خبرگزاری مهر، گروه بین الملل -جواد حیران نیا: چندی پیش کشورهای انگلیس، آلمان و فرانسه با انتشار بیانیهای در بروکسل فعال شدن مکانیسم ماشه را تأیید کردند.
این در حالی است که عباس موسوی سخنگوی وزارت خارجه ایران ۱۴ بهمن ماه اعلام کرده که با رایزنی ایران روند فعال شدن مکانیسم ماشه متوقف شده است.
موسوی در این خصوص گفته است: اروپا هنوز مکانیسم ماشه را فعال نکرده است. آنها میخواستند این اقدام را انجام دهند ولی با استدلال ایران و نامه ۱۴ صفحهای ظریف، این کار را نکردند.
اما در عین حال وزارت امور خارجه روسیه نیز روز ۱۶ بهمن ماه از سه کشور اروپایی آلمان، انگلیس و فرانسه خواسته است تا مکانیسم حل اختلافات در برجام را کنار بگذارند.
پروفسور «متیو بان» مشاور وزارت انرژی آمریکا و استاد دانشگاه هاروارد در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص فعال شدن مکانیسم ماشه از سوی کشورهای اروپایی گفت: به نظرم منافع ملی ایران ایجاب میکند که این کشور با سه کشور اروپایی در تلاش برای حل مسئله همکاری کند.
وی افزود: علی رغم خروج غیرمعقولانه آمریکا، اما اروپاییها در تلاش هستند که تا آنجا که عملی و ممکن است، منافع همه طرفها در برجام را حفظ کنند. به قول یکی از دیپلماتهای اروپایی: هدف ما بازگرداندن تحریمها نیست، بلکه هدف ما حل اختلافات از طریق مکانیسمهایی است که در توافق طراحی و ایجاد شده است.
وی در خصوص تلاشهای کشورهای اروپایی برای جایگزین کردن برجام با یک توافق جدید و عهدشکنی اروپا در این خصوص نیز گفت: درخواست برای یک توافق جدید به این معنا نیست که طرفهای برجام به دنبال توافق جدید اما در همان نوع قبلی هستند، بلکه توافقات مختلفی میتوان در آینده متصور بود. مقامات رسمی در ایران نیز به عنوان نمونه اعلام کردهاند که آنها نیز ممکن است سازوکارها و توافقات جدیدی را در نظر بگیرند که تحریمها به صورت فراگیرتری برداشته شوند.
مشاور «ارنست مونیز» وزیر انرژی آمریکا در دولت اوباما در ادامه یادآور شد: در نهایت به اعتقاد من، استفاده از برجام به عنوان زمینه و بستری برای بررسی و ایجاد توافقات بیشتر قابل توجه است که میتواند به رفع نگرانیهای هر دو طرف بر سر تحریمهایی منجر شود که از طریق برجام قابل برطرف شدن نیست.
وی تأکید کرد: روسیه در مقایسه اروپا بیشتر متمایل است که موضعی انتقادی را در برابر آمریکا اتخاذ کند. اروپاییها، روسها و چینیها به هر حال ترجیح میدهند که هم ایران و هم آمریکا به تعهدات کامل خود در برجام بازگردند.
«بان» در خصوص ضمانت اجرایی توافق احتمالی جدید حتی در صورت پذیرش ایران نیز گفت: این موضوع آشکارا یک نگرانی بجا و مشروع برای ایران است. اقدامات لازم در مذاکره برای افزایش احتمال عمل به وعده همه طرفها یک بخش اساسی و اصلی در مذاکرات آتی خواهد بود.