خبرگزاری مهر - گروه استانها: کارگر نیروی محرکه حیات و عامل زنده ماندن هر کشور است. بهای دستهای پینه بسته کارگر را چه کسی میداند جز خودش؟ به این دستها که نگاه میکنی، چین و چروکها و زبری اش با تو سخن میگوید. سخن از دردهایی که شاید به زبان آوردنش به ضرر کارگران و خانوادههایشان تمام شود.
در حال حاضر حدود ۱۵ میلیون کارگر در کشور وجود دارد که در بخشهای مختلف خدماتی و تولیدی و … کار میکنند. کارگران همانند دیگر قشرهای جامعه از همان ابتدای انقلاب پای کار کشور بوده و در تمام سختیها و شیرینیها، پستیها و بلندیها در کنار مردم گام برداشتهاند.
هر ساله در یک روز همگان از ارزش کار و کارگر سخن میگویند چرا که این روز را به نام کارگران نامگذاری کردهاند. در واقع اینکه در این روز یا در یک هفته که به اسم کارگران است، سخنرانی شود، مسائل مهم و مشکلات آنان مطرح شود، خوب است اما نباید صرفاً به این روزها محدود شود و مسئولین بعد از گذشت این چند روز، قول و قرارهایشان یادشان برود و فراموش کنند چه وظایف مهمی در قبال خانوادههای کارگران ایرانی دارند.
معوقات کارگران خراسان شمالی پرداخت شد
حل مشکلات کارگری یکی از وظایف ذاتی ادارات خصوصاً اداره کل کار، تعاون و رفاه اجتماعی محسوب میشود؛ مشکلاتی همچون معوقات و بیمه کارگری که بسیاری از کارگران را دچار دردسر کرده است.
مهدی اسلام خواه، مدیرکل کار، تعاون و رفاه خراسان شمالی در این خصوص در گفتوگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: ابتدای سال ۱۴۰۱ حدود ۲۷ میلیارد تومان معوقات کارگری داشتیم که این عدد در پایان سال به یک میلیارد تومان کاهش یافت.
وی با اشاره به استفاده حدود هزار کارگر از بیمه بیکاری، گفت: هرچند سال گذشته شاهد رشد بیش از ۵۰ درصدی حقوق کارگران بودیم اما تعدیل نیرو خاصی مشاهده نشده است.
اسلام خواه افزود: در پایان سال ۱۴۰۰ نرخ بیکاری استان ۹.۷ بود اما سال گذشته این عدد به ۸.۷ رسیده است که از میانگین کشوری نیز پایینتر شد.
مدیرکل کار، تعاون و رفاه خراسان شمالی از پرداخت بیش از ۶۷ میلیارد تومان تسهیلات اشتغال خانگی خبر داد و خاطرنشان کرد: هزار و ۸۰۰ طرح در سال ۱۴۰۱ از تسهیلات تبصره ۱۶ استفاده کردند که موجب اشتغال هزار و ۸۲۵ نفر شده است.
کاهش یک واحدی نرخ بیکاری در استان بشارتی است که میتواند اندکی امید را در دل کارگران روشن کند. اما باز هم باید تلاش کرد تا این عدد کمتر هم شود.
هوای سردی که نان کارگر را کاهش میدهد
وقتی یک کارگر از اینکه آیا فردا هم سر کار میرود یا نه مطمئن نیست، علاوه بر فشار کاری باید استرس فردا و فرداهایش را هم داشته باشد. مهمتر از شغل، امنیت شغلی است که کارگر بدون ترس از دست دادن کارش، با خیالی آسوده به خدمت بپردازد.
حیدر حسن پور، کارگر بجنوردی در گفتوگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: مهمترین دغدغه ما کارگرها بحث معیشت است که واقعاً در این شرایط اقتصادی، این درآمدهای ماهیانه کفاف زندگی یک خانواده ۵ نفری را نمیدهد.
وی افزود: قوانینی برای افزایش دستمزد کارگران وضع شده اما با وجود این حجم از گرانیها، باز هم کارساز نیست.
حسن پور گفت: وقتی ما هزینه کافی برای تحصیل فرزندانمان نداشته باشیم و یا مایحتاج زندگی روزمره را نتوانیم تهیه کنیم، شرمنده خانواده میشویم و علاوه بر آن دائماً برای تأمین نیازهای مان استرس داریم.
این کارگر فصلی اهل بجنورد گفت: اکنون که هوا مناسب و فصل، فصل کار است خیلی نگران پیدا کردن کار نیستیم اما متأسفانه با سرد شدن هوا پیدا کردن کار بسیار مشکل است.
از سوی دیگر عدهای از کارگران قراردادی هستند؛ بنابراین کارفرمایان میتوانند به هر دلیلی آنها را اخراج و یا بازخرید کنند و این زندگی کارگران را به خطر میاندازد و امنیت شغلی آنان را زیر سوال میبرد.
قراردادهای کارگری اصلاح شود
یکی دیگر از کارگران مشغول در بخش خصوصی در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: قراردادی حداقلی منعقد شده که پرداختیها کفاف زندگی را نمیدهد.
وی افزود: قرارداد من و بسیاری از کارگران حجمی است؛ یعنی به حدی که کار کنیم، پول میدهند؛ اما مشکل آنجاست که آنقدر حق الزحمه ها اندک است که هر چقدر کار و تلاش صورت گیرد، درآمد ما به ۵ میلیون تومان نمیرسد.
این کارگر تاکید داشت: ساماندهی قراردادهای کارگران میتواند بخش بزرگی از مشکلات ما را رفع کند.
وی افزود: از سوی دیگر نمیتوانیم از مدیرعامل شرکت شکایت کنیم زیرا به راحتی میتواند اعلام قطع همکاری کرده و عملاً همین مقدار حقوق اندک نیز از بین میرود.
مطالبات کارگران خراسان شمالی در سطح ملی مطرح میشود
محمدرضا حسین نژاد استاندار خراسان شمالی، اردیبهشت ماه، در نشست کارگران و کارفرمایان خراسان شمالی اظهار کرد: تا جایی که قانون اجازه داده موضوعات و مشکلات استانی را تسهیل میکنیم اما مطالبات و خواستههای کارگران در سطح ملی را در شورای عالی کار کشور مطرح خواهیم کرد.
وی با اشاره به این موضوع که قانون فصل الخطاب است، ادامه داد: نباید حقی از جامعه کارگری و کارفرمایی ضایع شود.
حسین نژاد با بیان اینکه حل برخی مشکلات حوزه کار و کارگر با تصمیمات محلی و در چارچوب قانون و بهرهمندی از پتانسیل این قانون میسر میشود، خاطرنشان کرد: برخی آئین نامهها به مرور زمان ارائه میشود بنابراین شناخت موضوعات در راستای گره گشایی مشکلات کارگری و کارفرمایی الزامی است؛ اگر در این مسیر تسهیل صورت نگیرد دچار روزمرگی میشویم.
وی همچنین بر ضرورت ساماندهی کارگران فصلی و ساختمانی تاکید کرد و اظهار داشت: شهرداران شهرستانها با راهکار دقیقتر و مکانیزم درست تر این موضوع را ساماندهی کنند به طوری که میتوان با تعریف سامانهای قوی و ارائه نوبت بندی موضوع را حل کرد تا شأن و منش کارگر حفظ شود.
حسین نژاد خاطرنشان کرد: فرمانداران شهرستانها نیز موظف به تعیین مکان مناسبی برای استقرار کارگران ساختمانی و فصلی هستند.
استاندار خراسانشمالی پیگیری مشکلات این قشر را از سمت تشکلات کارگری و کارفرمایی مؤثر میداند اما فقط پیگیری از این طریق کافی نیست و دستگاههایی که به نحوی در تأمین نیازهای کارگران مسئول هستند، باید پای کار آمده تا تلاش این زحمت کشان بی پاسخ نماند.
مسکنی که دور از تصور است
مسکن، بیمه، تحصیل و ازدواج فرزندان، خواربار و پوشاک، امنیت شغلی، افزایش دستمزد و… از ویگر دغدغههای جامعه کارگری به شمار میروند.
در حال حاضر ۱۸ هزار نفر از جمعیت خراسانشمالی را کارگران تشکیل میدهند.گرانیها وضعیت را به گونهای شکل داده که کارگران دیگر نمیتوانند تصور خانه دار شدن را داشته باشند و برایشان صاحب خانه شدن به رؤیا تبدیل شده است و اغلب فقط به فکر رهن و اجاره هستند.
در نظر گرفتن تسهیلات کم بهره برای ساخت و یا خرید مسکن میتواند گزینه مناسبی برای تأمین مسکن این قشر زحمت کش باشد.
حسن ناهیدی، معاون سیاسی استاندار خراسان شمالی ۷ اردیبهشت ماه در نشست با هیأت اجرایی خانه کارگر خراسان شمالی اظهار داشت: کارگران سرمایه اجتماعی کشور هستند و نقش مؤثری در توسعه اقتصاد دارند.
وی با بیان اینکه تولید متکی به کارگر است، افزود: حمایت از کارگران حمایت از کارفرمایان در جامعه است که چرخه اقتصاد را رونق میبخشند.
ناهیدی همچنین با بیان اینکه خانه کارگر حلقه اتصال بین کارگر و کارفرما در جامعه است، گفت: ۱۸ هزار کارگر در استان نشان از تشکل بزرگ استانی است و خانه کارگر میتواند با پیوستگی و اتحاد بین کارگر و کارفرما نقش اساسی در حمایت از این سرمایه اجتماعی را داشته باشد.
معاون سیاسی استاندار خراسان شمالی بیان داشت: اتحادیههای کارگری میتواند با تشکیل تعاونیهای کارگری و استفاده از ظرفیت نهضت ملی مسکن از کارگران در جهت تأمین نیاز به مسکن حمایت کنند.
هر چند مشکلات جامعه کارگری طی این هفته پیگیری میشود اما نباید تنها چند روز دیگر تمامی این پیگیریها و وعدهها به خاطرات مبدل شده و دیگر تا سال آینده خبری از جامعه شریف کارگری نگیریم.