به گزارش خبرنگار مهر در کرمانشاه، امیر ابراهیم مقصودی فرد، ظهرشنبه در گردهمایی بهبود کیفیت بهداشتی شیر استان کرمانشاه اظهار داشت: تولید سالانه شیر در جهان 550 میلیون تن است که ایران یک درصد این میزان تولید را در اختیار دارد.
وی با بیان اینکه شیر یک غذای کامل است، بیان داشت: کاهش مصرف شیر می تواند عوارضی همچون پوکی استخوان، عقب افتادگیهای رشد، بیماریهای عصبی و ... به همراه داشته باشد.
مدیرکل دامپزشکی استان کرمانشاه با اشاره به بیماریهایی که از راه شیر منتقل می شوند گفت: تب مالت، سل، اسهالهای خونی و ناراحتی های گوارشی از جمله این بیماریها هستند.
مقصودی فرد در ادامه با اشاره به انواع آلودگیهای شیر از لحاظ شیمیایی، بیولوژیک و فیزیکی، افزود: از حیث منشاء نیز می توان آلودگیهای شیر را به سه بخش آلودگیهای محیطی (جایگاه دام، ظروف شیردوشی، بهداشت شیردوش، وسایل حمل شیر و ...)، آلودگی دام ( آلودگی پستان، تغذیه دام، بیماری دام و ...) و آلودگی با منشاء سودجویانه ( اضافه کردن مواد شوینده به شیر) تقسیم بندی کرد.
وی میزان تولید شیر کشور را حدود شش میلیون تن اعلام کرد و در خصوص متوسط بار میکروبی شیر کشور بیان داشت: هر چند که در این خصوص مطالعات جامعی انجام نشده اما بر اساس مطالعات انجام شده متوسط بار میکروبی شیر کشور 30 میلیون باکتری در هر میلی لیتر شیر است.
مقصودی فرد با بیان اینکه بار میکروبی شیر استان و به خصوص شیر مراکز جمع آوری شیر از متوسط کشور بالاتر است، عنوان کرد: بر اساس مطالعاتی که اواخر سال 1386 و اوایل امسال انجام شده متوسط بار میکروبی شیر مراکز جمع آوری شیر استان 126 میلیون باکتری در هر میلی لیتر شیر بوده است.
وی فقدان مسئولان فنی بهداشتی در مراکز جمع آوری شیر، دریافت شیر با کیفیت پایین از دامداران، صاف نکردن شیر هنگام دریافت، مخلوط کردن شیر با کیفیتهای مختلف، مناسب نبودن مخازن سردکننده شیر خام و عدم ضدعفونی آن، حمل غیر بهداشتی و دریافت شیر از واسطه های محلی را از دلایل بالا بودن بار میکروبی شیر مراکز جمع آوری شیر استان ذکر کرد.
مقصودی فرد با اشاره به نقش جمع آوری کننده های سیار در بالا بردن بار میکروبی شیر اظهار داشت: این افراد به دلایلی از جمله استفاده از ظروف نامناسب جمع آوری، مخلوط کردن شیر با کیفیتهای متفاوت، دریافت شیر بدون هیچگونه آزمایشی، مسافت زیاد بین محل جمع آوری و تخلیه، فقدان خودرو مناسب، عدم رعایت بهداشت فردی و اعمال تقلبات (افزودن مواد شوینده) این افراد نقش مهمی در بالا رفتن بار میکروبی شیر دارند.
مدیرکل دامپزشکی استان کرمانشاه در ادامه با بیان اینکه برای بهداشتی کردن شیر شش مرحله گاوداریهای صنعتی، گاوداریهای سنتی و نیمه صنعتی، جمع آوری کننده های سیار و واسطه ها، روستاها، مراکز جمع آوری شیر و کارخانجات را تعریف کرده ایم، گفت: در اولین مرحله مراکز جمع آوری شیر را قرار داده ایم.
مقصودی فرد افزود: ظرف سه ماه گذشته با تعزیرات و دانشگاه علوم پزشکی جلساتی گداشته ایم و از همه مراکز جمع آوری شیر بازدید و عیوب و نواقص این مراکز را شناسایی کرده ایم و دستور العمل و ضوابطی تهیه شده که این مراکز ملزم به رعایت آن هستند.
وی الزام مراکز به اخذ پروانه بهداشتی، الزام به معرفی مسئول بهداشتی، تجهیز آزمایشگاه سطح سه ویژه شیر در مراکز، الزام به صدور گواهی بهداشتی شیر برای حمل از مرکز به کارخانه، شستشو و ضد عفونی وسایل نگهداری شیر و معدوم سازی شیرهای غیر بهداشتی را از موارد این دستورالعمل عنوان کرد و گفت: هر مرکزی که این ضوابط را رعایت نکند تعطیل می شود.
مقصودی فرد با بیان اینکه در مرحله بعد به سراغ دیگر عوامل موثر در بهداشت شیر می رویم، ابراز امیدواری کرد: با همکاری دستگاه های مرتبط شاهد ارتقا کیفیت بهداشتی شیر استان باشیم.