تاریخ انتشار: ۲۸ خرداد ۱۳۸۶ - ۱۴:۵۴

شورای فرهنگی - اجتماعی زنان ، این شورا ضمن انتقاد به طراحان نظریه ازدواج موقت ، خواستار توجه مسئولین به ابعاد مختلف این موضوع شد.

به گزارش خبرگزاری مهر ، شورای فرهنگی - اجتماعی زنان در پانصد و شصتمین جلسه خود ضمن انتقاد به طراحان نظریه ازدواج موقت و تاکید بر تسهیل ازدواج جوانان و تشکیل خانواده ، توجه مسئولین را به ابعاد مختلف این موضوع به شرح ذیل معطوف داشت.

طرح موضوع ازدواج جوانان در دولت نهم و مجلس هفتم فرصت مغتنمی را فراهم می کند که برخی ابعاد آن مورد توجه قرار گیرد.

1- عدم تصویب آیین نامه اجرایی قانون تسهیل ازدواج جوانان
چندی پیش تر از این مجلس شورای اسلامی درباره تسهیل ازدواج جوانان مصوبه ای را در تاریخ 7/10/84 داشته است که فی نفسه حکایت از توجه مجلس به این حق فردی و اجتماعی مردم داشته است ولی با انقضای بیش از یکسال از تصویب قانون در حالیکه طبق ماده 11 آن ، دولت موظف به تهیه آیین نامه اجرایی آن در مدت سه ماه می شد، اجرای مصوبه مسکوت مانده است. درچنین شرایطی ظاهرا تسهیل در ازدواج جوانان غیر ممکن نموده ، الگوی توسعه ازدواج موقت تجویز گردیده است؛ بدیهی است که اگر همتی برای حمایت از حقوق جوانان وجود داشته باشد  ترجیح ازدواج دائم و ترویج اصل اخلاقی و عرفی زوجیت واحد که از پذیرش عمومی و فراگیر در میان همه اقوام و ادیان و مذاهب برخوردار است، محل تردید نیست . رها کردن اجرای مصوبه مجلس و قانون کشور و گشودن راه دیگر در حالیکه  نتایج اجرای آن قانون معلوم نیست چه مفهومی دارد؟

2- مسکوت ماندن احکام فقهی ازدواج موقت در کتب حقوقی ومدنی
با فرض اینکه ازدواج  موقت بتواند مفری از ارتکاب رابطه نامشروع باشد اما با توجه به اینکه بسیاری از احکام ازدواج موقت ، به دلیل عدم شیوع آن در کتب قانونی ایران منعکس نگردیده است و لذا منجر به تضییع حقوق زنان و اطفال متولد از این نوع نکاح می باشد، محتاج تامل بسیار است . وجود این احکام در کتب فقهی با توجه به اختلاف بین فتاوای علما و فقها و فقدان ضمانت اجرا برای پیروزی از آن در فقه حکومت اسلامی معضلات ناشی از ترویج این نوع ازدواج را حل نخواهد کرد.

3- عدم تضمین حقوق زنان درازدواج موقت
طبیعی است که ازدواج موقت هم به لحاظ کارکرد آن و هم به لحاظ اثبات آن برای زنان در بردارنده حقوقی بیشتر یا برابر با نکاح دائم نیست و لذا ترویج آن موجب افزایش حقوق خانوادگی زنان نمی باشد، چه بسا زنانی که به دنبال تمتع ازدواج مذکور رها شده اند و یا با بذل مدت مانده از سوی آنان بدون هر گونه  حقوقی بر جای مانده اند. ازدواج های موقت طویل المدت که در واقع همان ازدواج دائم است وتنها برای فرار از تعهدات ناشی از ازدواج  دائم منعقد می شود چگونه قابل توجیه است و تابع احکام کدام نکاح است؟ آیا عسر و حرج در این نوع نکاح قابل طرح است؟ اخذ خسارت ممکن است؟ حفظ عده و حرمت نکاح پس از آن بدون ثبت و ضبط این نکاح چگونه میسر است؟ چرا برخی افراد بخشی از آیه شریفه " ومتعوهن" را به خاطر می سپارند ولی از توجه به باقی آن یعنی " سرحوهن سرحا جمیلا"  امتناع می نمایند .

4- افزایش دعاوی مدنی و خانواده ناشی از نکاح موقت
چه بسیار دعاوی اثبات واقعه نکاح و اثبات نسبت زاییده ازدواج های موقت ، غیر رسمی و غیر مکتوب است . به گونه ای  که امروزه این گونه ازدواج را برای دوره نامزدی زوجین به زحمت می توان توصیه نمود. از آنجا که عدم ثبت نکاح موقت فاقد ضمانت اجرای مدنی و کیفری می باشد زنان که پس از انقضای  مدت نکاح یا در اثنای مدت رها می شوند باید به دنبال اثبات واقعه نکاح باشند تا بتوانند مهریه را وصول کنند؛ همچنین اگر باردار شده باشند برای اثبات مشروعیت طفل خود باید هزینه اثبات نسبت را که گران و پرزحمت می باشد عهده دار شوند انصاف نیست که تمتعات دو طرفه و زحمات یک طرفه باشد.

5-عدم حمایت از حقوق اطفال متولد از نکاح موقت
واقعا چه کسی پاسخگوی فرزندان رها شده ناشی از ازدواج موقت است و آیا دولت در تامین هزینه های آنان به طور مکفی موفق بوده است و اگر چنین است آیا حق نسبت و حفظ آن از حقوق این کودکان که ناشی از تمایل موقت والدین به زندگی مشترک است تامین شده است؟ مسئول تامین آتیه و نفقه و حتی هزینه زایمان و تولد آنان کیست؟ پدری که از بند زوجیت رها شده است؟ مسئول سقط های  غیر قانونی زنانی که نان آور ندارند و قدرت تامین این فرزندان را نمی یابند چه کسی است؟ آیا واگذار کردن این همه تکالیف قانونی و اسلامی به صرف اراده فردی افراد صحیح است؟

6- طرح گسترش عفاف و حجاب و راهکارهای اجرایی آن
معلوم است  که تا تبیین همه احکام مربوط به این ازدواج ، ترویج و تسهیل  آن ، امتناع از رویارویی با مشکلات مهم تسهیل ازدواج دائم جوانان بوده و به هیچ وجه قابل توصیه نمی باشد. اگر متعه همه راه حل تجرد جوانان است، شان آیه شریفه " ولیستعفف الذین لایجدون نکاحا" چیست؟ آیا مفهوم عفاف غیر از تزویج نیست؟ واقعا عجیب است در شرایطی که باید همه مسئولین امر در برابر عدم اجرای مصوبه شورایعالی انقلاب فرهنگی در زمینه راهکارهای اجرایی گسترش فرهنگ عفاف و حجاب پاسخگو باشند به ترویج و تسهیل نکاح آن هم نه نکاح  دائم بلکه نکاح موقت متوجه می گردند. اولویت و گسترش اخلاق اسلامی و تقوای دینی در کنترل غرایز که هدف بعثت نبی اکرم ( صلوات الله علیه و آله ) می باشد از  مسلمات دین اسلام است، لذا فراوانند علمای اخلاق که مردم و جوانان را از تجدید و تعدد زوجات  موقت یا دائم و توجه به شهویات به دلیل حفظ مردان از ضعف جسمانی و عقلانی بر حذر داشته اند.

7-رجحان ازدواج دائم به ازدواج موقت
همانگونه که واقعیت های موجود حاکی است گسترش راه های اطفای غریزه و ارضای شهوات بدون هر گونه تعهد سپاری مالی و قانونی افراد به یکدیگر باعث تضعیف هر چه بیشتر نهاد خانواده می شود.

ازدواج موقت به دلیل اینکه همه نیازهای زوجین را بر آورده نمی سازد و اصولا یک رابطه قانونی سهل گیرانه است از یکسو نمی تواند جایگزین ازدواج دائم شود و از سوی دیگر به دلیل آسودگی خاطری که برای مردان از نظر تامین مالی همسر به دنبال دارد می تواند در تغییر ذائقه آنان موثر افتد و میل به ازدواج دائم را بطور کلی کاهش دهد به ویژه اگر تجویز و تحسین ازدواج موقت به ترغیب مردان متاهل بینجامد می تواند منجر به فروپاشی خانواده اول وجدایی همسران دائمی و صدمات عاطفی  و امنیتی برای فرزندان خانواده باشد . متاسفانه استقبال این گروه مردان از این ازدواج بیشتر از جوانان مجرد و فاقد همسر است این در حالی است که برای رعایت عدالت بین همسران هیچ تدبیری اندیشیده نشده است و زنان مظلومی که در چنین  تنگنای بی انصافی و بی حرمتی گرفتار می شوند راهی جز تحمل ظلم یا طلاق و گسست خانواده نمی یابند.

8- عرف نبودن  ازدواج موقت و مقابله افکار عمومی با آن
به هر جهت این شورا خود راموظف می داند نگرانی خانواده ها از توجیه نامناسب فرزندانشان درباره تشکیل خانواده و سوق دادن آنان از عمل به تکلیف شرعی خود و رسیدن به رحمت و سکینه در حریم خانواده به متعه و همچنین نگرانی بانوان را از رویکرد اجتماعی به بحث ازدواج و عدم احساس امنیت و تخصیص روابط و طهارت جنسی به زوجه دانم که به آن منعکس شده است به مسئولین امر اعلام نماید.