلی کم به این موضوع توجه داریم و در مهندسی اجتماعی شهر دقت لازم را نداریم در حالی که این موضوع بسیار مهم است.
بازوند تصریح کزد: وقتی مهندسی اجتماعی را رعایت نمی کنیم می بینیم درگیر یک کلاف سردرگم ترافیک و مشاغل مزاحم در شهر می شویم.
لزوم مهندسی اجتماعی در شهرها
این مدیر ارشد استان خاطر نشان کرد: اگر دنبال یک امنیت هستیم و اعتقاد داریم که امنیت بستر توسعه است لازمه آن یک مهندسی اجتماعی در شهر است که خروجیش آسایش و آرامش برای شهروندان خواهد بود.
وی رای مردم به شوراها را یک رای عمران و آبادانی عنوان کرد و گفت: البته نه اینکه اصلا این رای سیاسی نباشد ولی قالب رای مردم به شورا ها عمرانی و آبادانی و مطالبه جدی است که باید در دستور کار قرار بگیرد.
راه برون رفت از چالش های شهری مدیریت واحد است
بازوند عنوان کرد: راه برون رفت از چالش های شهری مدیریت واحد شهری است ما کلید شهر را به شوراها و شهردار دادیم اما اختیار جای دیگر است متاسفانه سازماندهی و سیاستگذاری مسکن به دور از شورای شهر و مدیریت شهری در کشور ما صورت می گیرد اما گرفتاری آن متوجه شوراها و شهرداریهاست.
وی افزود: میراث فرهنگی برای مرمت بافتهای فرسوده از قوانین خاص خودش استفاده می کند اما قوانینی که دارد مغایر با مسائل شهر است به طور مثال یک بافتی را یک کارشناس در تهران یک خط دور آن می کشد به عنوان حریم و اینطور نمی شود شهر را اداره کرد چرا که قطعا این کارشناس به اندازه کارشناسان استانی اطلاعات ندارند.
استاندار کرمانشاه خاطر نشان کرد: اگر این قوانین اصلاح نشود تمام بافتهای تاریخی را نه تنها نمی توانیم احیاء کنیم بلکه آنها را از دست خواهیم داد.
وی بیان داشت: دخالت های بیش از حد وزارت راه و شهرسازی و قوانین خاصی که دارند در موضوع شهرسازی یکی از مسائلی است که نیاز به حل و فصل دارد.
این مدیر ارشد استان در پایان ابراز امیدواری کرد که یکی از خروجی های این همایش روشن شدن تکلیف مدیریت واحد شهری و حل و فصل مشکلات این راه باشد.