با شورش مسلحانه واگنر علیه حکومت روسیه، پرسش درباره سرانجام این ارتش خصوصی، به یک سؤال پرتکرار مبدل شده است.

به گزارش خبرگزاری مهر، الجزیره در مطلبی زوایای مختلف پرونده شورش ارتش خصوصی واگنر به رهبری یوگنی پریگوژین را مورد بررسی قرار داده است. برخلاف انتظار ناظران روس و غیر روس، از نتیجه بحران میان وزارت دفاع روسیه و ارتش خصوصی واگنر، شورش این گروه، با همان سرعتی که آغاز شده بود، پایان یافت.

پایان زودهنگام بحران در روسیه، تنها چند ساعت پس از مداخله الکساندر لوکاشنکو، رئیس جمهور بلاروس، پرسش‌هایی راهبردی را در رابطه با مرحله پسا شورش، برانگیخت. این مرحله دارای اهمیتی چند سویه است:

- اوضاع داخلی روسیه

- آینده جنگ اوکراین

- سرانجام واگنر و نقش آن در آینده، با توجه به نقش مژثر آن در جنگ اوکراین و دیگر مناطق نزاع و تنش

پوتین، رئیس جمهور روسیه، طی سخنرانی روز گذشته خود، تکلیف واگنر را مشخص کرد و ۳ گزینه را برای آنان مطرح نمود؛ نظامیان ارتش خصوصی واگنر می‌توانند بین امضای قرارداد همکاری با وزارت دفاع روسیه، بازنشستگی و بازگشت به خانه و یا رفتن به بلاروس یک گزینه را انتخاب کنند. حال پرسش این است که آیا این معامله، پایان نهایی بحران داخلی روسیه را رقم خواهد زد؟

اگرچه دفتر دادستانی کل روسیه تأکید کرده که پرونده قضائی پریگوژین به دلیل مسئولیت وی جهت سازماندهی شورش مسلحانه، هنوز خاتمه نیافته است، اما ناظران روسی، بحران واگنر در خصوص تهدید مسلحانه این گروه و امکان تکرار وقایع رخ‌داده را پایان‌یافته تلقی کرده‌اند.

واگنر جدید با نقش جدید

الجزیره در ادامه مطلب خود نوشت: بر اساس سخنان دنیس کرکودینوف، مدیر مرکز پیش‌بینی‌های سیاسی، واگنر به ۳ گروه جدید تقسیم خواهد شد:

۱. گروه اول به وزارت دفاع روسیه خواهند پیوست.

۲. گروه دوم، از واگنر کناره‌گیری خواهند کرد، اما تا روشن‌شدن زوایای پنهان موضوع، مورد پیگرد قرار نخواهند گرفت.

۳. گروه سوم که از همه مهم‌تر هستند، خود را با واقعیت‌های جدید وفق می‌دهند و بازیابی می‌کنند.

کرکودینوف تصویب قانون شرکت‌های نظامی ویژه در روسیه پس از رخ‌دادهای اخیر را دور از انتظار دانست؛ چرا که این شرکت‌ها کاربرد خارجی دارند. از دیدگاه وی دسته سوم واگنر با بازیابی خود بر اساس ساختار مأموریت‌های ویژه محوله در آفریقا، آسیا و شاید آمریکای لاتین، به یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های نظامی خصوصی در جهان مبدل خواهد شد که می‌تواند با ده‌ها حکومت در اقصی نقاط جهان قرارداد امضا کند.

سرنوشت پریگوژین چه خواهد شد؟

الجزیره در رابطه با سرنوشت پریگوژین نوشت: رولاند پیجاموف، کارشنای مسائل راهبردی، فرصت‌های کاری را برای پریگوژین به ویژه در آفریقا مهیا دانست.

وی اظهار داشت که فعالیت‌های واگنر به شکل مستقیم با کشورهای آفریقایی خواهد بود؛ اما تأثیر کمی روی دستگاه‌های حکومتی خواهد داشت؛ زیرا روسیه قصد دارد به صحبت‌هایی که واگنر را به عنوان ید طولای عملیات نظامی روسیه در خارج از این کشور معرفی می‌کنند پایان دهد. همچنین روابط نزدیکی که پریگوژین با دستگاه‌های دولتی چندین کشور اروپایی دارد به این امر خواهد انجامید.

پیجاموف، رفتن پریگوژین به همراه هزاران جنگجوی واگنر به بلاروس را مهم‌ترین پیامد شورش واگنر دانست و افزایش تعداد جنگجویان همراه پریگوژین در بلاروس را با روبه‌راه شدن مسائل مربوط به تأمین منابع و سازماندهی این گروه، محتمل دانست.

وی حضور نیروهای حرفه‌ای واگنر در روسیه را گنجی برای لوکاشنکو برشمرد؛ گنجی که در کنار وجود سلاح‌های اتمی تاکتیکی روسیه در این کشور، عاملی بازدارنده برای رئیس جمهور بلاروس در برابر تهدیدات غرب خواهد بود وی حضور نیروهای حرفه‌ای واگنر در روسیه را گنجی برای لوکاشنکو برشمرد؛ گنجی که در کنار وجود سلاح‌های اتمی تاکتیکی روسیه در این کشور، عاملی بازدارنده برای رئیس جمهور بلاروس در برابر تهدیدات غرب خواهد بود.

همچنین پیجاموف، وجود واگنر در بلاروس را مایه تقویت سیطره لوکانشکو بر بلاروس دانست. وی حضور واگنر در آفریقا را در راستای منافع اقتصادی بلاروس و تبلیغ و فروش تولیدات و تجهیزات کشاورزی این کشور در آفریقا دانست.

نکته مهم دیگری که این کارشناس بدان اشاره نمود، تهدیدی است که لهستان با ۳۰۰ هزار نظامی، متوجه بلاروس با تنها ۶۰ هزار نظامی نموده است؛ حضور هزاران تن از جنگجویان واگنر در کنار تعداد اندک نظامیان بلاروسی باعث تقویت نظامیان بلاروس می‌شود و بر خلاف اوضاع در روسیه، بحرانی را میان وزارت دفاع بلاروس و نیروهای واگنر ایجاد نخواهد کرد.

آیا شورش واگنر بر روند جنگ اوکراین تأثیر خواهد گذاشت؟

الجزیره در ادامه مطلب خود با اشاره به سخنان ویکتور لیتووکین، نظامی بازنشسته، بهره‌برداری اوکراین از شورش واگنر را رد نمود؛ چرا که با حل‌وفصل زود هنگام این بحران، از پیامدهای منفی آن در داخل روسیه جلوگیری به عمل آمد.

وی ترک اوکراین از سوی نظامیان واگنر و حضور در بلاروس را به منزله بازشدن جبهه‌ای جدید برای واگنر دانست که هر لحظه می‌تواند، فعال شود. این امر در محاسبات غرب، اگر خطر بیشتری نسبت به حضور واگنر دراوکراین نداشته باشد، کم‌خطرتر هم نخواهد بود.

همچنین لیتووکین، عقب‌نشینی واگنر از اوکراین را نشانه‌ای غیرمستقیم برای گفتگوهای صلح اوکراین در جولای آتی دانست که قرار است در کوپنهاگن، با حضور هیئت‌های بلندپایه برزیل، هند، آفریقای جنوبی و چین و همچنین جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا برگزار شود.