به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از آسوشیتدپرس، برخی از مقامات ارتدکس اظهار داشتند که به رسمیت شناختن تقدم پاپی از زمانی که این شکاف صورت گرفته بحث مؤثری تلقی میشود.
لئونید کیشکوسکی مدیر امور خارجی کلیسای ارتدکس امریکا اظهار داشت: جدایی میان رم و کلیساهای شرقی به علت همین تقدم صورت گرفته است.کمیسیون مشترک گفتگوی الهیاتی طی گفتگوهایی که در ایتالیا صورت گرفته به توافق رسید و سند آن روز پنج شنبه 24 آبان ماه منتشر شد.
کلیساهای کاتولیک و ارتدکس تا سال 1054 نیز بایکدیگر متحد بودند اما از آن زمان برسر تقدم پاپ اختلافهای متعددی میان این دو مذهب شکل گرفت و علت اصلی شکاف را پدید آورد. اما هنوز تنشی که به دنبال اتهام ارتدکسها به کاتولیکها برسر تبلیغ دین خود در مناطق ارتدکس نشین بویژه در شرق اروپا صورت میدهند برطرف نشده است.
پاپ بندیکت شانزدهم نیز پیش از این اظهار داشته است که وحدت مسیحیت و بهبود شکاف به وجود آمده الویت اصلی پاپی وی محسوب میشود. این کمیسیون الهیاتی نیز اظهار داشته است که رم جایگاه نخست شرعی کلیسا را در میان مقر قسطنطنیه، اسکندریه، انطاکیه و اورشلیم به خود اختصاص داده است، بنابراین اسقف رم(پاپ) نسبت به سایر پاتریاکها تقدم دارد.
با این همه اعضای این کمیسیون برسر تفسیر نمونه تاریخی درباره امتیازات اسقف رم به عنوان اسقف مقدم توافق ندارند. در سند این کمیسیون آمده است: درحالی که مسئله تقدم در سطح جهانی ازسوی کلیساهای شرق و غرب پذیرفته شده است در درک آن با توجه به رویکردی که نسبت به آن اتخاذ میشود تمایزاتی وجود دارد که این تمایز در بنیادهای الهیاتی و کتاب مقدس نیز مشاهده میشود.
این سند همچنین اظهار داشته است که نقش اسقف رم در ارتباط با سایر کلیساها باید با ژرفای بیشتری مورد بررسی قرار گیرد. نشست کمیسیون الهیاتی مشترک کاتولیک - ارتدکس طی روزهای 8 تا 15 اکتبر (16 تا 23 مهر) تشکیل و سند آن روز پنجشنبه 23 آبان ماه منتشر شد.
این نشست در آغاز کار تحت تأثیر هیئتهای کلیسای ارتدکس روسیه قرار گرفت که به علت مناقشه این کلیسا برسر جایگاه کلیسا استونیا کمیسیون را ترک کردند. از این رو سند این کمیسیون بدون حضور نمایندگان پاتریاک مسکو صادر شده و براساس اظهارات برخی روحانیون ارتدکس روسیه این سند دیدگاه مسکو را منعکس نمیکند، اما بزودی توسط پاتریاک مسکو مورد بررسی قرار میگیرد.