رامین سلمان زاده در گفتگو با خبرنگار مهر در ارومیه افزود: این مرکز با هدف احیای نسل در حال انقراض میش مرغ در استان و کشور در دشت "سوتاو" بوکان ایجاد می شود.
وی با بیان اینکه این طرح هم اکنون در مرحله مقدماتی و مکان یابی است، خاطرنشان کرد: ساختمان محیط بانی، برجکهای پرنده نگری، مرکز تکثیر این گونه با ارزش و بخش مطالعات در خصوص تولید مثل این پرنده در اسارت از بخشهای مختلف این مرکز خواهد بود.
سلمان زاده ادامه داد: علاوه بر ایجاد این مرکز فعالیتهای دیگری از جمله کارهای فرهنگی وآموزش عمومی در بین مردم بوکان به خصوص روستاهای داخل و حاشیه زیستگاههای این پرنده نادر در حال اجراست.
وی با بیان اینکه هم اکنون در حالت خوشبینانه تنها پنج قطعه از این پرنده در کشور وجود دارد، گفت: به دلیل وجود بیش از 30قطعه از این پرنده در استان آذربایجان غربی محوریت فعالیتهای احیای این گونه در حال انقراض در این استان متمرکز شده است.
این مسئول تخریب زیستگاه این پرنده، شکار بی رویه، نداشتن امنیت زیستی و خشکسالی را از علل در خطر بودن نسل این پرنده اعلام کرد و گفت: متاسفانه بروز خشکسالی و تاحدودی زندگی این گونه با ارزش را تهدید می کند.
وی یادآورشد: این پرنده از دانه های گیاهی و حشرات تغذیه می کند و زنبور، سوسک و سنجاقک از غذاهای اصلی این پرنده به شمار می رود و همین امر از نظر بیولوژیکی حایز اهمیت است.
کارشناس مسئول حیات وحش و آبزیان اداره کل محیط زیست استان اظهارداشت: دشت های سوتاو، حمامیان، ینگجه، آل بلاغ، سکانیان، باج وند در شهرهای بوکان و مهاباد از زیستگاه های اصلی این پرنده به شمار می روند.
وی با اشاره به این که از جمعیت میش مرغ در کشور علاوه بر آذربایجان غربی قطعه در استان های کردستان، آذربایجان شرقی، همدان و کرمانشاه مشاهده شده است، گفت: می توان از طریق تکثیر در اسارت جمعیت میش مرغ ها را در کشور و استان افزایش داد.
میش مرغ پرندهای ازخانواده "هوبره" است که هم اکنون در خطر انقراض قرار دارد و محل زیست این پرنده در آذربایجان غربی مناطق "آزاد"، "باجوند" و "کانی سیب" در مهاباد و "دشت سوتاو"، "حمامیان" و "ینگجه" در بوکان است.
این پرنده طی سالهای گذشته به دلیل محدود شدن زیستگاههای طبیعی، شکار بیرویه و اختلال در مناطق زیست و تخمگذاری آن، در معرض تهدید انقراض قرار گرفته است.
میش مرغ یک پرنده نادر در جهان به شمار میرود که در زمان حاضر در فهرست سرخ اتحادیه بینالمللی حفاظت از جمعیت و منابع طبیعی قرار گرفته است.
در سال 1372 شانزده قطعه میش مرغ در همدان وجود داشت که طی سال های بعدی کاهش چشمگیر این پرنده در استان ملموس و ناامید کننده است به طوری که در سال 81 فقط سه پرنده میش مرغ در همدان دیده شده و به گفته کارشناسان این سازمان اکنون دو سال است که هیچ میش مرغی در استان دیده نشده است.