خبرگزاری مهر- گروه دین و اندیشه: به عنوان یکی از رویدادهایی که بسیاری از مسلمانان انتظار آن را می‌کشیدند قانون لغو منع حجاب سرانجام از سوی رئیس جمهور ترکیه تصویب شد. این درحالی است که علاوه بر امتیازاتی که مسلمانان از دولتهای متبوع می‌گیرند به کرات در کشورهای غربی خود را با قوانین جوامع تطبیق داده و تحت هر شرایطی به آن احترام گذاشته‌اند .

رئیس‌جمهور ترکیه قانون رفع محدودیت حجاب را امضا کرد

رئیس‌جمهور ترکیه روز جمعه 3 اسفندماه اصلاحیه قانون اساسی این کشور را که به موجب آن دانشجویان مسلمان می‌توانند در دانشگاهها محجبه باشند تصویب کرد.

پارلمان ترکیه که قسمت اعظم آن را اعضای حزب عدالت و توسعه نخست وزیر این کشور تشکیل داده است اوایل ماه جاری میلادی این قانون را به اکثریت آرا مورد تصویب قرار داد و در مرحله بعدی به رئیس جمهور کشور ارجاع داده شد.

عبدالله گل رئیس جمهور ترکیه قانون رفع منع حجاب دردانشگاه های کشور را مورد تأیید وحمایت قرار داد. موضوع حجاب در دانشگاهها و اماکن دولتی ترکیه شکاف عمیقی را میان دولت اسلامی و تشکیلات نظامی سکولار به‌وجود آورد.

عبدالله گل رئیس جمهور ترکیه که از تصمیم خود برای حمایت از این اصلاحیه قانونی حمایت کرد گفت: این قانون اصول سکولار ترکیه را تقض نمی‌کند. رئیس‌جمهور اعتقاد دارد که اتخاذ اقداماتی برای تقویت حقوق اساسی و آزادی‌ها ضروری‌اند تا اصلاحات مورد نیاز برای طی شدن فرآیند عضویت در اتحادیه اروپا مدنظر قرار گیرند.

گفتگوهای منطقی عامل رفع اسلام‌هراسی است

مدرس تمدن اسلامی در دانشگاه سوربن پاریس تصریح کرد: مسلمانان به واسطه گفتگوهای منطقی با جوامع غیراسلامی می‌توانند اسلام‌هراسی میان جوامع غربی را ریشه‌کن کنند.

دکتر محمد عزب استاد تمدن اسلامی در دانشگاه سوربن پاریس گفت: اشاعه اسلام هراسی به واسطه اقدامات گروه های رسانه ای غربی به وجود آمده که هراس از اسلام و مسلمانان را به ویژه پس از یازدهم سپتامبر ترویج کردند.  این مشکل به وسطه سوء رفتاری برخی مسلمانان که ازتغییر و برقراری ارتباط با غیر مسلمانان وحشت دارند نیز تشدید شده است . ما باید ارتباطهای خود را غیر مسلمانان افزایش داده و برای آنها توضیح دهیم که اسلام چیست و دستاورهای مسلمانان در عرصه هنر و علم به چه صورت بوده است.

وی روز یکشنبه 28 بهمن ماه طی همایش فارغ التحصیل الازهر مصر در مالزی یادآور شد: به عنوان مسلمان باید دیگران را درباه دین خود مطلع کرده و ذهن خود را به روی دنیا نبندیم.

علی السید عبدالرحمان هشم مشاور امور دینی رئیس جمهور امارات متحد عربی از مسلمانان خواست به رویدادهایی چون چاپ مجدد کاریکاتورهای موهن درباره پیامبر با احساسات پاسخ ندهند چرا که تظاهرات کردن راه حل پاسخ به این مشکلات نیست.

این همایش 4 روزه از 15 تا 18 فوریه ( 26 تا 29 بهمن ماه ) با هدف ارتباط میان میراث گذشته مسلمانان و عصر معاصر با مشارکت بیش از 50 اندیشمند فارغ‌التحصیل از دانشگاه الازهر مصر و 100 فارغ التحصیل الازهر از دیگر کشورهای اسلامی در مالزی برگزار شد.

تمایل دانشجویان به برنامه مطالعات اسلامی در بریتانیا افزایش یافته‌ است

شورای بودجه آموزش عالی بریتانیا اعلام کرد: تعداد دانشجویانی که در برنامه‌های مطالعات اسلامی تحصیل می‌کنند طی چهار سال گذشته افزایش یافته‌ است.

براساس تحقیقات شورای بودجه آموزش عالی بریتانیا دانشجویانی که در عرصه مطالعات اسلامی تحصیل می‌کنند چه در مقطع لیسانس چه به عنوان انتخاب یک واحد درسی بین سالهای 2002 تا 2006 حدود 12 درصد افزایش یافته‌اند که این میزان در مقابل رشد 7 درصدی سایر رشته‌های تحصیلی قرار می‌گیرد.

از 635 دانشجویی که در طول سال 2005 و 2006 واحد درسی مطالعات اسلامی را در دانشگاه انتخاب کردند 188 نفر برای نخستین بار این واحد را گرفته بودند. نتایج این تعداد به شورای بودجه آموزش عالی بریتانیا کمک می‌کند که بودجه اضافی را که در ماه ژوئن توسط دولت اعلام شده بود به آموزش مطالعات اسلامی در بریتانیا اختصاص دهد. این شورا همچنین به این نتیجه رسیده است که اکثر دانشجویان این واحد دختر هستند درحالی که اکثریت دانشجویان فارغ‌التحصیل این رشته پسر بوده اند. از 173 دانشجوی پسر 36 درصد تاکنون از برنامه‌های مطالعاتی سایر ادیان سود برده بودند.

بخش اعظم دانشجویان مقاطع بالاتر از لیسانس از دپارتمان مطالعات اسلامی و عربی دانشگاه اکستر فارغ‌التحصیل شده بودند این در شرایطی است که دانشگاه بیرمنگام دارای بیشترین تعداد فارغ‌التحصیلان مطالعات اسلامی در مقطع لیسانس بود. سایر دانشجویانی که از برنامه مطالعات اسلامی سود برده بودند آسیایی یا آسیایی بریتانیایی بوده‌اند.
 
 بریتانیا در پی رسیدن به دروازه‌های اقتصاد اسلامی

مقامهای دولتی بریتانیا اعلام کردند خزانه‌داری این کشور در نظر دارد از اوراق بهادار شرعی اسلام حمایت کند. 

 آلیستر دارلینگ وزیر خزانه داری بریتانیا که بودجه سالانه خود را روز 12 مارس 22 اسفند ماه) اعلام می کند قرار است اوراق بهادار اسلامی صادر کرده تا بریتانیا نیز بتواند از بازار درحال رشد این محصولات سود ببرد.

سخنگوی خزانه‌داری در شرایطی که خواست نامش فاش نشود گفت: ما می خواهیم شهر لندن یکی از دروازه های جهانی محصولات اقتصاد اسلامی باشد.

قانون شریعت اسلام پرداخت و دریافت سود را ممنوع کرده که این امر به توسعه بازار خدمات اقتصادی منجر شده که با اصول و تعالیم اسلامی مطابقت دارد. اقدام دارلینگ در پی اظهارات اسقف اعظم کانتربری که خواستار کاربرد برخی از ابعاد قانون شریعت در برینانیا شده، عده ای از منتقدان را نگران کرده است.

دکتر روان ویلیامز، اسقف اعظم کانتربری که عالی‌ترین مقام کلیسای انگلیکن محسوب می شود پیشنهاد کرده مسلمانان بریتانیایی بتوانند مسائل مربوط به نکاح و مناقشات مالی خود را براساس قانون اسلامی حل کنند که این اظهارات مورد مخالفت نخست وزیر و بسیاری از سیاستمداران قرارگرفت و انتقادهای تند و تیزی را از سوی سیاستمداران به دنبال داشت.
 
درهای مسجد بیرمنگام به روی غیرمسلمانان گشوده شد

حدود 200 نفر از جامعه غیرمسلمان بیرمنگام، بریتانیا روز شنبه 27 بهمن ماه از مسجد مرکز اسلامی هوور به مناسبت روز گشایش درهای مساجد دیدار کردند.

اعضای مسجد و فعالان مسلمان بیرمنگام از این گردهمایی غیرمسلمانان استفاده کردند تا اسلام را تبیین کرده و درباره این امر توضیح دهند که دومین دین بزرگ جهان چه نقاط اشتراکی با مسیحیت و یهودیت دارد.

راعد اعواد امام این مسجد با اشاره به داستان خلقت، یکی بودن پروردگار در تمام ادیان به پیام مشترک حضرت موسی(ع)، حضرت مسیح(ع) و حضرت محمد(ص) و همچنین خیر مشترک بشریت اشاره کرد.

انجمن اسلامی بیرمنگام این مسجد جدید را به علت کثریت جمعیت در حال رشد مسلمانان در منطقه هوور افتتاح کرده است. حدود 5 تا 10 هزار مسلمان در محدوده کلان شهر بیرمنگام – هوور زندگی می کنند.

تونی پتلسو شهردار این منطقه که در مراسم گشایش درهای مسجد شرکت کرده بود گفت: این مراسم نشان دهنده سطح تنوع در شهری است که طی تاریخ 40 ساله خود جمعیت آن از 400 نفر به 70 هزار نفر افزایش یافته است. این شهر دربرگیرنده مردمی با پیشینه های دینی، فرهنگی و قومی مختلف است و این امر یکی از ویژگیهای مثبت آن به شمار می رود.

وخامت اسلام‌هراسی در هلند مورد تأکید قرار گرفت

کمیسیون اروپایی مبارزه با نژادپرستی و عدم تساهل طی گزارشی اعلام کرد: تردید و سوء ظن علیه مسلمانان به خصومتهایی منتهی شده که در سراسر اروپا به ویژه در هلند به شکل اسلام‌هراسی مشاهده می‌شود.

کمیسیون اروپایی مبارزه با نژادپرستی و عدم تساهل مستقر در فرانسه طی جدیدترین گزارش خود تأکید کرده مسلمانان هلند از اسلام‌هراسی رنج می برند که حاصل درک نادرست اسلام است و عامل اصلی آن نیز رسانه های غربی به شمار می روند.

این کمیسیون در گزارش خود اعلام کرده است که بسیاری از مسلمانان هلندی از افزایش خشونت و تبعیض شکایت کرده‌اند.

کمیسیون اروپایی مبارزه با نژادپرستی و عدم تساهل به عنوان یک سازمان مستقل که خشونتهای ناشی از نژادپرستی، عدم تساهل و بیگانه‌هراسی را در 47 کشور اروپایی نظارت می کند تصریح کرده است اسلام‌هراسی از سال 2000 افزایش چشمگری یافت. لحن گفتگوی سیاسی و عمومی در رابطه با مسئله ادغام و سایر موضوعات مربوط به اقلیتهای قومی رو به وخامت بوده و قطبی شدن روابط میان جوامع اکثریت و اقلیت نگران کننده است.

این کمیسیون اروپایی همچنین اعلام کرده است اقلیت مسلمان هلند که 6 درصد جمعیت کشور را تشکیل داده اند از باورهای نادرست، لکه دار کردن چهره مسلمانان، گفتمان سیاسی نژادپرستانه و گزارشهای رسانه ای متعصبانه رنج می برد. پس از حملات یازدهم سپتامبر روزنامه ها، تلویزیون و رادیوها دیدگاههای اسلام هراسانه ای درباره اسلام منعکس کرده اند که به طور فزاینده به بخشی از تفکرات عادی آنها تبدیل شده است. رسانه ها به کرات از اسلام و مسلمین را به عنوان عاملان عقب ماندگی ارزشها یاد می‌کنند که با دموکراسی و ارزشهای جوامع غربی بیگانه هستند.

این کمیسیون از سوی دیگر به افزایش یهودستیزی در هلند پی برده که به ویژگی زندگی روزمره هلندی ها تبدیل شده است. دولت هلند در راستای دفاع از خود اعلام کرده قانون مبارزه با نژادپرستی در هلند تصویب شده است؛ اگرچه انتظار نمی رود  این قانون نیز مشکلی از پیش پای مسلمانان بردارد چرا که چندی پیش دولت هلند پوشیه صورت مسلمانان را در مدارس، سازمانهای عمومی و شرکتهای حمل و نقل عمومی ممنوع کرد و ماجرای اکران فیلم ضد قرآن سیاستمدار هلندی نیز جدا ازاهانت به مسلمانان نگرانی وزارت اتحادیه اروپا را فراهم کرده است.

هماهنگی مسلمانان آمریکا با قانون این کشور برای تدفین اسلامی

به دنبال آنکه مقامهای بهداشت ایالت کنکتیکت از مسلمانان شهر بریستول خواستند متوفیان خود را در سردابه های بتونی دفن کنند، جامعه مسلمان راه چاره ای پیشنهاد کرد که تا تعادل میان اطاعت از قانون و آداب تدفین اسلامی حفظ شود.

محمد علی امام مسجد دارالاحسان گفت: ما به دنبال راه حلی برای این مناقشه بودیم تا احترام به اصول شهروندی در میان مسلمانان را ثابت کنیم.

مقامهای دولتی به اعضای مسجد دارالاحسان و قبرستان اعلام کردند مرگان آنها به علت نزدیک بودن به محل سکونت عده ای از افراد باید در سردابه های بتونی دفن شود و مسلمانان از این امر نگران بودند که برای ساخت سردابه های بتونی به تجهیزات سنگین وزنی نیازدارند که این امر می تواند به خرابی قبرها منتهی شود.

مسلمانان پس از تلاشهای خود برای یافتن راه حل این مسئله و خاتمه به مناقشه دولت و مقامات اسلامی متوجه شدند بتونهای پلاستیکی سبک وزن که دارای استاندارهای بهداشت عمومی است را می توان مورد استفاده قرار داد.

امام مسجد دارالاحسان تصریح کرد هنگام استفاده از موارد جدید در انتهای قبرها باید خاک قرار گیرد تا براساس آداب تدفین اسلامی جسد متوفی در تماس با زمین باشد. ما به قانون و زمینی که در آن زندگی می کنیم احترام می گذاریم و این همان جوهره اسلام است.

فیلمهای کوتاه شرایط اجتماعی مسلمانان آمریکا را تبیین می‌کنند

جوانان مسلمانان آمریکایی با هدف منعکس کردن شرایط ناخوشایند خود در این کشور فیلمهای کوتاهی درباره اسلام و موقعیت مسلمانان ساخته‌اند که روز چهارشنبه اول اسفند ماه با یکدیگر رقابت کردند.

مسلمانان آمریکایی اغلب احساس می کنند در کشوری به سر می برند که مورد سوء ظن بوده و باید بر باورهای نادرستی که پس از یازدهم سپتامبر تشدید شده غلبه کنند، از این رو طی یک جشنواره فیلمهای کوتاه خود را برای رقابتهای آنلاین ارائه کردند.

فیلمهای حدود 18 هزار نفر در شش مقوله با هئیت داورانی متشکل از کریم عبدالجبار ستاره بسکتبال؛ دنی گلاور هنرپیشه، ماریان پریل همسر دنیل پریل روزنامه نگار کشته شده،  برگزار شد. بسیاری از فیلم سازان بر شوخ طبعی و حسن نیت تمرکز کرده اند اما در نهایت پیام همه آنها این است که مسلمانان آمریکایی پیش از هر چیز شهروند آمریکایی هستند.

لینا خان 23 ساله فیلمساز مستقل از کالیفرنیا که جایزه اصلی را با فیلم "سرزمینی به نام بهشت" از آن خود کرد گفت: تلاش کردم مسلمانان را همانطور معرفی کنم که در جامعه زندگی می کنند. کیم اسپنسر رئیس تلویزیون لینک که یکی از حامیان این رقابت بود تأکید کرد که باید به درک بهترین میان فرهنگها دست یابیم. چرا که یک گروه بزرگ ازمردم دچار سوء تفاهم شده اند.

نخستین مسجد مسلمانان کالینینگراد ساخته می‌شود

نخستین مسجد منطقه کالینینگراد پس از پانزده سال انتظار مسلمانان و به‌رغم مخالفتهای کلیسای ارتدکس روسیه ساخته می‌شود.

مسلمانان محلی شهر کالینینگراد به‌زودی شاهد ساخت نخستین مسجد خود هستند که پانزده سال برای ساخت آن تلاش کرده و این تلاشها به‌واسطه مقابله فعالانه مسیحیان ارتدکس روسیه متوقف می‌شدند. مسلمانان ایالتهای مختلف روسیه همچنین پیش از این از دولت این کشور خواستند از ساخت مراکز اسلامی و مؤسسات دینی حمایت کند.

شهروندان شهر کالینینگراد علیه ساخت این مسجد که مسلمانان از سال 1993 پیگیر ساخت آن هستند به‌کرات اعتراض کرده و اسقف محلی اظهار داشته بود اگر به جای یک مسجد بزرگ، مسجد کوچکی در حومه شهر ساخته شود با ساخت مسجد برای مسلمانان این منطقه مخالفتی به عمل نخواهد آمد. این در شرایطی است که کمیسیون سیاست اقتصادی و ساختمانهای شهرداری شورای شهر کالینینگراد به مسلمانان اجازه داد از چندین ساختمان بدون پرداخت بهای زمین برای ساخت مسجد استفاده کنند.

اگرچه آمار رسمی از تعداد مسلمانان روسیه در دست نیست، اما مسکو دارای جمعیت 2 میلیون نفری مسلمانان است، عین الدین روای رئیس شورای مفتیان روسیه پیش از این، تعداد مسلمانان روسیه را 20 میلیون نفر اعلام و استدلال کرده بود که بسیاری از مسلمانان این کشور بومی بوده و مهاجر محسوب نمی‌شوند.