زنجان - خبرگزاری مهر: دبیر دومین همایش بین‌المللی "مردان نمکی" گفت:‪ ۱۵۰‬متخصص و دانش‌پژوه از ایران و چند کشور خارجی در همایش بین المللی مردان نمکی در زنجان شرکت می کنند.

به گزارش خبرنگار مهر در زنجان، ابوالفضل عالی بعد از ظهر امروز در جمع خبرنگاران گفت: جهت حضور در این همایش سه روزه از 15 متخصص و دانش پژوه انگلیسی، آلمانی و اتریش دعوت به عمل آمده که تاکنون 10 نفر از آنان آمادگی خود را برای حضور در این همایش اعلام کرده اند.

وی، معرفی هرچه بهتر گنجینه ارزشمند مردان نمکی، ارائه‌ اطلاعات جدید از سوی متخصصین داخلی و خارجی که ‌قبلا بر روی این مجموعه پژوهش انجام داده‌اند، بررسی راه های نگهداری و تصمیم‌گیری در خصوص انجام مطالعات لازم در مورد معدن نمک چهرآباد از اهداف مهم برپایی این همایش بین‌المللی است.

عالی با عنوان اینکه این همایش سوم تا پنجم آبانماه امسال در هتل بزرگ زنجان برگزار می‌شود ادامه داد: اولین همایش بین‌المللی "مردان نمکی" نیز سال ‪ ۸۴‬در تهران برگزار شد.

وی، با بیان اینکه قدمت اجساد مکشوفه از معدن چهرآباد بیش‌از یک هزار و ‪ ۷۰۰‬سال تخمین زده شده است، افزود: تاکنون جسد شش انسان نمکی‌از این معدن کشف و نسبت به‌انتقال پنج جسد اقدام شده است.

عالی عنوان کرد: نخستین اسکلت معروف به "مرد نمکی" ‪ ۱۱‬سال قبل کشف شده و در موزه ملی نگهداری می‌شود و بقیه اجساد نیز در موزه رختشویخانه زنجان و در محفظه‌های ایزوله شده حفاظت می‌شوند.

ارائه گزارش فصل اول و دوم کاوش‌های باستان‌شناختی معدن نمک چهرآباد، مطالعه و حفاظت آثار مومیایی طبیعی معدن نمک زنجان با موضوع نگاه متمرکز بر چهارمین مومیایی، باستان‌شناسی معدن در ایران از موضوعات سخنرانی است که به ترتیب از سوی ابوالفضل عالی، منیژه هادیان و کوروش روستایی در این همایش عنوان خواهد شد.

بررسی ظرفیت و اولویت‌های باستان‌شناختی در معدن نمک چهرآباد، چالی اوجاقی دیار مردان نمکی، نگرشی بر تعیین قدمت مردان نمکی ، درآمدی بر روشها و نتایج مطالعه بر روی معادن نمک اروپا و خاور نزدیک، درآمدی بر مطالعات گیاه باستان‌شناختی مجموعه معادن نمک از دیگر موضوعاتی است که توسط امیر الهی، محرم عبدالله پور، هوشنگ ثبوتی، توماس اشتولز و نیکول بونکه مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرد.

تاکنون جسد شش انسان نمکی از معدن نمک چهرآباد کشف شده است. نخستین جسد معروف به "مرد نمکی" ‪ در زمستان سال 1372، مرد نمکی دو و سه به صورت اتفاقی و طی کار باطله برداری بولدوزر توسط معدن کاران در سال 1383، مردان نمکی 4 و 5 طی کاوش های باستان‌شناسی در سال‌های 1383 و 84 کشف شده‌اند.

ششمین مرد نمکی نیز هنگام بارندگی‌های ماه خرداد سالجاری نمایان شد که به علت نداشتن مجوز کاوش دوباره با نمک پوشانده و مدفون شد. از این مجموعه مرد نمکی 4 سالم ترین و کاملترین جسد نمکی بدست آمده از معدن چهر آباد محسوب می‌شود که علیرغم آسیب دیدگی به هنگام مرگ تقریبا بیشتر قسمت‌های بدن شامل مجموعه‌ای از استخوان‌ها و بافت نرم که بر اثر از دست دادن آب بدن کاملا خشک شده سالم باقی مانده‌اند.

پیش از کاوش‌های باستان‌شناسی در سالهای 83 و 84 در این معدن نمک، براساس یافته‌های 12 سال پیش تصور بر این بود که معدن، محل کشته شدن شاهزاده ساسانی یا نماینده هیئت حاکمه اقوام سکایی در سده هشت پیش از میلاد بوده است اما با کاوش های یاد شده مشخص شد که همه مومیایی‌های مکشوفه از معدن، کارگران و معدن کارانی بودند که در نتیجه ریزش معدن و فرو ریختن دیواره ها و سقف و تونل‌ها کشته و مدفون شده‌اند.

طبق آزمایش‌های سالیابی کربن 14 مردان نمکی سه، چهار، پنج مربوط به دوره هخامنشی با قدمت حدود 2300 سال و مرد نمکی یک مربوط به دوره اشکانی و اوایل ساسانی با قدمت حدود 1800 سال قبل است. بر این اساس و با توجه به شواهد و مدارک موجود، ریزش تونل‌های معدن چهر آباد، دست کم دوبار و با فاصله زمانی حدود 500 سال رخ داده است.