معاون برنامه ریزی و امور کتابخانه های نهاد کتابخانه های عمومی کشور در گفتگو با خبرنگار مهر، درباره شیوه خریداری کتب و نشریات برای کتابخانه ها گفت: ما بر اساس مصوبه هیات امنا و بر مبنای شیوه نامه شورای نظارت، کارگروه هایی تخصصی و چهارگانه (دین و فلسفه، ادبیات و هنر، علوم محض و کاربردی و علوم اجتماعی) - به اضافه کارگروه قیمت گذاری - را تعریف کرده ایم که اعضای آنها وظیفه دارند از منابعی که به نهاد می رسد و یا کتاب هایی که توسط خودشان انتخاب می شود و فکر می کنند مناسب کتابخانه های عمومی است بر اساس شاخص ها، رویکردهای کتاب، نوع مخاطب و درجه های چهارگانه کتابخانه ها، مورد ارزیابی قرار دهند و از میان آنها نیز تعدادی تائید و انتخاب می شوند.
وی افزود: هر ناشری که کتابی چاپ می کند، یک نسخه از آن را برای ما می فرستد و این نسخه به کارگروه می رود تا مورد این ارزیابی ها قرار گیرد. پس از ارزیابی ها بهای کتاب برای خرید توسط کارگروه قیمت گذاری مشخص می شود و پس از این است که ما به مکانیزم خرید کتاب از ناشران وارد می شویم.
چاکری درباره چگونگی انتخاب اعضای کارگروه ها گفت: این اعضا توسط هیات امناء نهاد و شورای نظارت بر خرید کتاب انتخاب می شوند و حکم هر کدام از آنها - که مدت زمان آن هم 2 سال است - باید به تائید محسن پرویز، محمد حسین ملک احمدی و علی اکبر اشعری برسد. اعضای فعلی کارویژه ها از زمان وزارت صفارهرندی و ریاست وی بر هیات امنا انتخاب شده اند و در حال حاضر هم به کار خود ادامه می دهند.
وی اضافه کرد: پس از انتخاب نهایی کتاب ها، برای خرید آنها منتظر اعتبار می مانیم و به محض اینکه اعتبار کارگشایی شود بر حسب اولویت کتاب، تعداد نسخه های آن را برای خرید به ناشر سفارش می دهیم و ناشر هم همان تعداد را به انبار ما می فرستد و در آنجا هم بر اساس سیستم کاملا مشخصی، کتاب ها به تمام کتابخانه های عمومی کشور ارسال می شوند.
معاون برنامه ریزی نهاد کتابخانه ها گفت: کتاب یا نشریه ای که در این کارگروه ها مورد تائید قرار نمی گیرد، دلیل بر این نیست که آن کتاب یا مجله مناسب نشر هم نیست بلکه اعضای این کارگروه ها به صورت متفق القول نظر داده اند که مثلاً فلان کتاب برای امانت در کتابخانه های عمومی مناسب نیست. یعنی در واقع ممکن است کتاب با شاخص های یک کتابخانه عمومی از جمله پسند مخاطب عام نخواند و اینگونه نیست که برخی فکر می کنند کارگروه های ما سانسورچی هستند.
چاکری ادامه داد: خرید مجلات ما هم به همین شیوه است و بر اساس آماری که از معاونت فرهنگی وزارت ارشاد می گیریم و بر اساس همان ضوابط مشخص برای خرید منابع، نشریات را نیز - از دوره انتشاری دو هفته نامه به بالاتر - خریداری می کنیم و برای استفاده مردم به کتابخانه های عمومی می فرستیم. اما روزنامه ها و مطبوعات محلی را انجمن کتابخانه های عمومی استان خریداری می کند.
وی درباره پروژه وجین کتاب از کتابخانه های عمومی نیز گفت: ما اواخر هر سال پروژه وجین را انجام می دهیم و شاخص های وجین شدن بری یک کتاب هم یکی فرسوده بوده و دیگری تعدد نسخه های آن.
معاون برنامه ریزی نهاد کتابخانه های عمومی اضافه کرد: اگر کتابی این دو شرط را نداشته باشد در کتابخانه می ماند و دلیلی برای جمع آوری آن وجود ندارد و اتفاقاً اگر کتابی به تعداد زیادی مورد مراجعه مخاطبان واقع شده باشد، سفارش خرید مجدد برای آن داده می شود.
چاکری خاطرنشان کرد: به نظر من واژه غیر مفید در عرصه کتاب بی معناست. کتابی که مجوز نشر دارد و مورد تائید کارگروه های نهاد هم قرار گرفته است، اتفاقاً مفید تشخیص داده شده است.