به گزارش خبرنگار مهر بر اساس آمار کلان شرکتهای تعاونی کشور تا شهریور ماه سال جاری بالغ بر 118 هزار شرکت تعاونی در کشور به ثبت رسیده است که از این تعداد حدود 28 هزار تعاونی با عضویت یک میلیون و 288 هزار نفر در بخش خدمات فعالیت دارند.
بر پایه این گزارش شرکتهای تعاونی 24 درصد از کل تعاونی های موجود را شامل می شوند که با ایجاد حدود 400 هزار فرصت شغلی در گرایشهای بهداشتی و درمانی، مدارس غیر انتفاعی، گردشگری، چاپ و نشر، فنی و مهندسی، توزیع نفت و گاز، ورزشی، آموزشی، بازرگانی، محیط زیست، آب، برق و تلفن، تحقیقاتی و پژوهشی و حمل و نقل به فعالیت و ایجاد شغل می پردازند.
همچنین بر اساس آمار موجود بیشترین شرکتهای تعاونی خدماتی موجود به ترتیب در استانهای تهران، مازندران و خراسان رضوی قرار دارند که هم اکنون 88 درصد از تعاونی های خدماتی کشور فعال و یا در دست اجرا هستند و 12 درصد نیز به دلایلی دچار توقف در فعالیت شده اند.
از کل شرکتهای تعاونی خدمات بیشترین درصد مربوط به شرکتهای خدماتی و مکانیزاسیون کشاورزی با 17 درصد، خدمات کالایی 7 درصد، خدمات بیمه ای 7 درصد و خدمات بهداشتی و درمانی با 6 درصد است.
وزارت تعاون در خصوص گسترش تعاونی های خدماتی اقداماتی را داشته که اهم آن در تهیه و تدوین راهکارهای اجرای سیاستهای کلی اصل 44 بررسی و توسعه تعاونی های جدید با هماهنگی دستگاه های ذی ربط است.
تهیه لوایح قانونی جهت امکان فعالیت بخش تعاونی در امر بیمه و بورس و اصلاحیه قانون بخش تعاونی و قانون مالیاتهای مستقیم و آیین نامه تعیین صلاحیت پیمانکاران و بخشنامه های بودجه در دولت نهم از دیگر فعالیتهای توسعه ای برای بخش تعاون محسوب می شود.
همچنین ایجاد 5 اتحادیه سراسری اعم از تعاونی های فرا استانی خدمات و تعاونی های سهام عدالت را نیز باید به فعالیتهای دولت نهم در بخش تعاون اضافه نمود، با وجود این در تجدید فعالیت شورای توسعه صادرات بخش تعاونی و اداره دبیرخانه شورای توسعه صادرات بخش تعاون و همچنین بررسی مشکلات و تعیین راهکارها و تهیه ابلاغ اهداف کمی و پیگیری و نظارت نیز اقدامات خوبی صورت گرفته است.
گسترش تعاونی های بانوان، راه اندازی کارگاه های آموزشی جهت مدیران و بازرسان شرکتهای تعاونی خدماتی فرا استانی، اقدام و مشارکت در تنظیم تفاهم نامه با شرکت شهرکهای جدید، وزارتخانه های نیرو، بهداشت و درمان، آموزش و پرورش، سازمان صنایع دستی، میراث فرهنگی و گردشگری و سازمان تربیت بدنی در زمینه تعاونی های ذی ربط نیز از فعالیتهای بخش تعاون در راستای تحقق سیاستهای اصل 44 و رسیدن به سهم 25 درصد است.
اقدام برای کمک مالی جهت اجرای پروژه های عارضه یابی و ارتقاء کیفیت مدیریت در شرکتهای تعاونی خدماتی در کل کشور و در 4 شرکت تعاونی فرا استانی از عملکردهای دیگر وزارت تعاون در بخش خدمات است.
اقدامات به عمل آمده بخش تعاون نشان می دهد که آسیب شناسی تعاونی های بخش خدمات به برگزاری جلسات کارشناسی، تعیین حدود فعالیت شرکتهای تعاونی خدماتی و رفع موانع فعالیتهای اقتصادی تعاونی های حمل و نقل در زمینه صدور بارنامه را هم باید به لیست فعالیتهای حوزه خدمات تعاون اضافه نمود.
در پایان جهت شناسایی فرصتهای موجود در بخش خدمات برای سرمایه گذاری و گسترش تعاونی ها در این بخش مواردی همچون قابلیت بالا در امر ایجاد اشتغال، بسترسازی کاهش تصدی گری دولت، زودبازده بودن فعالیت و تنوع و گستره فراوان زمینه های اشتغال قابل ذکر است.