به گزارش خبرگزاری مهر، منوچهر متکی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران که به منظور شرکت در شصت و دومین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک به سر می برد در مراسمی با حضور اندیشمندان و اساتید دانشگاهی و اصحاب رسانه های آمریکا پیرامون مسائل سیاست خارجی کشورمان سخنرانی کرد و سپس به سئوالات حضار پاسخ گفت .
وزیر امور خارجه در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه منظور رئیس جمهور اسلامی ایران که اعلام کرده است پرونده هسته ای بسته شده چیست ؟ گفت : منظور رئیس جمهوری اسلامی ایران با توجه به همکاریهای اخیر ایران و آژانس بین المللی انرژی هسته ای ، انتقال از فضای سیاسی و ورود به فضای فنی و تخصصی بوده است . البته پرونده همه کشورها در آژانس باز است و روند همکاریها ادامه دارد .
وزیر امور خارجه در پاسخ به سئوال استاد یک دانشگاه آمریکایی که به نقش بسیار مثبت ایران در بحران بوسنی اشاره کرده و خواستار اطلاع از جایگاه سپاه شده بود گفت : سپاه بخشی از نیروهای مسلح ایران است که بعد از انقلاب شکل گرفته و به عنوان یک نهاد رسمی و قانونی در قانون اساسی ما در واقع حفاظت از کشور از تجاوز احتمالی را برعهده دارد ماموریت این ارگان در داخل کشور است و در قالب وابسته نظامی در کنار سایر بخش های نظامی و ارتش در برخی کشورها حضور دارند .
وی در پاسخ به سئوال خبرنگاری مبنی بر موضع ایران در خصوص فشارهای یک جانبه و تحریم که از سوی 1+5 و با تلاش آمریکا مطرح می شود گفت : طی 28 سال گذشته آمریکا تحریم را تجربه کرده است . شکوفایی ایران ، ابداعات و اختراعات مختلف از دستاوردهای متنوع در مقابله با تحریم است .
متکی افزود : در اقدامی سیاسی موضوع هسته ای ایران از شورای حکام به شورای امنیت رفت و قطعنامه تحریم صادر و قطعنامه دوم هم به دنبال آن صادر شد .
به گفته وی در سال گذشته جمهوری اسلامی ایران در همه شاخص های اقتصادی از جمله سرمایه گذاری خارجی پیشرفت داشته است و بنابراین تحریم به عنوان یک ابزار سیاسی تاثیری بر تصمیم ایران ندارد و موضوع هسته ای ایران تبدیل به یک موضوع ملی شده است .
وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به سئوالی پیرامون عراق گفت : ما بیش از هر کشوری از ثبات و امنیت در عراق نفع می بریم و از ناامنی در عراق متضرر می شویم . آمریکا مدعی است که هدفش در عراق مبارزه با ناامنی و ایجاد امنیت در عراق است . لابد جایی از سیاست های اعمالی آنها اشتباه است که به این هدف نرسیده اند . دولت آمریکا بهتر است جای دفاع از گذشته به تدبیر مناسب برای آینده فکر کند .
در پاسخ به سئوال دیگری درباره موضوع هولوکاست ، متکی گفت : در بحث فلسطین ما یک سرزمین داریم و یک رژیم ، رژیم ها ممکن است در کشورها تغییر کنند مثل آنچه که در ایران و یا آفریقای جنوبی اتفاق افتاد و این یک سنت است که رژیم هایی که مبنا و اساس و تدبیر درست ندارند راه سقوط را طی می کنند . ما همیشه دو رژیم را به رسمیت نشناخته ایم و با آنها مشکل داشته ایم یک رژیم صهیونیستی و دیگر رژیم آپارتاید در آفریقای جنوبی ، مردم آفریقای جنوبی به دلیل عدم مقبولیت رژیم آپارتاید ماندلا را از زندان بیرون آوردند و حکومت جدید تشکیل دادند اما سرزمین آفریقا سر جای خودش است.
متکی افزود : در رابطه با رژیم صهیونیستی من فکر می کنم بهتر است خارج از تعصب فکر کنیم 60 سال است این رژیم تشکیل شده و 60 سال است که در منطقه مشکل دارد و مقبولیت ندارد و بیش از یکصد طرح و قطعنامه از سازمان ملل و داخل منطقه و خارج منطقه برای حل مشکل این رژیم صادر شده است اما مشکل همچنان پابرجاست . این چشم بستن بر واقعیت است که می گویند چون ایران مخالف است مشکل حل نمی شود .
وی با اشاره به اینکه درباره رژیم صهیونیستی یک اشکال اساسی وجود دارد گفت : شما در منطقه از نوع ملت ها نظر سنجی کنید ببینید آیا پذیرش منطقه ای برای این رژیم وجود دارد ؟ سرنوشت 5 میلیون آواره فلسطینی چه می شود ؟
متکی افزود : بحث ، انکار هولوکاست نیست، موضوع ، تحقیق است . سئوال این است جنایتی واقع شده اما چه کسی این جنایت را انجام داده ؟ کجا این جنایت اتفاق افتاده است ؟ چه کسانی قربانی این خیانت بوده اند ؟ چرا باید مردم خاورمیانه و فلسطین ، تاوان این جنایت را پرداخت کنند .
وزیر خارجه کشورمان ادامه داد : سعی کردند فلسفه وجودی برای رژیم صهیونیستی درست کنند یکی از تعابیر را از سندی برگرفته از نوشته یک فیلسوف یهودی به کار می برند مبنی بر " مردم بی سرزمین و سرزمین بدون مردم " وی افزود : هر دو بخش این فرضیه غلط است نه مردمی که از اروپا به فلسطین کوچ کردند بدون سرزمین بودند ( اتباع یهودی اروپا ) و نه سرزمین اشغالی بدون مردم بود قرنها مسلمانان ، یهودیان و مسیحیان فلسطینی در این سرزمین کنار هم زندگی کرده بودند .
وزیر امور خارجه با توضیح درباره دیدگاه های جمهوری اسلامی ایران برای حل و فصل این معضل گفت : ما حرفمان این است که ساکنین اصلی آن سرزمین خودشان در یک عمل دموکراتیک از طریق رفراندوم رژیمشان را انتخاب کنند ، شاید شما این دیدگاه را نپذیرید اما حل مشکل فلسطین از این طریق امکان پذیر است .