دکتر محمد مهدی مظاهری، استاد دانشگاه و کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به ناکارآمدی تحریم های کشورهای غربی علیه ایران، اظهار داشت: به رغم تهدیدات و تداوم فشارهای آمریکا و دیگر متحدان آن در گروه 1+5 برای محروم نمودن ایران از حقوق حقه خویش در بهره مندی صلح آمیز هسته ای و تلاش مضاعف برای تصویب قطعنامه های ضد ایرانی از طریق شورای امنیت به نظر می رسد، حفظ این موهبت الهی بر اساس اراده ملی ایرانیان شکل گرفته و به نمادی از مقاومت در برابر فزون طلبی ها نومحافظه کاران کاخ سفید بدل گذشته است.
وی افزود: این موضوع امروز به گونه ای شده که طبق اعتراف کارشناسان غربی، حفظ فن آوری هسته ای خارج از جدال های سیاسی طیف های مختلف در این پروژه و پرونده ملی و تاریخی است گرچه نوع نگرش ها برای چگونگی حفظ چرخه کامل سوخت هسته ای در ایران میان دو طیف متنفذ نظام متفاوت می نماید و با این وجود کمتر گروهی در مورد اصل آن و الزامات و تداوم خلاقیت و نوآوری در بهره مندی صلح آمیز از دانش هسته ای دچار تردید و شک است.
مظاهری ادامه داد: طبق نظر کارشناسان مسائل اقتصادی با توجه به روند افزایش نیاز به مصرف سوخت های فسیلی و نیز آلودگی زیست محیطی آن، دستیابی به سوخت های جایگزین و ارزان قیمت از اولویت های اساسی قرن آینده برای کشورهاست که در این میان انرژی هسته ای به دلیل سهولت دستیابی در طبیعت و نیز بازدهی روزافزون می تواند جایگزینی مطمئن و موثر برای سوخت های فسیلی قلمداد گردد.
این استاد دانشگاه همچنین گفت: از سوی دیگر فن آوری هسته ای در علوم مختلف از جمله برق و کشاورزی کاربردهای فراوانی دارد که نمی توان تنها به دلیل اتهامات واهی غرب مبنی بر امکان خروج ایران از مسیر صلح آمیز به نظامی از آن صرف نظر نمود. از این رو دانش هسته ای فراتر از گفتمان های رایج سیاسی و هیاهوی تبلیغاتی غرب یک امر حیاتی و تاثیر گذار در پیشرفت های اقتصادی وعلمی کشورمان قلمداد می گردد.
این کارشناس مسائل بین الملل در ادامه اظهار داشت: در نظام آنارشیست بین المللی، کشورها به عنوان یکی از مهمترین بازیگران بین المللی به دنبال حفظ پرستیژ قدرت و نیز تاثیر گذاری بر روند تحولات جهانی هستند؛ با توجه به حاکمیت تفکر رئالیستی در نظام بین الملل و تلاش های آمریکا برای تغییر ساختار نظام بین الملل بر اساس نظام تک قطبی، ایران اسلامی به عنوان یکی از کشورهای مخالف نظام تک قطبی برای تغییر سیستم مدیریت جهانی به همراه روسیه چین و هند تلاش می کند.
مظاهری افزود: بنابراین هدف ایران در عرصه جهانی در حفظ دانش هسته ای علاوه بر فواید اقتصادی و علمی دفع تهدیدات و افزایش پرستیژ و موقعیت جهانی است؛ البته این اهداف و اولویت ها باید بر اساس مقدورات داخلی و نیز محذورات بین المللی که برآیند سیاست عملگرایانه است شکل گیرد.
وی ادامه داد: همان طور که مسئولان ارشد نظام از جمله رهبر فرزانه انقلاب نیز بیان داشتند، دلیل مخالفت و تداوم فشارهای آمریکایی ها جنبه سیاسی دارد و فاقد وجاهت قانونی و حقوقی است چرا که ایران به عنوان یکی از متعهدترین عضو پیمان NPT تابع مقررات آژانس و دیگر قوانین بین المللی بوده و به رغم کج رفتاری های مقامات آمریکایی هرگز از مسیر صلح آمیز خود منحرف نشده است.
این استاد دانشگاه همچنین به مهر گفت: بنابر آنچه گفته شد به نظر می رسد دلیل اصلی غرب به ویژه تیم جنگ طلب بوش در تداوم جنگ روانی علیه فعالیت های صلح آمیز هسته ای ایران، ترس از افزایش قدرت و پرستیژ منطقه ای کشورمان و تاثیر گذاری طبیعی آن بر محیط بین المللی است چرا که از سوی دیگر ایران اسلامی در مسیر دستیابی به دانش هسته ای محتاج کشور خاصی نبوده و پیشرفت و شکوفایی در این عرصه حاصل تلاش دانشمندان ایران است.
مظاهری نتیجه گرفت: بنابراین بومی شدن فن آوری هسته ای در ایران ضمن از بین بردن انحصار هسته ای در جهان، می تواند الگو و مشوق مطلوبی برای کشورهای جهان سوم باشد. از این رو باید گفت تا زمانی که ایران همچنان بر خواست ملی و مطالبات فراگیر داخلی مبنی بر گسترش دانش هسته ای در این عرصه مهم تاکید ورزد و منافع و نقش جهانی آمریکا را نپذیرد، طبیعی است که آمریکایی ها نیز علاوه بر بحث هسته ای از ادعاها و اهرم های دیگر همانند مسئله صلح خاورمیانه، نقض حقوق بشر و تروریسم برای فشار علیه ایران استفاده کنند.
وی همچنین گفت: فن آوری صلح آمیز هسته ای و پیشرفت آن در عرصه های مختلف نماد بارزی از شکوفایی و نوآوری است؛ بی شک تداوم پیشرفت در این عرصه ضمن ارتقای منزلت بین المللی ایران، قدرت چانه زنی و دیپلماسی کشورمان را افزایش خواهد داد و در صورت تدبیر و عقلانیت می تواند ضمن کاهش برخی منازعات داخلی، فرصت های بی شماری را برای رشد و شکوفایی در عرصه صنعتی و کشاورزی ایجاد کند.