گزارش های دستگاه های نظارتی و قضائی در ارتباط با معدوم سازی برخی از اقلام دارویی و پزشکی، همواره این سئوال را به ذهن متبادر می سازد که چرا این کالاها از گمرک ترخیص نمی شوند.

به گزارش خبرنگار مهر، موضوع تأمین کالاهای سلامت محور، همواره یکی از دغدغه‌ها و چالش‌های پیش روی متولیان نظام سلامت کشور و وزارت بهداشت بوده است. زیرا، با کوچک‌ترین اختلال در مسیر تأمین اقلام دارویی و پزشکی، شاهد بروز بحران در این حوزه هستیم که نارضایتی مردم و بیماران را به دنبال دارد. از همین رو، وزارت بهداشت و البته سازمان غذا و دارو، همواره تلاش کرده اند در انجام این مأموریت، حداکثر تلاش خود را به کار گیرند.

این در حالی است که گزارش‌هایی را از سمت و سوی دستگاه‌های نظارتی در رابطه با امحا و معدوم سازی اقلام دارویی و پزشکی تاریخ مصرف گذشته می‌شنویم و می‌خوانیم که باعث حیرت و تعجب می‌شود. چرا، باید کالاهای سلامت محور که با هزاران مشکل و سختی وارد گمرک کشور شده اند، اجازه ترخیص پیدا نکنند و در نهایت، معدوم شوند. چه کسی باید پاسخگوی این سهل انگاری‌ها باشد.

صاحب حجتی قائم مقام سازمان اموال تملیکی، با ارائه گزارشی از امحا کالاهای سلامت محور، گفت: طی ۷ ماه نخست سال جاری، ۷۸۲ میلیارد تومان انواع کالا و داروی فاسد و ۴.۵ میلیارد تومان لوازم و تجهیزات پزشکی امحاء شده است.

یادمان نرفته که مهر سال ۱۴۰۰، مسئولان گمرک نسبت به عدم ترخیص ۱۳۰۰ تن سرُم توسط سازمان غذا و دارو گلایه کردند و مسئولان سازمان غذا و دارو نیز در پاسخ عنوان داشتند که محموله ۱۳۰۰ تنُی سرم، در سال ۱۳۹۵ وارد شده و در سال ۱۳۹۹ نیز تاریخ آنها منقضی شده است.

عدم ترخیص کالاهای سلامت محور با هر علتی که همراه باشد، نباید منجر به بروز بحران شود. در واقع، این سازمان غذا و دارو است که می‌بایست نسبت به ترخیص کالاهای سلامت محور، در کمترین زمان ممکن، اقدام کند تا موجبات کمبود دارو و…، در کشور پیش نیاید و یا اینکه به مرحله بحران نرسد.

چندی قبل، علی صالحی دادستان تهران دلیل امحا ۱۵۰۰ تن کالای سلامت محور که بیش از ۵ سال در گمرک مانده و در نهایت امحا شدند را، نداشتن تاییدیه وزارت بهداشت یا منقضی شدن تاریخ مصرف به علت طولانی شدن تعیین تکلیف آنها، عنوان کرده بود.

ارزش ریالی ۱۵۰۰ تن کالای سلامت محور، ۱.۶ یک میلیارد تومان بوده است و قطعاً ارز قابل توجهی برای تهیه آنها از کشور خارج شده است.

عدم ترخیص کالاهای سلامت محور از گمرک کشور، موضوع تازه ای نیست و در سال‌های گذشته نیز شاهد کشمکش بین گمرک و سازمان غذا و دارو، بر سر ترخیص اقلام دارویی و تجهیزات پزشکی بوده ایم که بعضاً مشکل ساز شده است.

ترخیص هر گونه دارو از گمرک بدون اخذ مجوز از سازمان غذا و دارو و فاقد ثبت سفارش، ممنوع است. در واقع، سازمان غذا و دارو تاکید دارد که وارد کنندگان کالاهای سلامت محور، باید قبل از اقدام برای واردات، حتماً مجوز سفارش را بگیرند تا برای ترخیص محموله‌های خود دچار مشکل نشوند.

گفته می‌شود آن دسته از کالاهای سلامت محور، همچون اقلام دارویی، تجهیزات پزشکی، شیرخشک ها و…، در گمرکات خاک می‌خورند و در نهایت، امحا و معدوم می‌شوند که بدون ثبت سفارش وارد شده اند. به طوری که در سال گذشته نیز شاهد دعوای مکاتبه‌ای گمرک با سازمان غذا و دارو، بر سر ترخیص یا عدم ترخیص کالاهای سلامت محور بودیم.

اما، این سوال به ذهن خطور می‌کند که چرا وارد کنندگان کالاهای سلامت بدون دریافت مجوز ثبت سفارش، نسبت به واردات اقدام می‌کنند تا اجازه پیدا نکنند کالاهای خود را ترخیص کنند و در نهایت، سرمایه هنگفتی به راحتی از دست می‌رود. این سوال را باید مسئولان سازمان غذا و دارو و گمرک پاسخ بدهند. ابتدا، اینکه چرا بدون مجوز ثبت سفارش اقدام به واردات می‌کنند و دوم اینکه، چرا اجازه ورود کالاهای بدون مجوز را به گمرک کشور می‌دهیم.

در حالی که پول و ارز زیادی بابت واردات این قبیل کالاهای سلامت محور هزینه می‌شود که متأسفانه امکان مصرف آنها فراهم نمی‌شود و بعد از مدت زمان زیادی که در گمرک خاک می‌خورند، نهایت امحا می‌شوند و از بین می‌روند.