به گزارش خبرنگار سياسي مهر، هاشمي رفسنجاني با بيان اينكه در زمان حضرت امام (ره) هنگاميكه به بن بست مي رسيديم و مجلس و شوراي نگهبان از نظر خود كوتاه نمي آمدند خدمت حضرت امام (ره) مي رسيديم و ايشان راهكار ارائه مي كردند و آن زمان گفتند كه اگر دو سوم نمايندگان مجلس ضرورت چيزي را تصويب كردند شما مخالفتي نكنيد.
هاشمي افزود: پس از مدتي مواردي مشاهده شد كه نمايندگان در راي شان خيلي دقت نكردند و امام احساس كرد كه اين كه دو سوم نمايندگان مصوبه اي را تصويب كنند و بر نظر خود اصرار كنند كار مناسبي نيست و لذا تصميم گرفتند گروهي را به عنوان مجمع تشخيص مصلحت نظام انتخاب كنند كه تا آخر عمر حضرت امام (ره) هم همين گونه بود و كارها بدين گونه پيش رفت.
وي با بيان اينكه مجمع تشخيص مصلحت در زمان حضرت امام (ره) تركيبي از افراد آشنا به مسائل سياسي و اسلامي بود خاطر نشان كرد: برخي از افراد را شخصا امام تعيين كردند و برخي نيز شخصتهاي حقوقي هستند و در واقع تركيب مناسبي بود كه خوشبختانه اكنون نيز تركيب خوبي داريم.
هاشمي رفسنجاني افزود: در دوره هاي اول رييس مجمع حضرت آيت الله خامنه اي بود و من نايب رييس بودم بعد از ترميم قوا و انتخاب آيت الله خامنه اي به رهبري انقلاب بايد رييس مجمع عوض مي شد كه در طول سالهاي بعد تاكنون اينجانب رياست مجمع را بر عهده دارم.
رييس مجمع تشخيص مصلحت نظام با بيان اينكه اين مجمع 20 سال است كه با جديت به كار خود ادامه مي دهد، مهمترين وظايف محوله اين مجمع رفع اختلاف ميان مجلس و شوراي نگهبان، مشورت در سياستهاي كلي به رهبر انقلاب، بررسي معضلات نظام يعني مسائلي كه نهادها نمي توانند درباره آنها اقدام كنند مثل قانون تعزيرات كه مي خواستند اختيارات را به دولت بدهند يا مبارزه با مواد مخدر نياز به يك تصميم كلي داشت و به مجمع ارجاع شد.
هاشمي رفسنجاني افزود : علاوه بر وظايفي كه اشاره شد مجمع مسووليتهايي ديگري نيز دارد كه هنوز موارد آن پيش نيامده است مثلا وقتي رييس جمهور استعفا بدهد يا عزل شود بناست شوراي كشوري را اداره كند در آنجا مواردي است كه مجمع بايد روي افراد نظر بدهد كه تاكنون پيش نيامده است.
رييس مجمع تشخيص مصلحت نظام با بيان اينكه اين مجمع تاكنون هشتاد و سه مورد داوري در طول 16 سال انجام داده است گفت: اين 69 مورد را مجمع نظر نهايي داده و تمام شده است و 14 مورد باقي مانده است كه 5 مورد را كميسيونها نظر داده اند و اكنون در دستور كار است كه در زمان مقتضي آن را بررسي مي كنيم. وي ادامه داد: 9 مورد ديگر نيز در كميسيونها در دست بررسي است.
هاشمي رفسنجاني تصريح كرد: در مجمع تشخيص مصلحت نظام و به هنگام بررسي، بيش از 70 درصد موارد اختلافي مجلس و شوراي نگهبان به نفع مجلس راي داديم.
وي با تاكيد بر اينكه مجمع روي موارد اجرايي كار كارشناسي انجام مي دهد خاطر نشان كرد در مورد سياستهاي كلي بسيار وسيع عمل مي كنيم و ما در اين زمينه نيز 19 مورد را سياست گذاري كرده ايم كه بخش حمل و نقل، مخابرات، سياستهاي فناوري، مسكن و شهرسازي، اطلاع رساني، فرهنگي، آب و انرژي و چند مورد ديگر كه اكنون خدمت مقام معظم رهبري است كه 11 مورد آنرا ابلاغ كرده اند و رسمي شده است ولي 8 مورد باقي مانده كه به تدريج از سوي ايشان ابلاغ خواهد شد.
هاشمي افزود: حدود 200 مورد سياست كلي را خودمان تصويب كرديم كه مواردي از آن ابلاغ شده و برخي ديگر ابلاغ نشده است.
رييس مجمع تشخيص مصلحت نظام با بيان اينكه برخي فكر مي كنند اقدامات مجمع قانونگذاري است، گفت: اين اقدامات جزء ذات مجمع تشخيص است كه سياست گذاري است و در چهارچوب وظايف محوله است.
هاشمي افزود: هنوز موارد ديگري نيز به مجمع واگذار شده كه هنوز اقدام جدي در اين زمينه به عمل نيامده و آن مسئله نظارت است يعني اصل 110 قانون اساسي كه مجمع بايد سياستهاي كلي نظارت را به رهبري پيشنهاد دهد، آئين نامه نويسي كند و پس از تصويب مجمع نيز در همه مراحل نظارت نمايد تا سياست گذاريهايش بلااثر نماند و در مورد حل معضلات اقدام جدي بعمل نمائيد.
تاریخ انتشار: ۲۴ اسفند ۱۳۸۲ - ۱۸:۵۹
رييس مجمع تشخيص مصلحت نظام، همزمان با سالگرد تاسيس مجمع تشخيص مصلحت نظام در گفتگويي با خبرنگاران به روند تشكيل و تركيب اين مجمع از ابتدا تاكنون پرداخت.