دو وزاتخانه نفت و اقتصاد در تلاش هستند، تا برای تعیین زمان راه اندازی بورس نفت تا سه هفته آینده به توافق برسند.

به گزارش خبرنگار مهر، غلامحسین نوذری بامداد امروز در اولین سفر کاری خود به ریاض پس از اخذ کرسی وزارت نفت که به منظور شرکت در سمپوزیوم وزیران نفت اوپک صورت گرفته بود، در فرودگاه بین المللی امام خمینی (ره) درجمع خبرنگاران در پاسخ به سوال خبرنگار مهر مبنی بر اینکه چه تحولاتی را برای صنعت نفت ایران لازم می داند، گفت: همانطور که در جمع نمایندگان مجلس گفتم، به اعتقاد من زمینه سازی رشد نیروی انسانی از مهمترین کارهایی است که باید در صنعت نفت دنبال شود.

غلامحسین نوذری اضافه کرد: اگرچه من در مجلس به عنوان وزیر انتخاب شدم، اما مجموعه 85 هزار نفری صنعت نفت دارای ده ها وزیر توانمند است، که هرکدام می توانند این وزارتخانه عظیم را اداره کنند، درنتیجه از مهمترین اهداف من در دوره وزات نفت توانمند سازی این نیروهای انسانی و رشد وارتقاء آنها است.

وی تاکید کرد: اگرچه هرکدام از کارهایی که همکاران من در شرکتهای بزرگ انجام می دهند، توانمندی یک وزیر را می طلبد و نباید از نظر دورداشت.

افزایش ضریب بازیافت مخازن نفتی

وزیر نفت در ادامه افزایش ضریب بازیافت مخازن نفتی را از دیگر اهداف خود عنوان و اظهارداشت: این بحث، امروز به چالشی جدی برای وزارت نفت تبدیل شده است؛ زیرا هرچه دراین زمینه کار انجام شود بازهم کم است.

وی گفت: درحال حاضر ضریب بازیافت مخازن نفتی 26.5 درصد است که مطالعات نشان داده این رقم با توجه به رفتار مخازن نفتی و مشخصات آنها متفاوت است.

نوذری همچنین درباره اخبار منتشره شده مبنی بر توقف اجرای طرح سهمیه بندی بنزین در سال آینده به مهر، گفت: ابعاد این پروژه بسیار بزرگ است و مجلس و دولت نیز برای اجرای آن تصمیم بسیار مهمی را گرفته اند؛ زیرا با اجرای این تصمیم روزانه از مصرف 25 میلیون لیتر بنزین جلوگیری می شود و این منافع بسیاری برای ایران به همراه دارد.

سیاست سهمیه بندی بنزین ادامه یابد

وی از دولت درخواست کرد که سیاست سهمیه بندی بنزین در سال های آینده همچنان ادامه یابد تا در ادامه مسیر نواقص این سیستم نیز به تدریج برطرف شود. وی افزود: ادامه این مسیر تدریجی و آرام پس از رفع موانع به آزاد سازی قیمت انرژی در سال 91 منتهی می شود.

وی درپاسخ به سوال یکی از خبرنگاران درباره بنزین اضطراری و گردشگری نیز، گفت: این موضوع باید در ستاد تبصره 13 نهایی شود.

نوذری درباره محورهای اصلی اجلاس سران اوپک اضافه کرد: امنیت انرژی، توسعه پایدار، انرژی و محیط زیست، همگرایی و تعامل بیشتر میان اعضای اوپک ازمهمترین محورهای این اجلاس است، همچنین بررسی مسائل جانبی دیگر همانند قیمت یا تولید نفت به اجلاس بعدی اوپک در 5 دسامبر موکول می شود.

وی اضافه کرد:  بیشترین اثر تغییرات قیمت نفت در اقتصاد جهانی بر روی کشورهای فقیرو درحال توسعه است، درنتیجه باید راههایی بیابیم تا کشورهای درحال توسعه که با افزایش مصرف انرژی روبرو هستند، آسیب کمتری ازاین نوسانات شدید ببینند.

وی درپاسخ به سوال دیگری مبنی بر سرانجام پیشنهاد رئیس جمهور برای تشکیل صندوقی به منظور کمک به اقتصاد کشورهای درحال توسعه درصورت رشد بیش از حد قیمت نفت، گفت: این موضوع نیز در این اجلاس مورد گفتگو قرار می گیرد، اما پیش بینی می شود کشورهای تولید کننده در این باره مشکلی نداشته باشند.

وی درباره بررسی مسائل محیط زیست در این اجلاس گفت: گرم شدن هوای زمین و مسائل مرتبط با آن ازمهمترین محورها محسوب می شود که مهمترین دلیل این امر نیز کشورهای توسعه یافته هستند، زیرا مصرف انرژی در این کشورها بسیار بال است، درنتیجه کشورهای توسعه یافته به عنوان بزرگترین مصرف کنندگان نفت باید بخشی از خساراتی را که به محیط زیست کشورهای تولید کننده نفت بابت استخراج و تولید نفت وارد می شود جبران کنند.

وزیر نفت روابط ایران وعربستان را بسیار مناسب ارزیابی کرد و ادامه داد: در اجلاس قبلی اوپک با وزیر نفت عربستان برای انسجام و همگرایی در اوپک بحث هایی بسیاری انجام دادم که نتیجه آن بسیار مطلوب بوده است.

پیش بینی افزایش قیمت نفت بیش از 100 دلار 

نوذری پیش بینی کرد: چنانچه کاهش روزافزون ارزش دلار ادامه یابد، قیمت دلار از مرز 100 دلار نیز بگذرد.

به گفته وی، عمده تغییرات قیمت نفت در بازار به دلیل کاهش ارزش دلار و وجود 85 میلیون بشکه نفت موجود در بازار است که 10 تا 12 بار بین واسطه ها می چرخد و مورد معامله قرار می گیرد.

وی در ادامه سخنان خود کمک به اقتصاد کشورهای درحال توسعه را برای کاهش آسیب در برابر قیمت بالای نفت لازم دانست و گفت: درآمد کشورهای توسعه یافته ازمحل مالیاتهایی که از مردم بابت انرژی دریافت می کند، بیش از درآمد کشورهای تولید کننده نفت اوپک است.

وی با ارایه آماری در این باره اظهارداشت: در سال 2002 تا 2006 ، هفت کشور صنعتی بزرگ بیش از دو هزار و 300میلیارد دلار مالیات انرژی دریافت کردند، درحالی که میزان درآمد کشورهای عضو اوپک طی همین دوره 2 هزار میلیارد دلار بوده است.

نوذری تاکید کرد: درنتیجه چنانچه منحنی کاهش ارزش دلار همچنان مسیری رو به پایین را طی کند، قیمت نفت بالاتر از 100 دلار را نیز تجربه خواهد کرد و باید فکری برای تغییر ارز پایه فروش نفت کرد.

وی افزود: کشورهای تولید کننده می توانند نفت خود را به هر دلاری که مایل هستند، بفروشند، اما در حال حاضر68 درصد از نفت به ارزی غیر از دلار فروخته می شود.

وزیر نفت تصریح کرد: قریب به یک میلیون و 350 هزار بشکه از نفت تولیدی کشور روزانه در پالایشگاه های کشورتبدیل به فرآورده های نفتی می شود و مابقی آن تا اصلاح و بهبود پالایشگاه های کشور صادر می شود، به عبارتی دیگر این مازاد تولید تا بهبود شرایط صادر می شود، اما نکته مهم این است که ایران خارج از چارچوب های سهمیه بندی اوپک، نفت به بازار عرضه نمی کند. 

وی درپایان رای اعتماد مجلس را پشتیبان خوبی برای تحقق اهداف از پیش تعیین شده دانست.