یک تحلیلگر آلمانی بر این باور است که قدرت روز افزون کشورهای عضو سازمان همکاریهای شانگهای به عنوان رقیب قدرتمند کشورهای عضو پیمان آتلانتیک شمالی ، چالش جدیدی برای کشورهای غربی محسوب می شود.

به گزارش خبرگزاری مهر شبکه ان تی وی آلمان در تحلیلی به قلم " منفرد بلسکینگ" نوشت : نشست اخیر سران عضو سازمان همکاریهای شانگهای در بیشکک قرقیزستان و رزمایش مشترک اعضای این پیمان که زمزمه هایی از انتقادها و نگرانیهای کشورهای غربی را به دنبال داشته است در حقیقت به عنوان وزنه تعادلی در برابر کشورهای عضو پیمان آتلانتیک شمالی(ناتو) محسوب می شود و یک نوع مبارزه طلبی با کشورهای غربی محسوب می شود.

 

"منفردبلسکینگ" در ادامه خاطر نشان می کند : کشورهای عضو این سازمان که از سال 2001 تاسیس شده است شامل چین، روسیه، قرقیزستان، تاجیکستان، قزاقستان و ازبکستان می باشد که حدود یک سوم جمعیت کره زمین را تشکیل می دهند . این سرزمین ها از منابع استراتژیک فراوانی برخوردارند وهمکاریهای اقتصادی کشورهای عضو این سازمان به عنوان وجه تفاوت این سازمان با کشورهای عضو ناتو محسوب می شود .

 

از طرفی ایران، هندوستان، پاکستان ومغولستان که از اعضای ناظر این سازمان محسوب می شوند تمایل دارند به این سازمان بپیوندند که در این صورت این سازمان هم از لحاظ اقتصادی و هم از لحاظ نظامی تقویت خواهد شد و به این ترتیب در آسیای مرکزی یک تشکل قدرتمند در نقطه مقابل کشورهای عضو پیمان آتلانتیک شمالی ایجاد خواهد شد .

 

بلسکینگ تصریح کرد : گسترش سازمان همکاریهای شانگهای به کشورهای خاورمیانه مستقیما روی منطقه مورد علاقه آمریکا تاثیر خواهد گذاشت . علاوه بر این هندوستان از جهت همکاریهای هسته ای با آمریکا و پاکستان از لحاظ نقش موثرش در سیاست مبارزه با طالبان برای ایالت متحده از اهمیت خاصی بر خوردار است .

 

در ادامه این تحلیل آمده است : همکاریهای کشورهای عضو پیمان  شانگهای روز به روز بیشتر و زمینه های همکاری آنها گسترده تر می شود و پوتین رئیس جمهور روسیه به عنوان یکی از اعضای قدرتمند این سازمان که اخیرا اختلافاتش با غرب افزایش پیدا کرده است برای تقویت این سازمان به عنوان وزنه تعادلی در برابر کشورهای عضو ناتو و کشورهای غربی تلاش می کند .

 

این تحلیلگر در ادامه خاطر نشان کرد : گسترش همکاریهای اقتصادی این سازمان از یک سو و وسعت بعد همکاریهای نظامی این سازمان برای هدف مبارزه با تروریسم  که در رزمایش مشترک شش کشور عضو این سازمان و تحت عنوان عملیات صلح 2007  نمود داشت به چالش جدیدی برای کشورهای غربی تبدیل شده است. اما اینکه کشورهای غربی چه واکنشی به این موضوع نشان دهند هنوز مشخص نیست.