خبرگزاری مهر، گروه استانها: مرغ سال جاری بیش از هر زمان دیگری سرکش شد و قیمتش در ساعت پایانی سال وارد کانال ۴۰ هزار تومانی شد، این در حالی که مرغ مسئولان همچنان یک پا دارد و تقصیرها را به گردن دلال و ماه و خورشید میاندازند.
حساب کتاب دودوتا چهارتای مسئولان همیشه نادرست از آب در میآید، از سه ماه پیش که گفته بودند نگران شب عید و تأمین گوشت مرغ نباشید، بازار به این اظهارنظرها واکنش منفی نشان داد و در روزهای پایانی شب عید، مردم دست مردم و مسئولان را در پوست گردو گذاشت.
مصوبات کاغذی تنظیم بازار هم دردی دوا نکرد و مرغ فروشیها فقط یکی دو ساعت اول روز فعال هستند و از بعدازظهر به بعد، بیشتر فروشگاههای مرغ تعطیل بوده و مرغ نایاب است.
مرغ که سال جاری از سفره بسیاری از مردم پر کشیده بود، روزهای پایانی سال از بازارهای مناطق مختلف مازندران نیز پر کشید. در آخرین روز زمستان، مرغ فروشی بسیاری از مناطق مازندران تعطیل بود و قیمت مرغ در برخی فروشگاهها دو برابر نرخ مصوب تنظیم بازار عرضه میشد.
مرغ فروشان؛ سهمیه کم شده است
یک مرغ فروش ساری که یخچال مغازه اش از مرغ خالی بود و در سینیهای مغازه اش فقط پای مرغ و تخم مرغ دیده میشد، در گفتگو با خبرنگار مهر میگوید: سهمیه مرغ کم شده و کشتارگاهها دیگر حاضر نیستند با قیمت مصوب مرغ عرضه کنند.
این مغازه دار با بیان اینکه فروش مرغ با قیمت مصوب به صرفه نیست، ادامه داد: سهمیه محدودی که تخصیص داده میشود همان اول صبح به پایان میرسد و به دلیل مراجعه زیاد مردم مجبوریم مغازه را تعطیل کنیم.
سالانه بیش از ۲۵۰ هزار تن مرغ در مازندران تولید میشود که ۶۰ درصد تولیدات آن به دلیل مازاد بودن به استانهای دیگر از جمله تهران ارسال میشود و در روزهای پایانی سال، مازندران برای تأمین نیاز محتاج دیگر استانها شده است.
یک شهروند ساری در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه مرغ با نرخ مصوب و غیر مصوب در بازار پیدا نمیشود، افزود: ضعف نظارت سبب شده که مرغداران، مرغ با نرخ آزاد به فروش برسانند.
احمدی با اظهار اینکه قیمت مرغ در برخی فروشگاهها تا ۴۰ هزار تومان عرضه میشود، ادامه داد: دست اقشار ضعیف به هیچ وجه دیگر به پای مرغ هم نمیرسد و این کمبود ناشی از ضعف عملکرد مسئولان است.
دست اقشار ضعیف به هیچ وجه دیگر به پای مرغ هم نمیرسد و این کمبود ناشی از ضعف عملکرد مسئولان است
یک فروشنده مرغ در بازار روز نوشهر که روی شیشه مغازه اش، برچسب «مرغ نداریم» نصب شده بود، گفت: چند روزی کشتارگاهها مرغ عرضه نمیکنند.
موسوی درباره قیمت مرغ گفت: قیمت مصوب مرغ ۲۲ هزار تومان بوده ولی در بازار کمتر از ۴۰ هزار تومان نمیتوان مرغ خرید.
اوضاع مرغ بیش از هر زمان دیگری در مازندران نابسامان شده و پیش بینیها حکایت از آن دارد که در ایام نوروز به دلیل حضور مسافران نوروزی، کمبود مرغ در استان شدیدتر شود.
توزیع روزانه ۳۰۰ تن مرغ در مازندران
حسینقلی قوانو رئیس سازمان صمت مازندران در گفتگو با خبرنگار مهر کمبود مرغ را ناشی از تأمین بیش از نیاز توسط مردم بیان کرد و گفت: طی روزهای اخیر بیش از نیاز استان مرغ توزیع شده است.
وی با بیان اینکه میزان نیاز استان به گوشت مرغ تا دو ماه قبل روزانه ۱۸۰ تن بود، افزود: طی هفته گذشته روزانه ۳۰۰ تن مرغ در استان توزیع شد اما باز هم شاهد کمبود مرغ هستیم.
وی با عنوان اینکه از بعدازظهر شاهد کمیاب شدن مرغ در فروشگاهها هستیم، یادآور شد: برای تأمین نیازها سهمیه ارسال مرغ به تهران را کم کردیم تا مشکل در استان برطرف شود.
قوانلو قیمت مصوب مرغ را بین ۲۰ تا ۲۲ هزار و ۴۰۰ تومان ذکر کرد و گفت: فروش بیش از قیمت مصوب تخلف محسوب و با آن برخورد میشود.
پای صحبت مرغداران و اتحادیه مرغ که مینشینی، همان حرفهای قدیمی، کمبود دان، اخلال در سامانه توزیع و گرانی قیمت و بالابودن هزینه تولید و به صرفه نبودن قیمت مصوب تنظیم بازار را مطرح میکنند.
کمبود مرغ و نایاب شدن آن در آستانه سال جدید، سبب اعتراض مسئولان ارشد و نماینده ولی فقیه در مازندران شده است، آیت الله محمدباقر محمدی لائینی امام جمعه ساری در خطبههای نمازجمعه ساری، کمبود مرغ را نشانه بی توجهی به جهش در تولید مرغ دانست.
وی با انتقاد از کمبود مرغ در روزهای پایانی سال یادآور شد: ظرفیت تولید مرغ در مازندران و ایران بسیار بالاتر از نیاز مصرف است اما شاهد واردات ۵۰ هزار تن مرغ از خارج هستیم و این نشان میدهد به جهش تولید در این بخش توجه نکردیم و صفهای طولانی برای خرید یک یا دو قطعه مرغ زیبنده مردم ایران نیست.
متولیان امر فرضیههای مختلفی را برای عرضه مرغ در مازندران در حال بررسی هستند که فروش مرغ با ارائه کارت ملی از جمله آن طرح است و در صورتی که این طرح نهایی شود به ازای هر فرد در ماه چند عدد مرغ یارانهای و با قیمت مصوب داده میشود.
دو هزار و ۴۰۰ مرغداری در مازندران وجود دارد که اوایل سال از مازاد بودن تولیدات گلایه داشتند و در روزهای پایانی سال بهانه دیگری برای تولید مطرح میکنند و ریشه همه این مشکلات ناشی از بی تدبیری مسئولان تنظیم بازار است.