به گزارش خبرنگار مهر در بیرجند، مجتبی جعفری ظهر امروز در جمع خبرنگاران در این زمینه گفت: خانه پردلی از بناهای تاریخی اواسط دوره قاجار و با رعایت اصل درونگرایی معماری اسلامی و در دو طبقه ساخته شده است.
وی از جمله اقدامات مرمتی در این بنای تاریخی و موزه مفاخر و مشاهیر ملی بیرجند به کف سازی با سنگ گندمک، کف سازی زیرزمین و بازسازی سقف آن اشاره نمود.
جعفری خاطرنشان کرد: از جمله عناصر معماری به کار رفته در ساخت این بنا می توان به سردر ورودی، هشتی، راهرو، حیاط مرکزی، اتاق های منفرد، اتاق پنج دری و پیش ایوان سراسری ضلع شمالی که دارای ستون های تزئینی و کمیته هایی با مضامین قرآنی است، اشاره کرد.
به گفته جعفری در این موزه مجموعه ای از زندگی نامه ها، اسناد، نسخ خطی، تألیفات، نشان ها(ملی، عملی، ادبی)، لوح ها، عکس ها و لوازم شخی بزرگان علمی و فرهنگی این خطه از ایران زمین به نمایش گذاشته شده اند، که جایگاه و موقعیت این بزرگان را در عرصه مجامع علمی و فرهنگی ایران و بعضاً جهان تعیین کرده است.
وی همچنین یادآور شد: آثار این موزه براساس دوره تاریخی از قرن هفتم تا دوران معاصردر دو بخش کلی و در دو طبقه به معرض نمایش گذاشته شده است.
جعفری ادامه داد: از جمله این آثار می توان به اسناد و املاک ممهور به مهر عبدالعلی بیرجندی، رساله الاجتهاد ملا علی اصغر بیرجندی، نسخه خطی منحصر به فرد نصاب صبوحی، اشعار عبدالکریم اشراق بیرجندی و رساله ملاعلی اکبرخوسفی اشاره نمود.
معاون فرهنگی و ارتباطات سازمان میراث فرهنگی خراسان جنوبی همچنین از نمونه های جالب توجه در این بخش، اوارقی از نگاره ها و مینیاتورهایی است که بر اساس دیوان خاوران نامه در شرح دلاوری های حضرت علی (ع) توسط فرهاد نقاش در قرن نهم هجری مصور شده است.
جعفری ادامه داد: از دیگر آثار به نمایش گذارده شده می توان به تألیفات استاد احمد احمدی بیرجندی، دکتر محمد حسن گنجی، استاد سید غلامرضا سعیدی، دکتر محمداسماعیل رضوانی، دکتر سید محمد مشکوه، علامه سید محمد فرزان و عبدالحسین فرزین که از مفاخر بلند آوازه عصر حاضر هستند اشاره کرد.