به گزارش خبرنگار مهر، آغاز سال تحصیلی ۱۴۰۲ - ۱۴۰۱ دانشگاههای کشور حضوری شد و دانشگاههای مختلف از جمله دانشگاه تهران کار خود را در سال تحصیلی جدید با حضور پر شور دانشجویان آغاز کردند و دانشجویان تقریباً بعد از دو سال، سال تحصیلی خود را به صورت کامل حضوری آغاز کردند.
بر اساس اعلام دانشگاه تهران، آیین ویژه استقبال از دانشجویان جدیدالورود دانشگاه تهران ۶ مهر ماه در مصلی دانشگاه برگزار میشود.
الزام به حضور در دانشگاه برای ارزشیابی مدارک دانشجویان ایرانی
حضوری شدن آموزش عالی دامن دانشجویانی که در خارج تحصیل میکنند را هم گرفته است و مرکز خدمات آموزشی در اطلاعیههای جداگانه به دانشجویان ایرانی که در دانشگاههای کشورهای چین و روسیه تحصیل میکنند اعلام کرده است که با توجه به باز شدن مرزها باید به دانشگاههای خود بازگردند وگرنه در بازگشت مدارک تحصیلی آنها در ایران ارزشیابی نمیشود.
تعداد دانشجو کاهش یافته که باید برای آن فکری شود
قاسم عمو عابدینی معاون آموزشی وزارت علوم در گفتگو با مهر از اصلاح فرایند، بهبود و کیفی سازی دانشگاههای فنی و حرفهای، جامع علمی کاربردی، پیام نور، و فرهنگیان در طرح تحول آموزشی خبر داد و تاکید کرد: این اصلاح به معنی انحلال نیست.
معاون آموزشی وزیر علوم درباره مشکلات دانشگاه پیام نور افزود: در حال حاضر تعداد دانشجو کاهش یافته که باید برای آن فکری شود، همچنین برخی از واحدها، استاد کافی ندارند که باید جذب شود.
تقویم آموزشی ۱۰ دانشگاه در نیمسال اول تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۱
تقویم آموزشی ۱۰ دانشگاه در نیمسال اول تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۱ نشان میدهد که باتوجه به تاکید مسئولان وزارت علوم، آموزش دانشگاهها در ترم جدید حضوری است.
وزیر علوم تاکید کرده است، انتظار میرود که از بسترها، شیوهها و تجربیات تدریس مجازی، در دوران کرونا، در دوران پساکرونا، برای تفهیم بهتر مطالب، مازاد بر ساعات کلاسهای حضوری، جهت پرسش و پاسخ، حل تمرین، برگزاری همایشهای علمی و کارگاههای آموزشی و پر کردن ساعات فوق برنامه دانشجویان نهایت بهره برداری شود.
و بالاخره نتایج نهایی کنکور سراسری ۱۴۰۱ اعلام شد
نتایج نهایی کنکور سراسری ۱۴۰۱ ۲۸ شهریورماه در سایت سازمان سنجش آموزش کشور اعلام شد و سازمان سنجش اعلام کرد که کارنامه تمامی داوطلبان در هفته اول مهرماه منتشر میشود.
آزمون سراسری سال ۱۴۰۱ به منظور پذیرش دانشجو در دورههای روزانه، نوبت دوم «شبانه»، نیمهحضوری، مجازی، پردیس خودگردان دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی، دانشگاه پیام نور و مؤسسات آموزش عالی غیرانتفاعی و غیردولتی و همچنین رشتههای تحصیلی دانشگاه آزاد اسلامی در روزهای ۸ تا ۱۱ تیر برگزار شد.
یک میلیون و ۱۷۶ هزار داوطلب واقعی در کنکور سراسری ۱۴۰۱ ثبت نام کردند و از بین آنها یک میلیون و ۳۰۸ هزار داوطلب در جلسه آزمون حاضر شدند. از این جمعیت یک میلیون و ۱۵۷ هزار نفر معادل ۸۹ درصد مجاز به انتخاب رشته شدند که در نهایت حدود ۵۸۹ هزار و ۶۰۰ نفر انتخاب رشته کردند. از بین ۵۸۹ هزار و ۶۰۰ نفر انتخاب رشته کننده در نهایت ۴۷۹ هزار نفر قبول شدند.
حذف ۲ هزار رشته محل پیام نور طی دوسال گذشته
ابراهیم تقی زاده رئیس دانشگاه پیام نور در جریان یک نشست خبری در پاسخ به سوال خبرنگار مهر درباره رشتههای بدون متقاضی این دانشگاه که منجر به حذف شدن آنها شده است گفت: طی دوسال گذشته براساس شاخصهایی، ۲ هزار رشته محل این دانشگاه حذف و ۴۰۰ رشته محل جدید ایجاد شده است.
تقی زاده در پاسخ به مهر درباره افزایش شهریه این دانشگاه برای سال تحصیلی جدید گفت: افزایش شهریه ما در استانهای مختلف در نوسان است در استان تهران به عنوان مثال ۳۸ درصد در برخی مناطق ۳۰ درصد است، اما این میزان افزایش با توجه به شهریه مبلغ قابل توجهی نیست. ۳۰ درصدی که عنوان شد حدود ۲۰۰ هزارتومان افزایش در شهریه دانشجویان نسبت به سال گذشته است.
بعضیها تصورشان از آمایش آموزش عالی ادغام یا منحل شدن دانشگاه هاست
قاسم عموعابدینی معاون آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در اجلاس معاونین آموزشی دانشگاهها گفت: در جاهایی زمانی که میخواهیم آمایش رشتهها را ایجاد کنیم مقاومتهایی میشود بحث آمایش ساماندهی، مأموریت گرایی، رتبه بندی همه دارای ضوابطی است که باید اجرایی شود.
وی گفت: بعضیها تصورشان از آمایش آموزش عالی ادغام یا منحل شدن دانشگاه هاست در صورتی که به این شکل نیست. ما ملزم به اجرای آمایش آموزش عالی هستیم و زمانی که از آمایش آموزش عالی صحبت میکنیم منظورمان منحل کردن یا ادغام و این مسائل نیست ما باید نگرش مان را در ساماندهی آموزش عالی از تعطیلی و ادغام و منحل تغییر دهیم.
وی ادامه داد: رشتههای دانشگاهی باید بر اساس مأموریت عام و خاص به دانشگاهها ارائه شود. به طوری که در حال حاضر بخشی از رشتههای ما در دانشگاهها اقبالی به آنها نیست باید فکری در طرح تحول برای آنها شود، خیلی از رشتهها اکنون بدون متقاضی هستند، با معدل و سوابق تحصیلی کسی از آنها استقبال نمیکند.
پیشنهاد کوتاه شدن دوره کارشناسی ارشد بررسی میشود
در ادامه اجلاس معاونان آموزشی دانشگاهها رضا نقی زاده سرپرست دفتر برنامه ریزی آموزش عالی خطاب به معاونان آموزشی دانشگاهها گفت: باید ما را در این زمینه کمک کنید که برای کارشناسی ارشد چه کار کنیم، دوره کارشناسی ارشد یک دوره طولانی است و سه سال طول میکشد که خیلی در اشتغال و دکتری اثری ندارد. باید برای آن تدبیر کنیم.
وی گفت: البته فکرهای اولیه نیز در این خصوص صورت گرفته برخی پیشنهاداتی که ارائه شده برای کوتاه شدن مقطع کارشناسی ارشد بوده است. پیشنهاد دیگری که در این زمینه ارائه شده به جای تقویت دوره کارشناسی ارشد ناپیوسته، دوره ارشد پیوسته و دکتری مستقیم تقویت شود.
موافقت اولیه رئیس جمهور با طرح افزایش مشروط حقوق هیات علمی
موضوع افزایش حقوق اعضای هیات علمی دانشگاهها از جمله مواردی است که همواره مورد تاکید روسای دانشگاهها بوده است. سید محمد مقیمی رئیس دانشگاه تهران درباره آخرین وضعیت طرح افزایش حقوق اعضای هیأت علمی دانشگاهها گفت: سال گذشته حقوق اعضای هیأت علمی در دو مرحله انجام شد؛ نخست یک افزایش یک و سه دهمی داشت و بعد افزایش یک و شش دهمی اجرایی شد.
وی افزود: ما در خصوص طرح افزایش حقوق هیأت علمی، جلسات مختلفی را با رئیس جمهور داشتیم، طرح جدیدی که ارائه دادیم، پیش بینی شده در این طرح ما برای اساتیدی که امتیازاتی را در حوزههای مختلف آموزشی، پژوهشی، خدمات اجرایی و فرهنگی را به صورت قابل ملاحظهای کسب کنند، حقوق دریافتی آنها به تناسب افزایش یابد.
مقیمی خاطرنشان کرد: بنا به درخواست ما، مقرر شد رئیس جمهور یک فرد و نهاد بی طرف غیر از سازمان برنامه و بودجه را مسئول بررسی طرح کنند که در حال حاضر رئیس جمهور، این مأموریت را به رئیس مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری محول کرده اند و ایشان تاکنون جلساتی را با ذینفعان طرح برگزار کرده اند.
رئیس دانشگاه آزاد: اگر شهریه بالاست به واحد دانشگاهی که شهریه پایینتر دارد درخواست جابهجایی دهند
بعد از اعتراض دانشجویان دانشگاه آزاد مبنی بر اینکه شهریه بدون منطق افزایش یافته، محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد در توضیحی گفت: دانشجویانی که شهریه برای آنها بالا است، میتوانند به دانشگاهی که شهریه پایینتری دارد درخواست جابهجایی دهند.
وی گفت: شهریه دانشگاه آزاد را رشته محلها تعیین میکنند. به عنوان مثال شهریه رشته حقوق در واحد تهران مرکز با شهریه همان رشته در واحد ملارد استان تهران متفاوت است. افزایش شهریه برخی از رشتههای دانشگاه در شهرهایی که جز مناطق محروم هستند، ۵ درصد بیشتر افزایش نداشته است.
طهرانچی افزود: وزارت علوم هم افزایش شهریه را بین ۲۰ تا ۴۰ درصد مصوب کرده است که دانشگاه آزاد در برخی از واحدهای دانشگاهی کمتر از ۲۰ درصد افزایش شهریه داشته است. لذا دانشجویانی که مشاهده میکنند، در برخی واحدهای دانشگاهی شهریه برای آنها بالا است، میتوانند به واحد دانشگاهی که شهریه پایینتر دارد درخواست جابهجایی دهند.
قیمت غذا برای دانشجویان علوم پزشکی نهایی شد
پس از کشمکشهای فراوان و اخبار ضد و نقیض درباره قیمت غذا برای دانشجویان علوم پزشکی در سال تحصیلی جدید، در نهایت، حمیدرضا اشراقی مدیرکل امور دانشجویی وزارت بهداشت در گفتگو با خبرنگار مهر از نهایی شدن قیمت ۱۰ هزار تومان برای سه وعده در دانشگاههای علوم پزشکی خبر داد.
وی گفت: به این ترتیب هزینه وعده غذایی صبحانه ۲ هزار تومان، هزینه وعده غذایی ناهار ۴ هزار تومان و هزینه وعده غذایی شام ۴ هزار تومان محاسبه شد و قیمت غذا برای دانشجویان شهریه پرداز در پردیسهای بین الملل دانشگاههای علوم پزشکی نیز باید تابع دانشگاههای علوم پزشکی در دورههای روزانه باشد.
تشریح خروجی اتاقهای فکر وزارت علوم
محمدعلی زلفی گل وزیر علوم معتقد است که اتاقهای فکر وزارت علوم خروجیهای مفیدی داشته است. وی در گفتگو با خبرنگار مهر درباره خروجی اتاقهای فکر وزارت علوم گفت: از خروجی این اتاقهای فکر، پیشنهاداتی ارائه میشود که ما این پیشنهادات را عملیاتی میکنیم.
وی افزود: ایجاد درگاه آشنایی با نخبگان، امریه پسا دکتری و پذیرش دانش آموختگان علوم انسانی و علوم پایه در دانشگاه فرهنگیان خروجی اتاقهای فکر است.
زلفی گل گفت: یکی از آنها ایده ایجاد درگاه آشنایی با نخبگان و آینده سازان بود که همه اساتید و پژوهشگران میتوانند در این درگاه صفحهای داشته و توانمندی علمی خود را بارگذاری کنند و درواقع کارنامه علمی آنها در آنجا قرار میگیرد. همچنین پیشنهاد «امریه پسا دکتری» برای سربازان دارای مدرک دکتری نیز از پیشنهادات این اتاق فکر بود.
مصوبه کنکوری شورا در راه اجرا از کنکور ۱۴۰۲
دبیرخانه شورای سنجش و پذیرش دانشجو در شامگاه ۳۰ شهریورماه و در آخرین زمانهایی که باید شرایط پذیرش دانشجو برای کنکور ۱۴۰۲ را اعلام میکرد در نهایت جزئیات پذیرش متقاضیان ورود به آموزش عالی در سال تحصیلی ۱۴۰۳-۱۴۰۲ براساس مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی را منتشر کرد.
بر اساس این مصوبه، پذیرش متقاضیان ورود به آموزش عالی در سال تحصیلی ۱۴۰۳-۱۴۰۲ بر اساس مصوبه «سیاست ها و ضوابط ساماندهی سنجش و پذیرش متقاضیان ورود به آموزش عالی (پس از پایان متوسطه)» شورای عالی انقلاب فرهنگی که در جلسات متعدد بررسی و در نهایت ۲۵ تیر ۱۴۰۱ ابلاغ شد انجام میگیرد.
نکات اجرایی و فنی برای اجرای این مصوبه در جلسات ۳۱ مورخ ۱۴ شهریور ۱۴۰۱ و ۳۲ مورخ ۱۵ شهریور ۱۴۰۱ شورای سنجش و پذیرش دانشجو مصوب شده است و از جمله میتوان به تعیین ضرایب دروس سابقه تحصیلی دیپلم نظام ۳-۳-۶ و دیپلم و پیش دانشگاهی نظام سالی واحدی / ترمی واحدی اشاره کرد.
ملاک عمل سابقه تحصیلی، نمرات امتحان نهایی تا پایان خردادماه سال پذیرش دانشجو و آخرین فایل دریافتی از وزارت آموزش و پرورش تا تاریخ تعیین شده توسط سازمان سنجش آموزش کشور است.