تاریخ انتشار: ۲۵ مرداد ۱۳۸۷ - ۱۰:۵۰

گروه بین الملل- خبرگزاری مهر: مناقشه و درگیری در اوستیا علاوه بر اینکه افزایش تنشها بین روسیه و آمریکا را درپی داشت، نشان داد که اختلاف و عدم انسجام بر اتحادیه اروپا و بر روابط این اتحادیه با واشنگتن حکمفرماست.

به گزارش خبرگزاری مهر، در حالی که مقام های آمریکا از جمله جرج بوش رئیس جمهوری، دیک چنی معاون وی و کاندولیزا رایس وزیر خارجه در اظهاراتی تند به روسیه درباره اقداماتش در حوزه قفقاز هشدار می دهند، روسیه نیز به نوبه خود به آمریکا در خصوص رفتارهای آن کشور در قبال روسیه اخطار داد.

جرج بوش درباره اقدام روسیه در جنگ فققاز گفت: این اقدام سؤالات بسیاری را مطرح کرده و دسترسی کشور به نهادهای بین المللی را با مشکل رو به رو می سازد.

 

در حالی که آمریکا سعی دارد با حربه های عضویت روسیه در "سازمان تجارت جهانی"(WTO) این کشور را در حوزه "مرزهای جغرافیایی و ملی" خود محدود کند، اما افزایش توان اقتصادی روسیه به ویژه در حوزه نفت و انرژی سبب گردیده است تا این کشور پوسته ضعیف پس از فروپاشی شوروی خود را کنار زده و با لحنی تقریباً برابر، آمریکا را تهدید کند و محدوده "مرزهای امنیتی" خود را به اطلاع کاخ سفید اعلام کند.

"سرگئی لاوروف" وزیر خارجه روسیه در این باره گفت: آمریکا باید انتخاب کند و تصمیم بگیرد که آیا خواهان یک همپیمانی واقعی با روسیه است یا یک ائتلاف مجازی با گرجستان را ترجیح می دهد.

   

لاوروف با "پروژه مجازی" توصیف کردن گرجستان برای آمریکا، ادامه می دهد:"ما می دانیم که رهبری فعلی در گرجستان یک پروژه ویژه برای آمریکاست، اما واشنگتن باید روزی بین دفاع از پرستیژ پروژه مجازی و یا همپیمانی واقعی که نیازمند اقدام مشترک است، یکی را انتخاب کند.

این تنش سبب شده است که ناظران منطقه ای به این موضوع فکر کنند که آیا گرجستان و مناقشه روسیه در این باره با آمریکا در آینده بر مناسبات منطقه ای و تعامل بین دو کشور تاثیر خواهد گذاشت یا خیر؟

روسیه کشوری است که در شورای امنیت سازمان ملل متحد عضویت دائم دارد و همین مسئله سبب گردید تا آمریکا نتواند در این شورا علیه مسکو اقدامی داشته باشد و همین امر تلاش های اروپا را نیز در این شورا ناکام گذاشت.

اما نکته دیگر در رویکرد اتحادیه اروپا به این مناقشه بود، کشورهای بزرگ در این اتحادیه از جمله آلمان و فرانسه همچنان خواهان تعامل با روسیه به سبب نیازهای آنها به انرژی روسیه، و همکاری های اقتصادی با این کشور هستند، اما لتونی لیتوانی، لهستان و چند کشور در شرق بر این باورند که در این درگیریها ها نباید گرجستان را تنها نگذاشت.

این موضوع سبب گردید تا آمریکا که معاون رئیس جمهوری این کشور روسیه را تهدید به "اقدام" کرده بود در این بحران خود را در مقابل اروپای غربی و در کنار اروپای شرقی ببیند که این مسئله به نوعی تداعی کننده اروپای جوان و پیری بود که آمریکا در منافقشات خود از جمله در زمینه عراق نیز با این مسئله چالش داشت.

گرچه روز گذشته سازمان پیمان آتلانتیک شمالی عنوان داشت که این سازمان در آینده نامزدی گرجستان را در این پیمان بررسی خواهد کرد اما به نظر می رسد با توجه به اختلافات موجود دراروپا در این مورد، آمریکا بار دیگر نتواند این عضویت را از بن بست کنونی خارج سازد و همچنان با کرملین در این رابطه مشکل خواهد داشت.