فیلمسازان جوان سینمای ایران تابستان 87 را با اقدام به تولید، ساخت و کلید زدن پروژه‌های جدید خود گذراندند و برخی هم در این مسیر رسانه‌های دیگر را ترجیح دادند.

به گزارش خبرنگار مهر، چهارمین مرور فعالیت چهره‌های سینمای ایران در فصل تابستان به فیلمسازانی اختصاص پیدا کرده که هر چند جوان و تازه‌کار هستند اما در همین آثار زبان و سبک ویژه و مستقل خود را پیدا کرده و حضوری تأثیرگذار در سینمای ایران داشته‌‌اند.

در کارنامه برخی از این کارگردانان فیلم‌های به نمایش درنیامده را می‌توان مورد توجه قرار داد که سیمای گاه معترض امروز آنها را توجیه می‌کند. در این میان فیلمسازی هم هست که تنها با یک فیلم و حاشیه‌سازی‌ پس از آن، جنجال حاشیه و متن را کنار هم قرار داده و همچنین فیلمسازی که ...

مسعود ده‌نمکی تابستان را مانند بهار روی خط خبرسازی برای پروژه جنجالی "اخراجی‌ها 2" پشت سر گذاشت. این فیلمساز با حضور در دومین همایش فوتبال و رسانه در تیرماه به بیان دیدگاههای خود در خصوص مدیریت فوتبال و نقش این ورزش در جامعه پرداخت.

همچنین تیرماه "اخراجی‌ها" برای چندمین بار از رسانه ملی پخش شد که ارتباط این فیلمساز را با مخاطبان تلویزیونی برقرار کرد. در این مدت ده‌نمکی در گفتگوهای متعدد از آغاز تولید "اخراجی‌ها 2" پس از ماه رمضان خبر داد و هر بار به فهرستی بلندبالا از بازیگران فیلم اشاره کرد که در حال حاضر مشغول دورخوانی فیلمنامه هستند.

روزنامه لس‌آنجلس تایمز نیز در تحلیلی تازه با اشاره به بالا گرفتن تنش‌ها میان ایران و آمریکا بر سر موضوع هسته‌ای ایران "اخراجی‌ها" را حامل پیام هشدارآمیز برای آمریکا دانست و نوشت که این فیلم نشان داد حتی برخی از همین جوانان به ظاهر غیر مذهبی در دفاع از کشورشان مقابل هر دشمنی خواهند ایستاد.



مسعود ده‌نمکی در مراسم تقدیر از فعالان مبارزه با قاچاق فیلم

بیژن میرباقری بهار را با کلید زدن سومین فیلمش "دوزخ، برزخ، بهشت" با حضور مهتاب کرامتی، مسعود رایگان، علی مصفا، مسعود کرامتی، آتیلا پسیانی، پریوش نظریه، امیر آقایی و رحیم نوروزی آغاز کرد و توانست نیمه تیرماه کار را به پایان برساند.

این فیلم به گفته میرباقری با دو کار قبلی او تفاوت داشته و از نظر ساختاری به فیلم کوتاه "زیر پلک" که در جشنواره فیلم کوتاه سال گذشته به نمایش درآمد، نزدیک است. داستان این فیلم غیرخطی و اپیزودیک است و داستان‌های هر اپیزود در عین ارتباط با هم  روایت‌هایی مستقل را دنبال می‌کند.

اپیزود اول درباره زوجی است که از هم جدا شده‌اند، اپیزود دوم مردی را به تصویر می‌کشد که از گذشته‌های خود یاد می‌کند و اپیزود سوم داستان زنی است که کارهای همسرش را پس از مرگ انجام می‌دهد. این فیلم هماکنون در مرحله ساخت موسیقی و صداگذاری قرار دارد و میرباقری قصد دارد آن را به بیست و هفتمین جشنواره فیلم فجر برساند.

میرباقری همچنین موفق شد پس از دریافت پروانه نمایش دومین فیلمش، آن را اکران عمومی کند. "روز برمی‌آید" که در بیست و پنجمین جشنواره فجر به نمایش درآمد از چهارشنبه 13 شهریورماه در گروه سینمایی آزاد اکران شد و پس از 21 روز نمایش حدود 000/000/13 تومان فروش داشته است.  

سامان مقدم که فصل بهار را با خبرسازی پنجمین فیلمش گذراند، در تابستان توانست آن را به مرحله‌ای جدید وارد کند. "صد سال به این سال‌ها" که موفق به نمایش در بیست و ششمین جشنواره فجر نشده و اصلاحیه‌های متعدد به آن وارد شد، بالاخره توانست با اگر و اماهای بسیار در دوازدهمین جشن سینمای ایران برای داوران جشن به نمایش درآید.

این فیلم با وجود آماده نشدن پروانه نمایش (و برخلاف قوانین اعلام شده) مورد داوری قرار گرفت. البته "صد سال به این سال‌ها" با نامزد شدن در شش رشته نتوانست جایزه‌ای را به خود اختصاص دهد، اما این نتیجه را برای مقدم در پی داشت که با لحاظ کردن اصلاحیه‌ها بتواند فیلم را به اکران عمومی نزدیک کند.

مقدم که قرار بود فیلم سینمایی "سن پترزبورگ" را  با فیلمنامه‌ای از پیمان و مهراب قاسمخانی مقابل دوربین ببرد و در بهار هم از همراهی با این پروژه خبر داده بود، برای ساخت یک مجموعه تلویزیونی از این فیلم صرفنظر کرد. "راه شیری" مجموعه‌ای است که به تهیه‌کنندگی رامین عباسی‌زاده تولید می‌شود و دومین تجربه تلویزیونی مقدم پس از "پریدخت" است.

این مجموعه که برای گروه فیلم و سریال شبکه دو ساخته می‌شود روایتی متفاوت داشته و در 78 قسمت 35 دقیقه‌ای برای پخش هر شبی از شبکه دو در نظر گرفته شده است. این مجموعه با مشارکت سازمان بهزیستی نگاهی متفاوت به آسیب‌های اجتماعی دارد و هماکنون در مرحله پیش‌تولید به سر می‌برد. 

از فعالیت های جدید مقدم در تابستان اینه او آنونسی متفاوت برای فیلم "سه زن" به کارگردانی منیژه حکمت ساخته که در سینماها پخش می‌شود. در این آنونس به روش تبلیغ منفی بازیگران فیلم از مخاطبان می خواهند به دیدن این فیلم نروند! و در نوع جذابیت هایی خاص دارد.

علیرضا امینی که فصل بهار هفتمین فیلم سینمایی خود را به تهیه‌کنندگی حسین صابری تا آستانه کلید زدن پیش برد، به دلیل مشکلات مالی حضور در عرصه سینما را به تعویق انداخت. "هفت دقیقه تا پائیز" با فیلمنامه علیرضا نادری و حضور نیما شاهرخشاهی، محسن طنابنده، بهاره افشاری، جمشید هاشمپور، پانته‌آ بهرام، آهو خردمند و ... متوقف شد.

مردادماه تهیه‌کننده فیلم از حمایت بنیاد سینمایی فارابی از تولید این پروژه و کلید خوردن فیلم در اواخر شهریور خبر داد که هنوز محقق نشده است. امینی در یکی از آخرین گفتگوهای خود سینمای فرهنگی را در حال مچاله شدن دانست و اعتراض‌های دامنه دار سینماگران به وضعیت حال حاضر اکران را دال بر حاکمیت این شرایط در سینمای ایران دانست.

وی گفت: وضعیت سینمای فرهنگی در ایران به گونه‌ای پیش می‌رود که فیلمسازان مستقل را به سوی تولید آثار تجاری سوق می‌دهد. امینی چند روز بعد این اظهار نظر را تعدیل کرد و از ساخت فیلم تلویزیونی "همان روز"‌ خبر داد. فیلمسازی که به نظر می‌آید با مشکلات ایجاد شده برای تولید پروژه سینمایی "هفت دقیقه تا پائیز" جایی مناسبتر از تلویزیون نیافته است.

"همان روز" با نقش‌آفرینی لیلا اوتادی و پولاد کیمیایی در مراحل پایانی ساخت به سر می‌برد و پس از اتمام کار مستقیماً از سوی انتشارات سروش وارد شبکه نمایش خانگی می‌شود. این فیلم با فیلمنامه‌ای از اصغر عبداللهی ماجرای زن و شوهری است که در آستانه طلاق به مرور خاطرات خود می‌پردازند.

تازه‌ترین فیلم سینمایی امینی "استشهادی برای خدا" که در جشنواره بیست و ششم به نمایش درآمد، چند حضور جهانی دارد که از آن جمله می‌توان به دهمین جشنواره ریودوژانیرو اشاره کرد. حضور نداشتن این فیلم در دوازدهمین جشن خانه سینما حاشیه‌هایی را ایجاد کرد که البته به درخواست صاحبان فیلم و در پی پر نکردن فرم شرکت در جشن بوده است.

عبدالرضا کاهانی که فصل بهار موفق به گرفتن پروانه ساخت سومین فیلمش شده بود، با کلید زدن "بیست" توانست مقارن با پایان تابستان ساخت آن را به پایان برساند. این فیلم با بازی مهتاب کرامتی، علیرضا خمسه، پرویز پرستویی، حبیب رضایی، مهران احمدی و فرشته صدرعرفایی درباره یک تالار پذیرایی است که تعدادی کارگر در آن مشغول به کارند.

"بیست" به تهیه‌کنندگی پوران درخشنده هماکنون در مرحله تدوین به سر می‌برد و کاهانی قصد دارد پس از پایان تولید این فیلم، جدیدترین اثر خود را سال آینده میلادی با عوامل خارجی در کشور ارمنستان کلید بزند. این کارگردان همچنین مشغول تحقیق و پژوهش مستند "فیروزه" به تهیه‌کنندگی مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی است که اواخر پائیز کلید می‌خورد.

از حضور جهانی فیلم‌های کاهانی می‌توان به نمایش "آدم" از 11 تا 17 مرداد در جشنواره تریوندروم هند و حضور "آن‌جا" از 13 مهر تا 12 آبان در دانشگاه هنر شیکاگو، 24 آبان تا 10 آذر در موزه هنرهای زیبای بوستن آمریکا و چهل و نهمین جشنواره بین‌المللی فیلم تسالونیکی اشاره کرد که از 24 آبان تا سوم آذر در یونان برگزار می‌شود.

مانی حقیقی فصل بهار را با پیگیری نمایش و جلسات نقد و بررسی "کنعان" و همچنین نخستین نقش‌آفرینی در فیلم "درباره الی..." اصغر فرهادی پی گرفت. فیلم فرهادی نیمه تیرماه در شمال کشور به پایان رسید و هماکنون در آخرین مراحل آماده سازی نهایی به سر م‌ برد.

"کنعان" سومین ساخته حقیقی پس از "آبادان" و "کارگران مشغول کارند" است که در دو بخش مسابقه سینمای ایران و بین‌الملل بیست و ششمین جشنواره فجر به نمایش درآمد و از ناکامان بزرگ بود. حقیقی هرچند تصمیم داشت این ناکامی را در دوازدهمین جشن سینمای ایران جبران کند اما باز هم ناکام ماند.

"کنعان" با حضور محمدرضا فروتن، ترانه علیدوستی، افسانه بایگان و بهرام رادان اکران عید فطر گروه سینمایی آزادی را به خود اختصاص داده و از دهم مهرماه به نمایش عمومی درآمده است. مصطفی شایسته تهیه‌کننده فیلم در یکی از آخرین گفتگوهایش از تلاش برای اکران همزمان "کنعان" در تهران و کشورهایی چون آمریکا و کانادا خبر داده است.