یک کارشناس دیپلماسی با بیان اینکه کشور فرانسه بویژه پس از برجام خیری برای ما نداشته است، گفت: این کشور پس از برجام مامور کانالیزه کردن اقتصاد ایران بودو امریکا بخوبی از این موضوع بهره برد.

حسین حاجیلو، کارشناس دیپلماسی اقتصادی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به هتک حرمت فرانسه نسبت به پیامبر اسلام گفت: ایران در حال حاضر تعامل اقتصادی زیادی با فرانسه ندارد و همان تعاملات اندک نیز قابل جایگزینی با کشورهای دیگر است اما باید در روابط اقتصادی آینده هشیار باشیم.

وی افزود: فرانسوی‌ها در جنگ تحمیلی یکی از حامیان جدی صدام در حوزه نظامی به خصوص در نیروی هوایی بودند و صدام به وسیله جنگنده‌های فرانسوی ضرباتی جدی بر بنادر نفتی ما وارد ساخت. پس از جنگ تحمیلی، اقدامات خصمانه فرانسه در قالب پناه دادن به گروهک تروریستی منافقین ادامه پیدا کرد که تاکنون نیز ادامه دارد. در حالی که دست این گروهک به خون هزاران ایرانی آلوده است در خاک فرانسه آزادانه گردهمایی برگزار می‌کنند.

وی ادامه داد: خاطره ورود خون‌های آلوده به ایدز از فرانسه در دوران فابیوس نیز دیگر خاطره تلخ این کشور در تعامل با ایران بوده است. فشار فرانسه بر ایران طی گفتگوهای انتقالی که در دهه هفتاد صورت می‌گرفت نیز ادامه پیدا کرد تا به مذاکرات هسته‌ای رسیدیم. از سال ۸۲ تا ۸۴ مذاکره و توافقات هسته‌ای با طرف اروپایی داشتیم که در این دوران نیز کشور فرانسه نه تنها در عمل به تعهدات خود بدعهدی کرد بلکه بانی قطعنامه‌های شورای حکام علیه ایران شد.

وضعیت نابسامان خودروسازی ایران، نتیجه حمایت از صنعت خودروی فرانسه

حاجیلو با اشاره به نفوذ فرانسه در صنعت خودروسازی ایران، گفت: فرانسوی‌ها بازار خودروی ما را تسخیر کردند. هم پژو سیتروئن و هم رنو وارد صنعت خودروسازی ما شدند و ما سال‌های زیادی را صرف تقویت صنعت خودروی فرانسه کردیم و بازار خودروی خود را در اختیار این کشور قرار دادیم اما این همکاری منجر به رشد و بومی سازی فناوری نشد و نتیجه آن را در وضعیت نابسامان خودروسازی کشور می‌بینیم. ایران و کره جنوبی، تقریباً بطور همزمان صنعت خودرو خود را شروع کردند اما اکنون فاصله ما از کره جنوبی در این زمینه بسیار قابل توجه است و این عقب‌ماندگی، نتیجه تعامل صنعت خودروسازی ما با فرانسوی‌ها است.

فرانسه مأمور کانالیزه کردن اقتصاد ایران در ایام پسابرجام / ایران در دام آمریکایی‌ها افتاد

وی اظهار داشت: فرانسه در ایام مذاکرات هسته‌ای برجام نیز تبدیل به «پلیس بد» شد و حتی مواقعی تندتر از آمریکا گام برداشت و گاهی میز مذاکره را برای گرفتن امتیاز بیشتر به هم می‌زد و فشارهای خود را ادامه می‌داد.

وی با اشاره به رفتار فرانسه با ایران بعد از برجام، ادامه داد: در تعاملات پسابرجامی بعد از ۲۶ دی ۹۴، فرانسه تبدیل به مأمور ویژه اقتصادی آمریکا برای کانالیزه کردن اقتصاد ایران شد و متأسفانه عمده تعاملات کشور در حوزه‌های هواپیمایی، شهرهوایی، نفتی، خودرویی، کشاورزی، راه سازی، هتل و گردشگری، آبزی پروری، واردات دارو و حتی در حوزه واردات گوسفند با کشور فرانسه انجام می‌شد در حالی که می‌توانستیم تعاملات خودمان را با شرکت‌های مختلف جهان گسترش دهیم اما کشور در دام کانالیزه کردن اقتصاد ایران توسط آمریکا افتاد. از جمله شرکت‌هایی که در این ایام وارد ایران شدند عبارتند از؛ توتال، ایرباس، پژو سیتروئن، رنو، سانوفی و … . نکته حائز اهمیت آنجاست که وقتی شرکت ایتالیایی «ENI» که در حوزه نفتی فعالیت دارد از آمریکا درخواست ورود به اقتصاد ایران را داشت، آمریکایی‌ها این اجازه را به آنها ندادند ولی آمریکایی‌ها با درخواست توتال موافقت کردند.

آمریکا میوه کانالیزه کردن اقتصاد ایران توسط فرانسه را هنگام خروج از برجام چید

حاجیلو با بیان اینکه فرانسه در ایام اجرای برجام تبدیل به مهم‌ترین شریک اقتصادی پسابرجامی ایران شد، تشریح کرد: آمریکایی‌ها میوه این تعامل را هنگام خروج از برجام چیدند. بعد از خروج آمریکا از برجام بازیگران اقتصادی فرانسوی کاملاً از ایران خارج شدند به نحوی که شرکت توتال با اینکه ۵ ماه فرصت خروج از کشور داشت اما از این فرصت استفاده نکرد و همان ابتدا یعنی در خرداد ۹۷ از ایران رفت. بنابراین آمریکایی‌ها از ورود هماهنگ شده فرانسه به ایران، نهایت استفاده را کردند.

وی با انتقاد از نگاه مسئولان دولتی به فرانسه، گفت: دولتمردان ما معتقد بودند، فرانسه می‌تواند مقابل آمریکا بایستد درحالی که دیدگاه فرانسوی‌ها کاملاً هماهنگ با آمریکایی‌ها بود و بعد از خروج آمریکا از برجام، وعده‌هایی که اروپایی‌ها دادند مانند خرید نفت، کانال مالی اینستکس و … هیچکدام اجرایی نشد حتی اینستکس را فرانسوی‌ها مشروط به اجرای FATF کردند.

حاجیلو ادامه داد: فرانسوی‌ها در سیاست فشار حداکثری، موشکی و منطقه‌ای کاملاً با آمریکا هم نظر و هماهنگ بودند به طوری که مکرون رسماً اعلام کرد که ایران متحد فرانسه نیست و در زمینه موشک بالستیک و نقش بی ثبات کننده در منطقه باید بازنگری کند! فرانسه اخیراً نیز با وجود همکاری‌های ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی بانی قطعنامه‌های جدید در شورای حکام آژانس شده و همراه با ترامپ فشار جدید هسته‌ای را بر ایران آغاز کرده است.

مراقب فریب مجدد فرانسه باشیم

وی با بیان اینکه در حال حاضر تعاملات خاصی با فرانسه نداریم اما خطر این وجود دارد که بار دیگر به سمت تعامل با فرانسه برویم و شکست بار دیگر تکرار شود، اظهار داشت: کشور فرانسه در برهه‌ای بازار ایران را در اختیار گرفت و ما نتیجه آن‌را در خروج آمریکا از برجام دیدیم. آنها در ابتدا دولت ما را برای تعاملات اقتصادی امیدوار کردند اما سپس ناامید کردند. اکنون زمزمه‌هایی در کشور مبنی بر بازگشت آمریکا به برجام شنیده می‌شود، باید هشیار باشیم که بار دیگر بازار خودمان را در اختیار فرانسوی‌ها قرار ندهیم و از همان سوراخ دوباره گزیده نشویم.

نباید فرانسه را به عنوان نماینده اروپا در مذاکرات بپذیریم

این کارشناس دیپلماسی اقتصادی درباره هتک حرمت اخیر فرانسوی‌ها به پیامبر اسلام و سکوت مقامات این کشور به این اهانت خاطر نشان کرد: اقدام اخیر فرانسه علیه هویت تمام مسلمانان بود و باید در تعاملات آینده ایران و فرانسه لحاظ شود. ایران در مواجهه با این اقدام نباید فرانسه را به عنوان نماینده اروپا در مذاکرات بپذیرد.

حاجیلو در پایان خاطر نشان کرد: رابطه با فرانسه برای کشور ما تاکنون خیری نداشته و پر از خصومت بوده است. هرجایی که شرکت‌های آنها وارد شده‌اند کاملاً همراه با آمریکا بودند و بعد از خروج آمریکا از برجام نیز ایران را ترک کردند. این نشان می‌دهد در رفتارهای زیبای فرانسوی‌ها فریب وجود دارد و باید برای ثبت در تاریخ این رفتارهای فرانسه را بازخوانی کنیم. کاری که از مجلس (بخصوص کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی) برمی‌آید این است که طرحی را برای کاهش جدی روابط با فرانسه تصویب کند.