به گفته برخی تحلیلگران، تحریمهای جدید علیه برنامه هسته ای صلح آمیز ایران با توجه به پیشرفت در همکاری تهران و آژانس و اقدامهای شفاف سازی آن هیچ اساس و توجیه قانونی ندارد و البته گزارش آژانس که احتمالا صلح آمیز بودن این برنامه را ثابت خواهد کرد، تلاشهای غرب را علیه ایران دشوارتر خواهد کرد.

به گزارش خبرگزاری مهر، پایگاه اینترنتی آسیا تایمز در تحلیلی نوشت : گزارش بعدی آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره برنامه هسته ای ایران قرار است در اوایل ماه مارس منتشر شود و در حالی که ایران کاملا با آژانس همکاری داشته و هیچ مدرکی درباره انحراف فعالیتهای هسته ای صلح آمیز آن به سوی اهداف نظامی وجود ندارد، آمریکا می خواهد تحریمهای جدید سختی را بر ایران اعمال کند.

نویسنده این مطلب خاطر نشان کرده است : گزارش آژانس، این سئوال را برای افکار عمومی مطرح می کند که قطعنامه های تحریمهای جدید علیه ایران بر چه اساس و بر مبنای دلیل و مدرک چه انحرافاتی پیشنهاد شده اند؟ این سئوالی است که تعداد روزافزونی از دیپلماتهای جهان سوم، آن را مطرح کره اند.

"عزیز پهاد" معاون وزیر امور خارجه آفریقای جنوبی، در فرایند مذاکرات بین ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی به پیشرفت خوبی اشاره کرده و گفته است جامعه جهانی باید از این فرایند حمایت کند.

به عقیده نویسنده، پهاد و تعدادی از دیپلماتها از کشورهای دیگر که از اعضای جنبش عدم تعهد هستند، هشدار داده اند که اقدامهای شورای امنیت سازمان ملل متحد می تواند به همکاری موفق ایران و آژانس ضربه وارد کند.

در ادامه این مطلب آمده است :"جرج بوش" رئیس جمهوری آمریکا بدون توجه به پیشرفت در همکاری ایران و آژانس و گزارش اخیر نهادهای امنیتی آمریکا که می گفت ایران در حال تولید سلاحهای هسته ای نیست، از نطق سالانه اش برای اتهام دیرینه خود به ایران در تکثیر این سلاحها و ایجاد دردسر آن در عراق استفاده کرد و از ایران خواست تا غنی سازی را تعلیق کند.

نویسنده افزود: اما تعلیق غنی سازی چیزی نیست که در حال اتفاق باشد، ایران حتی اعلام کرده که می تواند به یک بانک بین المللی برای اورانیوم غنی شده بپیوندد که سوخت مطمئن را برای نیروگاههای هسته ای کشورها تامین می کند، اما به عنوان یک تهیه کننده.

به گزارش مهر، آسیا تایمزنوشت : با این گمان که گزارش "محمد البرادعی" مدیرکل آژانس، صلح آمیز بودن برنامه هسته ای ایران را ثابت خواهد کرد، برای آمریکا و سه همپیمان اروپایی آن ( آلمان، فرانسه و انگلیس) تلاش برای تحریمهای اضافی در حالیکه این تحریمها فاقد توجیهات ضروری هستند، دشوارتر خواهد شد.

نویسنده با اشاره به تلاش بسیار زیاد آمریکا برای پیشدستی بر گزارش آژانس از طریق صدور قطعنامه سوم تحریمها ، خاطر نشان کرده است : اما با توجه به اعلام چین مبنی براینکه رای گیری برای این قطعنامه چند هفته به طول خواهد کشید، ممکن است آمریکا به آرزوی خود نرسد.

آسیا تایمز با اشاره به بند بازرسی محموله های مشکوک از ایران یا به آن در قطعنامه سوم تحریمها این سئوالات را مطرح کرده : آیا این به معنای آن نیست که ناوهای آمریکایی که در خلیج فارس یا اقیانوس هند گشت زنی می کنند ، پس از آن کشتیهای باربری ایران را در تلاش برای پیدا کردن ماده هسته ای ممنوع شده بازرسی خواهند کرد ؟ اگر ایرانیها مقاومت کنند، چه اتفاقی خواهد افتاد؟

به عقیده نویسنده، اینها سئوالاتی است که باید در شورای امنیت درباره آنها فکر کرد به ویژه اعضای دائم و غیردائم این شورا که از لزوم حل مسالمت آمیز بحران هسته ای ایران سخن می گویند، چرا که پیش نویس این قطعنامه پتانسیل روشنی برای ایجاد و به راه انداختن یک آشوب دارد که می تواند به راحتی از کنترل خارج شود.

در پایان این مطلب آمده است : برای کل نظام تحریمها با توجه به شفاف سازی هسته ای ایران و مبنای معاهده منع گسترش سلاحهای هسته ای ( ان پی تی) برای ادامه یک چرخه سوخت هسته ای مستقل ، توجیه قانونی وجود ندارد.