تاریخ انتشار: ۳۱ شهریور ۱۳۸۶ - ۱۲:۵۰

نشست نقد و بررسی رمان "باغ تلو" نوشته مجید قیصری فردا با حضور فتح الله بی نیاز، احمد شاکری، علی الله سلیمی و خسرو باباخانی در خبرگزاری مهر برگزار می شود.

به گزارش خبرنگار مهر، "باغ تلو" قصه جنگ تحمیلی و تاثیر مستقیم آن بر روح و روان شهروندان ایرانی است بی آنکه لحظه ای از جنگ را با بردن مخاطب به خط مقدم و یا کشاندن هواپیماهای دشمن به آسمان شهرها توصیف کند.

باغ تلو اگرچه رمانی واقع گرا و مملو از تجریبات و مشاهدات هر انسان ایرانی در زمان جنگ است اما تک تک شخصیت ها و حتی حوادث و رخدادهایی که بر آدم ها می رود کوچکترین قرابتی با اتفاقات پیش آمده در آن دوره ندارد.

این داستان ماجرای خانواده ای متعلق به طبقه پائین جامعه شهری را بازمی گوید که با قرارگیری در موقعیتی غریب و متفاوت دستخوش گرفتاری و تنش های روانی و خانوادگی می شود. مرضیه دختر خانواده که از جوانان پرشور و پرحرارت انقلابی است و به کل رفتاری مردانه دارد، سرخود و درحالی که پدر سنتی خانه به شدت مخالف است راهی جبهه می شود و در این اثنا دشمن او را اسیر می کند. راوی داستان "جلال" برادر کوچکتر مرضیه است که خواهر را به دلیل درهم ریختن شرایط خانواده و برهم زدن اوضاع، فردی کجتاب تلقی می کند و از آنجا که از فضای جنگ و انقلابی گری دوری می کند، وقعی به باورها و اندیشه های خواهر نمی گذارد. با بازگشت دختر نه تنها تنش ها پایان نمی یابد بلکه دورانی تازه و پر از مشقت و دربدری برای خانواده آغاز می شود. پدر تصمیم می گیرد از میان حرف و حدیث ها و پچپچه های همسایه ها و اطرافیان خارج شود و در جایی آرام سکنی گزیند. بعد از یکی دوبار تغییر مکان سرانجام باغ تلو در حومه شهر اعضای خانه را – بدون پدر که تجدیدفراش کرده – دربرمی گیرد و در اینجاست که با آمدن خواستگاری برای مرضیه، وضعیت کمی از حالت جنگی و منازعه میان پدر و دختر خارج می شود...

چیزی که این رمان را از سایر آثار ادبیات جنگ متمایز می کند فضا و حال و هوای "سلینجری" آن است. نویسنده با قرار دادن نوجوانی بی تفاوت که به جای فاعل بودن و ایجاد حرکت در داستان، خود در معرض اتفاقات و حوادث اطراف - بویژه جنگ و تبعات ناخواسته آن – قرار دارد، مخاطب را با پرسش ها و ابهام های فراوانی مواجه می کند. انگیزه آدم ها، چرایی عزیمت دختر به جبهه، تغییر و چرخش در باورها و آرمان های او، نگاه جامعه به رزمنده زن، تفاوت دیدگاه های افراد خانواده درخصوص جنگ و مقوله دفاع و... و درنهایت پایان بندی نامعلوم و مه آلود باغ تلو از جمله این پرسش هاست.

این رمان با فراتر رفتن از مرزهای رایج و کلیشه ای آثار دفاع مقدس و وارد کردن مضمونی قطعیت گریز و پایانی غیرقابل پیش بینی بهانه مناسبی برای طرح سوالات درباره قداست ادبی و یا ادبیات قدسی دفاع مقدس است.

این نشست فردا با حضور نویسندگان و منتقدان ادبی در خبرگزاری مهر بررسی می شود.