مهندس محمود قدیری در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه بعضی مزاحمت ها جان افراد بی گناهی را به مخاطره می اندازد گفت : سازمان آتش نشانی، مرکزی است برای خدمت رسانی در هنگام خطرهای ناگهانی و سخت به شهروندان و نجات جان آنها هدف اصلی ما موران این مرکز است .
وی در ادامه گفت : روزانه به طور متوسط 9 هزار تماس تلفنی با سازمان آتش نشانی برقرار می شود که از این میزان، 100 تا 130 تماس مربوط به وقوع حادثه است که البته باید به این نکته اشاره کرد که گاه به جهت نزدیکی افراد مختلف با یک حادثه چندین نفر برای یک موضوع تماس می گیرند .
مدیر ارتباطات ستاد فرماندهی سازمان آتش نشانی همچنین افزود: ماموران سازمان آتش نشانی بعد از هر تماس که صحت آن بر اساس نظریات اپراتورهای سازمان تایید شد به محل اعزام می شوند.
قدیری خاطر نشان کرد : به طور معمول برای هر حادثه 6 تا 7 نفر با سازمان با شماره 125 تماس می گیرند که از کل تعداد تماس های تلفنی به طور میانگین 7هزار تماس غیر واقعی و خارج از واقع است .
وی موضوعاتی که بر اساس آن تماس های غیرواقع گرفته می شود را در چند دسته کلی تقسیم کرده و گفت : بعضی از تماس ها به خاطر نا آشنایی با کد های شهرستان ها و یا همان پیش شماره هاست و دیگری نا آشنایی با شماره های مورد نیاز که خدمات دیگری را به شهروندان می دهند، مانند اورژانس یا خرابی تلفن که مربوط به مخابرات می شود .
مدیر ارتباطات ستاد فرماندهی سازمان آتش نشانی با اشاره به اینکه گاهی تماس های غیر واقعی عمدی بوده و جنبه مزاحمت دارد، گفت : با پیشرفت تکنولوژی دستگاه های جدید ساخته می شود که در این میان سازمان آتش نشانی مجهز به سیستمی شده که از طریق آن آدرس شهروندانی که تماس می گیرند، سریعا مشخص می شود و لیکن به تازگی استفاده نادرست و مزاحمت آمیز از تلفن های اعتباری در جهت تماس های مزاحم برای این سازمان نسبت به قبل افزایش داشته است.
وی گفت : به طور متوسط برای هر تماس با سازمان یک اپراتور درنظر گرفته شده که با تحلیل زمان حادثه هر شخص بیش از 10 ثانیه پشت خط نماند و سریعا بتواند پیغام حادثه را به اپراتور سازمان آتش نشانی اعلام کند تا در نتیجه گروهها اعزام شوند، ولیکن مزاحمت برای این سازمان که به نوعی نجات بخش جان و مال شهروندان است، می تواند این 10 ثانیه را با اشغال کردن یک فرد مزاحم افزایش دهد که گاه خسارت های جبران ناپذیری را به بار می آورد.
مهندس قدیری خاطر نشان کرد: فرهنگ سازی و آشنایی مردم با خدمات آتش نشانی، اورژانس و پلیس می تواند از اشتباهات جبران ناپذیر جلوگیری کرد.