در چنين روزي در سال 260 ه ق حضرت امام حسن عسگري ( ع ) به شهادت نايل آمدند . حضرت ابومحمد حسن بن علي، يازدهمين امام شيعيان جهان در ربيع الاول يا ريبع الثاني سال 231 يا 232 ه ق ديده به جهان گشودند. پدر بزرگوارشان امام هادي (ع) و مادر ارجمند شان سوسن يا حديثه يا سليل نام داشت .از مشهورترين القاب ديگر حضرت، «نقى» و «زكى» و كينهاش «ابو محمد» است. ايشان بيست و دو ساله بودند كه پدر ارجمندش به شهادت رسيدند . دوران امامت آن امام همام برابر بود با سختگيري و ظلم بيش از حد عباسيان عليه علويان چنانكه در دوران امامت آن حضرت دو تن از سادات علوي به نام هاي عيسي بن محمد و علي بن زيد در كوفه عليه حكومت وقت دست به طغيان زدند . حكام وقت با درك موقعيت بر جسته علمي و سياسي آن امام همام هرچه بيشتر سعي خود را بر محدود كردن آن امام قرار دادند چنانكه آن حضرت زمان بسياري از عمر گرانقدر خويش را در محدوديت به سر مي بردند . از آنجا كه پيشواى يازدهم به دستور خليفه عباسى در سامراء ،و در محله «عسكر» سكونت اجبارى يافته بودند ، به همين جهت «عسكرى» ناميده مىشود. مدت امامتشان شش سال و عمر شريفشان بيست و هشت سال بود. معتمد عباسى كه همواره از محبوبيت و نفوذ معنوى امام در جامعه نگران بود، چون مي ديد توجه مردم به امام روز به روز بيشتر مىشود و زندان و اختناق و مراقبت تاثير معكوس دارد، سرانجام به همان شيوه مزورانه ديرينه متوسل شد و امام را پنهانى مسموم ساخت. وقتى خبر درگذشت آن حضرت پخش شد، سامراء به حركت در آمد و سراپا فرياد و ناله گرديد و بازارها تعطيل و مغازهها بسته شد. چنانكه در ميان دانشمندان شيعه مشهور است، حضرت مهدى-عج-به طور خصوصى بر جنازه پدر بزرگوارش، امام عسكرى-عليه السلام-نماز گزارد. ايشان را در خانه خود در سامراء در كنار مرقد پدرش به خاك سپردند .حضرت امام حسن عسگري ( ع ) در طول عمر پر بر كت خويش شاگردان بسياري تربيت كردند . سمعانى در انساب نوشته است: ابومحمد احمد بن ابراهيم بن هاشم طوسى بلاذرى حافظ قرآن و واعظ، در مكه از امام اهل بيت ابومحمد حسن بن على بن محمد بن على بن موسى رضا (ع) روايت نقل كرده است. ابن شهر آشوب در مناقب گويد: از ياران موثق او على بن جعفر قيم ابوالحسن (ع) و ابوهاشم داود بن قاسم جعفرى كه پنج تن از امامان را درك كرده بود، و داود بن ابوزيد نيشابورى و محمد بن على بن بلال و عبدالله بن جعفر حميرى قمى و ابوعمر و عثمان بن سعيد عمرى، زيات و سمان و اسحاق بن ربيع كوفى و ابوالقاسم جابر بن يزيد فارسى و ابراهيم بن عبيدالله بن ابراهيم نيشابورى و از وكلاى آن حضرت محمد بن احمد بن جعفر و جعفر بن سهيل صيقل، اين دو امامت پدر امام حسن عسكرى را نيز درك كرده بودند، و از اصحابش محمد بن حسن صفار و عبدوس عطا و سندى بن نيشابورى و ابوطالب حسن بن جعفر فأفاء و ابوالبخترى مودب ولد الحاج و دربان آن حضرت حسين بن روح نوبختى از آن حضرت روايت نقل كردهاند.
از گفتار آن حضرت است :
علامات مومن پنج چيز است : پنجاه و يك ركعت نماز گذاشتن در هر شب و روز ( كه مراد 17 ركعت فريضه و 34 ركعت نافله است ، زيارت اربعين كردن ، انگشتر در دست راست كردن ، جبين را در سجده بر خاك گذاشتن و بسم الله الرحمن الرحيم را بلند گفتن.
روز شوراها :
همه ساله چنين روزي به عنوان روز شوراها در كشور گرامي داشته مي شود . اولين دوره برگزاري انتخابات شوراهاي اسلامي شهر و روستا در هفتم اسفند سال 77 با حضور پرشور مردم در پاي صندوقهاي راي برگزار شد تا حقوق شهروندان از طريق تشكيل "پارلمان هاي محلي" محقق شود.به نظر كارشناسان امر قانون فعلي شوراها پاسخگوي نياز شهرها ، به خصوص كلان شهرهاي كشور نيست و براي ارايه خدمات بهتر به شهروندان بايد اين قانون حاضر اصلاح گردد .
آزادي نخستين گروه از اسراي عراقي :
در چنين روزي در سال 1362هجري شمسي دولت جمهوري اسلامي ايران با هدف نشان دادن حسن نيت خود به جهانيان و همچنين پايبندي به قواعد جنگي ، شماري ازاسراي عراقي را آزاد ساخت. با وجود اين عمل انسان دوستانه دولت جمهوري اسلامي ايران اما رژيم بعثي عراق همچنان بر فشار خود عليه اسراي ايراني شدت بخشيد .
در گذشت استاد غلامحسين صديقي :
درچنين روزي در سال1370هجري شمسي دكترغلامحسين صديقي يكي از بزرگترين جامعه شنسان ايراني ديده از جهان فروبست . وي صاحب دو دانشنامه دكتراي دولتي فلسفه و جامعه شناسي ازفرانسه بود . او پس از اتمام تحصيلات خود به ايران آمد و به تدريس جامعه شناسي در دانشگاههاي ايران به ويژه دانشگاه تهران پرداخت . از او آثار بسياري به جاي مانده است .
تولد آنتونيو دو اليرا سالازار :
در چنين روزي در سال 1889 ميلادي سالازار ديكتاتور پرتغال به دنيا آمد . وي بين سالهاي 1932 ميلادي تا 1968 براين كشور حكمراني مي كرد .
تولد پير بوليو :
در چنين روزي در سال 1906 ميلادي پير بوليو نويسنده مشهور فرانسوي به دنيا آمد . «ورتيگو » عنوان مهمترين اثر وي است .
درگذشت آيازك دو كوستا :
آيزاك دو كوستا نويسنده و شاعر مشهور انگليسي ديده از جهان فروبست . «بيدار باش» عنوان مهمترين مجموعه شعر اوست . وي در سن 62 سالگي در گذشت .
كشته شدن بنيتو موسوليني :
در چنين روزي در سال 1945 ميلادي بنيتو موسوليني رهبر فاشيسم ايتاليايي پس از آنكه به دست مخالفين خود دستگير شد ، به هلاكت رسيد .
در سال 1919 ميلادي نهضت فاشيسم در ايتاليا با نام" نهضت پيراهن مشكي ها" در ايتاليا به روي كار آمد . رهبر اين نهضت را كه بعدها جنايات فرواني مرتكب شد، " بنيتو موسوليني" به عهده داشت . موسوليني سه سال بعد نخست وزير ايتاليا شد و رسما سيستم تك حزبي را در اين كشور پايدار نمود .موسوليني در سال 1883 ميلادي به دنيا آمد . وي پس از طي تحصيلات مقدماتي به روزنامه نگاري پرداخت؛ اما اين امر او را اقناع نكرد و خواست كه به طور عملي وارد حوزه سياست شود. به همين دليل تصميم گرفت كه انديشه هاي خود را در قالب يك حزب سياسي عملي سازد .
او در اين دوره دست به تاسيس يك حزب ناسيوناليست افراطي زد كه اعضاي آن تمامي لباس سياه به تن داشتند و مشغول به انجام اعمال تروريستي بودند . موسوليني در سال 1922 به مقام نخست وزيري ايتاليا رسيد و در دوران زماداري خود كشورهاي اتيوپي و آلباني را متصرف شد . وي همچنين به ياري "ژنرال فرانكو" در اسپانيا شتافت و با هيتلر پيمان مودت منعقد ساخت و به اين ترتيب پايه هاي فاشيسم را طرح ريخت . فاشيسم موسوليني بر چند اصل استوار بود كه از ميان آنها مي توان به وجود ديكتاتوري ايدئولوژي و سيطره آن برفرد فرد اعضاي حزب ، مقابله با كمونيسم ، سوسياليسم وانديشه هاي چپ گرايانه ، مقابله با انديشه هاي مردم سالارانه ، آزادي بيان و پلوراليسم ، ايجاد وضعيت ترور و وحشت از طريق نظامي گري و سازماندهي توده ها در سازمانهاي ميليتاريستي ، مقابله با يهوديان و يهودي زدايي از جامعه ، ايجاد ناسيوناليسم افراطي ، مخالفت با فرد گرايي و اعتقاد مفرط به روحيه جمع گرايي اشاره كرد. " فرانتس نويمان" مي گويد: نهضت قاشيسيتي-نازى در طبقه متوسط اضطراب بر مي انگيخت و آن اضطراب را در مجراي ويرانگري مي انداخت. موسوليني پس از اتمام جنگ جهاني دوم به هنگام فرار به سويس به دست مبارزان ايتاليايي گرفتار آمد و در بيست و هشتم آوريل اعدام شد
الحاق به شوروي :
در چنين روزي در سال 1920 ميلادي براي نخستين بار جمهوري آذر باييجان فعلي به كشور شوروي ملحق گرديد .
نمايش نخستين انيميشن الكترونيكي :
در چنين روزي در سال 1937 ميلادي براي نخستين بار در ايالات متحده آمريكا انيميشن به شيوه الكترونيكي در نيويورك به نمايش در آمد .
تشكيل كنگره او گسبورگ :
درچنين روزي در سال 1555 ميلادي ، كنگره اوگسبورگ با هدف پايان دهي در گيري هاي مذهبي در اروپا در آلمان آغاز به كار كرد . پس از اين كنگره پروتستان ها توانستند با آزادي بيشتري به تبليغ آيين خود بپردازند . اما درگيري هاي مذهبي همچنين ادامه يافت .
حمله نظامي به دومينيكن :
درچنين روزي در سال 1965 ميلادي امريكا به كشور دومينيكن حمله نظامي كرد . پس از تشكيل دولت انقلابي با حضور نيروهاي مردمي در كشور دومنيكن ، نيروهاي مهاجم از اين كشور به عقب رانده شدند و سرانجام آمريكا مجبور به ترك كشور دومينيكن شد .