حجت الاسلام جواد اژه ای در گفتگو با خبرنگار مهر، در پاسخ به این سوال که چرا سمپاد از ابتدای تاسیس خود تا کنون در جذب دانش آموزان نخبه علوم انسانی در مدارس خود و گسترش این رشته فعالیتی نداشته است، تاکید کرد: ما تمام تلاشمان را برای توسعه علوم انسانی کرده ایم و شاید در ایران تنها جایی باشیم که با سه نفر این رشته را ایجاد کرده ایم؛ برخلاف اینکه مجوز نداشته ایم و از حق الثبت های بقیه رشته ها کمک گرفته ایم.
اژه ای ادامه داد: در حال حاضر پایه اول دبیرستان مشترک بین تمام دانش آموزان است و وقتی ما دانش آموزان سال اول دبیرستان را برای رشته علوم انسانی در مدارس استعدادهای درخشان ثبت نام می کنیم ، سال دوم به رشته علوم انسانی تمایل نشان نمی دهند و ما نمی توانیم آنها را از مدرسه اخراج کنیم چون از لحاظ هوشی در سطح بالایی قرار دارند.
رئیس سازمان ملی استعدادهای درخشان به راهکار وزارت علوم در جذب دانشجویان رشته های فنی و مهندسی و علوم تجربی در رشته های علوم انسانی در مقطع کارشناسی ارشد طی سال های اخیر به عنوان بالا بردن جایگاه این رشته اشاره کرد و افزود: رویکرد بسیار خوبی از دانشجویان این رشته ها به سوی رشته علوم انسانی دیده می شود؛ به طور مثال یکی از دانشکده های علوم انسانی مجبور شد برای 80 درصد از پذیرفتگان خود در رشته روان شناسی پیش نیاز ارائه دهد چون اکثر این دانشجویان از رشته های غیرمرتبط وارد این رشته دانشگاهی شدند.
اژه ای این انتقاد را که می توان از حرف های وی چنین برداشت کرد که رشته علوم انسانی در دوران دبیرستان برای دانش آموزان ضعیف است و دانش آموزان باهوش باید در سطح دانشگاه و در صورت تمایلشان به این رشته گرایش پیدا کنند، نپذیرفت و گفت: من معتقدم که باید یک دورنمای روشنی برای دانش آموزان علوم انسانی ترسیم کرد.
وی تاکید کرد: دانش آموزان ما خود باید به این تفکر و بلوغ برسند که در علوم انسانی درس بخوانند و این در حالی است که والدین تحصیل فرزندان خود در رشته علوم انسانی را قبول ندارند و فکر می کنند ما می خواهیم مشکلاتمان را با ایجاد این رشته حل کنیم.
وی اعلام کرد: با ایجاد مدارس استعدادهای درخشان در رشته علوم انسانی می توان سالانه 500 تا 600 دانش آموز نخبه در این مدارس جذب کرد و سطوح بالای علوم انسانی همچون علوم ریاضی را در آموزش و پرورش به وجود آورد.
اژه ای با بیان اینکه سازمان ملی استعدادهای درخشان در پذیرش دانش آموزان در رشته علوم انسانی باید به صورت فراگیر عمل کند، اظهار داشت: باید ورود به مقطع دبیرستان در مدارس سمپاد را با گرایش علوم انسانی تعیین کنیم که دانش آموزان تضمین کنند که در سال دوم تغییر رشته ندهند.
وی اظهار داشت: اگر وزیر آموزش و پرورش بتواند دولت و شورای عالی انقلاب فرهنگی را در تغییر پایه ها راضی کند، می توان شاهد نتایج خوبی در این زمینه بود.