بر اساس ضوابط و بخشنامه ها برای کارکنان دولت 40 ساعت آموزش در نظر گرفته شده که تاکنون به طور متوسط هشت ساعت آن آموزش در طول سالهای اخیر در این استان تحقق یافته است.
به رغم اینکه مسئله آموزش در دولت بسیار جدی است و در قانون برنامه چهارم توسعه در ماده 54 صراحتا به آن اشاره شده و همچنین در قانون مدیریت خدمات کشوری نیز در مواد 58 و 59 به تفصیل راجع به آموزش در فصلی تحت عنوان " توانمندسازی کارکنان دولت " به این مقوله توجه شده، متاسفانه آموزش همچنان حلقه مفقوده ادارات دولتی در گیلان و اغلب استانهای کشور محسوب می شود.
علاوه بر این سند چشم انداز نیز بر توسعه و تجهیز منابع انسانی آگاه، انعطاف پذیر، ماهر با قابلیتهای مشارکتی، فعالیت در فضای رقابتی ونوآوری در حال تغییر و همچنین حاکمیت بخشیدن رویکرد مانع علمی و فنی اداری تاکید دارد.
بدین ترتیب آموزش در توانمند سازی کارکنان، در اصلاح نظام اداری، توسعه پایدار و تمامی مواردی که به نیروی انسانی بازمی گردد یک امر کلیدی است زیرا نیروی انسانی قوی و توانمند جز از راه آموزش راه دیگری برای توانمند سازی آنان وجود ندارد.
فرهنگ تغییر پذیری، تحول رشد و پرورش منابع انسانی در دستگاههای دولتی و ایجاد فرهنگ استفاده از منابع و امکانات موجود سازمانها در راستای تحقق آرمانها و اهداف از جمله مسائلی است که همیشه ذهن مدیران را به خود معطوف کرده است.
فرسودگی سرمایه انسانی کیفیت خدمات را در ادارات کاهش می دهد
برخی کارشناسان و صاحبنظران معتقدند، قدرت رقابتی سازمانها در گرو کیفیت سرمایه انسانی آنان بوده و فرسودگی سرمایه انسانی، کیفیت خدمات را به مخاطره می اندازد.
روند تغییرات و تحولات شتابنده و پیشرفتهای فناوری، روز به روز بر اهمیت آگاهی و تخصصی نیروی انسانی افزوده و انتظار از منابع انسانی سازمانها نیز بر انجام وظایف موثر و اثربخش رو به فزونی است از این رو جذب و نگهداری مدیران و کارکنان دولت تحت تاثیر عنصر دانایی است.
آموزش عاملی کلیدی و راهبردی در توسعه منابع انسانی در سطح فردی موجب اندیشمندی، در سطح سازمانی بهبود و توسعه سازمان و همچنین در سطح ملی منجر به افزایش بهره وری می شود.
ساختار دوره های آموزشی که در نظام آموزشی کارکنان دولت تعیین شده شامل دوره توجیهی بدو خدمت، دوره های عمومی، دوره های شغلی و دوره های بهبود مدیریت است.
نظام آموزشی کارکنان دولت بر اساس استاندارد آیین نامه مصوب هیئت دولت بوده که برای مدیران در طول سال 60 ساعت و برای کارشناسان و سایر کارکنان 40 ساعت برنامه ریزی شده است.
سیاست گذاری آموزشی در دستگاههای اجرایی مغفول مانده است
به هر روی سیاست گذاری آموزشی درسازمانها و ادارات امر مهمی است که متاسفانه به نحوی کمرنگ یا مغفول مانده که نیازمند تعیین اهداف، سیاستهای کلان و تصمیمات استراتژیک آموزشی است.
بر اساس مفاد قانون برنامه چهارم توسعه سهم بهره وری کل عوامل تولید در رشد تولید ناخالص داخلی31.3 درصد است که در تغییر ارتقاء کیفیت تولیدات و خدمات، متوسط رشد سالانه بهره وری کار حداقل 3.5 درصد تعریف شده که اصلی ترین عامل تحقق این مهم آموزش کارکنان دولت است.
معاون پشتیبانی و توسعه منابع انسانی استاندار گیلان به عملکرد آموزش سال 86 کارکنان دولت در استان اشاره کرد و گفت: در سطح دفتر آموزش و پژوهش استان در مجموع 559 دوره با 9 هزار و 858 نفر شرکت کننده در قالب 176 هزار و 694 نفر ساعت برگزار شده است.
علی اصغر بستانی اظهار داشت: در سطح دستگاههای اجرایی استان 502 دوره با مجموع 9 هزار و 953 نفر شرکت کننده برگزار شده که در مقایسه با سال 85 از نظر تعداد دوره ها 21 درصد از حیث شرکت کنندگان 24 درصد کاهش را نسبت به سال گذشته داشته است.
کمتر از 6.8 درصد کارکنان دولت در گیلان تحت پوشش آموزش قرار گرفته اند
وی عنوان کرد: این آمار در مقایسه با جمعیت اداری استان گیلان که بالغ بر 90 هزار نفر است کمتر از 6.8 درصد کارکنان دولت تحت پوشش آموزش استان قرار گرفته اند.
بستانی ادامه داد: با توجه به میانگین نفر ساعت آموزشی سهم هر نفر در سال 86 حدود 8.3 درصد بوده که با هدف تعیین شده در برنامه چهارم که حداقل 40 ساعت در نظر گرفته شود فاصله زیادی داریم .
این مسئول بیان داشت: در سال 86 توسط سازمانها و دستگاههای اجرایی در سطح استان هزار و 61 دوره آموزشی برگزار شده که 559 دوره در دفتر آموزش و پژوهش و 502 دوره در سایر دستگاهها اجرایی دایر شده است.
بستانی همچنین افزود: در شش ماهه اول سال 86، 187 دوره و در شش ماهه اول سال جاری 201 دوره آموزشی در استان گیلان برگزارشده است.
معاون استاندار گیلان ادامه داد: در شش ماهه اول سال 87 به میزان هفت درصد نسبت به مدت مشابه در سال 86 رشد داشته ولی این رشد تعداد دوره ضمن افزایش شش درصدی در نفرات آموزش دیده در نفر ساعت 15 درصد کاهش نشان می دهد.
42 درصد ادارات بودجه آموزشی را در امور دیگر هزینه می کنند
وی در خصوص دلایل کاهش اجرای دوره ها نیز گفت: بر اساس نظر سنجی که در سال گذشته در سطح 72 دستگاه اجرایی استان انجام شده، هفت درصد عدم وجود اعتبار لازم، 24 درصد عدم تخصیص اعتبار آموزش یا تمرکز اعتبار در سازمان مرکزی، 42 درصد مصرف نمودن بودجه آموزشی در نظر گرفته شده از یک درصد اعتبارات هزینه ای در بخشهای دیگر و 27 درصد سایر عوامل را در این امر دخیل می دانند.
به هرحال اهتمام ویژه مدیران به مقوله آموزش از طریق اختصاص و استفاده از یک درصد اعتبارات هزینه ای، برنامه ریزی و طراحی دوره ها متناسب با نیاز آموزشی و شغلی توسط سازمانها در قالب اهداف و برآیندههای سازمان، طرح تقویم آموزشی از جمله راهکارهای توسعه آموزش کارکنان دولت است.
دقت مدیران در فایل آموزشی کارکنان، تاکید بر اجرای کامل مصوبه شورای عالی اداری، فعال کردن واحدهای آموزشی دستگاهها، تعامل نزدیک دستگاهها با دفترآموزش و پژوهش استانداری، استقرار نظامهای آموزشی غیر حضوری و چند رسانه ای از دیگر این موارد است.
ایجاد انگیزه در کارکنان جهت افزایش کارآیی همچون توجه به ساعات برگزاری، فراهم کردن امکانات منابع و تجهیزات مالی برای تحقق اهداف آموزشی استان، برون سپاری آموزش به بخش خصوصی، تشکیل همایش بررسی جایگاه آموزش در دستگاههای اجرایی استان، برگزاری دوره های آموزشی مشترک بین دستگاهی از راهکارها دیگر توسعه آموزشی در دستگاههای اجرایی است.