دکتر نعمت الله فاضلی پژوهش های خود را درباره نقش طنز و شوخی های ایرانی با استفاده از منابع قومی، مذهبی، محلی و تاریخی مکتوب می کند.

دکتر نعمت الله فاضلی - استادیار دانشگاه علامه طباطبایی، در گفتگو با  خبرنگار مهر، از تحقیق در زمینه طنزهای عامیانه خبر داد و گفت : در طرح بررسی شوخی های عامیانه یا متون طنزآمیز درصدد هستم با استفاده از رویکرد انسان شناسی فولکور و مطالعات فرهنگی و با استفاده از روش ساختار گرایانه ای که ولادیمیر پراپ نویسنده معروف کتاب های ریخت شناسی قصه های عامیانه به کار برده است برخی ابعاد و وجوه قصه های شوخی یا متون طنزآمیز عامیانه فارسی و ایرانی را تجزیه و تحلیل کنم.

عضو پژوهشگر موسسه مطالعات شرق و آفریقا در دانشگاه لندن درباره هدف این بررسی خاطرنشان کرد: در این بررسی قصد بر آن بود تا به نحو سیستماتیک، توصیفی از محتوا و ساخت های معنایی قصه های شوخی و عامیانه به دست آوریم و وجوه بازنمایانه این قصه ها را با توجه به کاربردهای آنها در رسانه ها استخراج و تحلیل کنیم.

این محقق ادامه داد: شوخی های عامیانه یکی از ابعاد تمام فرهنگ ها و از منابع غنی فرهنگی است که در آن جنبه های مختلف تربیتی، سرگرمی، لذت، معرفت و ابعاد اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی اقوام و ملت ها وجود دارد.

دکتر فاضلی تاکید کرد: با توجه به اهمیت و نقشی که کمدی، طنز و شوخی در فرهنگ رسانه ای شده انسان امروزی پیدا کرده است لاجرم همه جوامع در تلاش اند تا از منابع فرهنگی ملی، قومی، مذهبی و محلی و تاریخی خود برای تولید برنامه های رسانه ای سرگرم کننده، سازنده، مفید و متناسب با ذهن، ضمیر و زبان ملت و مخاطبان خود استفاده کنند.

وی با اشاره به فعالیت مرکز "فرهنگ مردم" در این زمینه گفت: این مرکز وابسته به سازمان صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران طی نیم قرن گذشته انبوهی از اسناد و متون مربوط به فرهنگ مردم ایران را از سراسر کشور به کمک فرهنگ یاران این مرکز تهیه کرده است. یکی از بخش های گنجینه بزرگ این مرکز قصه های شوخی، لطیفه ها، قصه های ملانصرالدین و متون طنزآمیز عامیانه است.

این مدرس دانشگاه در پایان گفت: در طرح پژوهشی که در دست دارم تلاش می کنم ضمن مطالعه و تحلیل ساخت های معنایی و فرم این متون چگونگی استفاده رسانه ای از آنها را مشخص کنم. نتیجه این تحقیق به صورت کتابی منتشر می شود که در برنامه های مختلف رادیو و تلویزیون مورد استفاده قرار می گیرد.