جمعيت هلال احمر ايران به عنوان يك موسسه خيريه با 300 شعبه و تجهيزات مناسب و بزرگترين سازمان امدادي كشور جزو 10 جمعيت برتر دنيا محسوب مي شود.

به گزارش خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر، جمعيت شير و خورشيد سرخ ايران در سال 1301 خورشيدي در كشور تاسيس شد و پس از پيروزي انقلاب اسلامي و بنا به تصويب شوراي انقلاب، اداره كليه مراكز درماني جمعيت به وزارت بهداري وقت منتقل شد و نام جمعيت شير و خورشيد سرخ ايران به جمعيت هلال احمر جمهوري اسلامي ايران تغيير يافت.

در حال حاضر جمعيت درقالب 5 ركن اساسي شامل سازمان امداد ونجات ، سازمان داوطلبان، سازمان جوانان، سازمان تداركات پزشكي و معاونت درمان و توانبخشي، وظيفه انجام  فعاليت هاي امداد رساني به آسيب ديدگان حوادث طبيعي و جنگ را برعهده دارد.

سازمان امداد و نجات

پس از پيروزي انقلاب و تغيير ساختار جمعيت عمليات هاي امدادي جمعيت برابر آيين نامه و دستور كار امدادي در سه مرحله قبل از سوانح ( آمادگي)، حين حادثه (پاسخگويي) و بعد از حادثه ( عادي سازي) متمركز شد و وظيفه ارائه خدمات امدادي در هنگام بروز حوادث و سوانح طبيعي مثل سيل، زلزله و غيره در داخل و خارج از كشور برعهده اين سازمان گذاشته شد.

اين سازمان در زمينه امداد رساني پس از انقلاب اسلامي تا كنون توانسته است در 8 سال جنگ تحميلي عراق عليه ايران ، زلزله شمال كشور، هجوم پناهند گان عراقي و آذري، سيل هاي بزرگ سالهاي 71، 74 و 77 به ويژه  در مناطق جنوب كشور، به ياري آسيب ديدگان بشتابد و با داشتن 263 پايگاه امدادي، 388 انبار امدادي، 9 پايگاه منطقه اي، 68 پايگاه امداد جاده اي و 5 فروند چرخبال در سراسر كشور، نقش اصلي را در صحنه امداد و نجات كشور ايفا  كند.

سازمان داوطلبان

ارائه خدمات حمايتي به اشخاص و افراد نيازمند داخل و خارج از كشور كه بنا به دلايلي دچار آسيب شده و ادامه زندگي با وضع موجود برايشان مشكل باشد از مهمترين اهداف تاسيس اين مجموعه است.

جذب ، راهبري، بكارگيري و بهره مندي از كمك اقشار و اشخاص توانمندي كه استطاعت لازم براي مشاركت در هدف هاي بشر دوستانه جمعت را دارند نيز از ديگر رسالت هاي سازمان داوطلبان است.

سازمان جوانان

اين سازمان با 327 مركز امور جوانان، بيش از 300 كانون دانشجويي و 42 مجمتع دانش آموزي و 217 هزار و 682 نفر عضو جامعه بشر دوستان جوان، 4 هزار و552 نفر دانشجويي عضو كانون هاي دانشجويي، 700 هزار و 958 نفر دانش آموز شاخه دانش آموزي و تعداد 1500 دانش آموز عضو مجتمع هاي دانش آموزي به فعاليت مشغول است كه در مجموع يك ميليون نفر را شامل مي شود.

امكانات متعلق به اين سازمان در كل كشور، 239 كتابخانه، 103 سالن ورزشي، 12 استخر، 13 سينما، 38 سالن آمفي تئاتر، 68 زمين رو باز ورزشي و 13 اردوگاه در شهرهاي گنبد كاووس، اقليد، تفت، فسا، سپيدان، نايين، شهرضا، بردسير، سمنان، فلاورجان، خرم آباد، تبريز و خزرآباد بوده و فعاليت هاي اين سازمان به دو بخش عمده آموزشي، امدادي و خيريه تقسيم مي شود.

سازمان تداركات پزشكي

در سال 1367 در پي ادغام مركز فوريت هاي دارويي و " سازمان تداركات پزشكي سازمان تداركات و توليد لوازم پزشكي و دارويي" شكل گرفت كه در پي اين اقدام، توزيع دارو، بخش گسترده اي از فعاليت هاي اين سازمان به شمار مي رفت چنانكه نه تنها اداره 2 داروخانه در تهران و همچنين يك دراگ استور در كيش، يك داروخانه درمشهد و يك مركز تك نسخه اي در تهران را برعهده داشت بلكه مسئوليت توزيع داروهاي وارداتي خاص در ده ها داروخانه هلال احمر واقع در شهرستانهاي سراسر كشور نيز بر عهده آن بود.

اينك داروخانه سازمان عهده دار پاسخگويي به نياز هاي دارويي مراجعه كنندگان عادي و متقاضيان داروهاي خاص است، اين داروخانه پس از طي مراحل بازسازي و بهينه سازي و ساماندهي خدمات در سال 80 پاسخگوي بيش از دو هزار مراجعه كننده در روز در بخش عمومي و 20 هزار پرونده ويژه بيماران خاص به طور متناوب است.

پروژه مركز چشم پزشكي هلال احمر، راه اندازي  مركز رفرانس دياليز هلال احمر با انديشه بازتواني بيماران دياليزي و حذف محدوديت هاي اجتماعي و ساخت و راه اندازي كارخانه هاي سهاي هلال از ديگر دستآوردهاي اين مجموعه درطول پس از انقلاب اسلامي هستند.

معاونت درمان و توانبخشي

كمك به امور درماني كشور به صورت غير مستقيم و اجراي پروژه هاي درماني خارج از كشور به صورت مستقيم، از وظايف اصلي اين مجموعه است كه اين معاونت به منظور نيل به اهداف انساندوستانه در 11 استان كشور داراي 15 درمانگاه فعال خدمات رساني مي كند و در زمينه دارويي نيز گام هاي موثري برداشته است  ، چنانچه قسمت اعظم داروهاي طبقه بندي شده و كمياب خارجي با ارز دولتي از كشورهاي خارجي وارد كرده و با نازل ترين هزينه در اختيار بيماران و نيازمندان قرار مي دهد.

در حال حاضر 39 داروخانه هلال احمر در 25 استان كشور فعال است و در خارج از كشور نيز با تاسيس مراكز درماني علاوه بر تامين نيازهاي دارويي مقادير قابل توجهي از اقلام امدادي را نيز به مناطق آسيب ديده جهان ارسال مي كند.

خدمات ارتوپدي فني اين مجموعه در 12 استان، خدمات فيزيوتراپي در 29 مركز ايزوكينتيك، هيدروتراپي و كادر درماني در 7 مركز و شنوايي سنجي در3 مركز خدمات ارائه مي هند و امروز پس از گذشت حدود دو دهه و نيم از انقلاب اسلامي در زمينه پروتز به 20 درصد و در زمينه اروتز به 90 درصد خود كفايي دست يافته اند.