جعفر خضوعی در گفتگو با خبرنگار مهر در اهر افزود: منطقه تاریخی قره داغ صدها محوطه و آثار تاریخی شناخته شده دارد که متأسفانه تعداد ناچیزی از آن ها در فهرست آثار ملی ثبت شده و مورد حفاظت قرار می گیرد.
وی با اشاره به اینکه اغلب آثار تاریخی این منطقه در معرض حفاریهای غیرمجاز غارتگران میراث فرهنگی قرار دارد، ادامه داد: سالهاست مردم منطقه شاهد حفاریها و به یغما رفتن آثار باستانی و میراث فرهنگی خود هستند اما تعداد محدودی از قاچاق آثار منطقه کشف و ضبط شده است.
خضوعی با بیان اینکه قاچاق اشیای عتیقه در ارسباران شدت یافته است، گفت: هر هفته اخیار مختلفی از کشف قاچاق عتیقه های منطقه از سوی نیروی انتظامی منعکس می شود.
این محقق آثار تاریخی با اشاره به کشف 37 قلم اشیای عتیقه توسط نیروی انتظامی که 20 مجسمه طلایی جزو این آثار بوده است، افزود: نیروی انتطامی و پایگاه حفاظت از میراث فرهنگی در اهر در زمینه مبارزه با قاچاق عتیقه در منطقه اقدامات مناسبی انجام دهده اند اما نباید در این راه آنها را تنها گذاشت.
این محقق و پژوهشگر اهری گفت: قاچاق اشیای عتیقه و کشف و ضبط حجم بالای آثار باستانی منطقه از قاچاقچیان در حالی است که منطقه تاریخی قره داغ هنوز موزه تاریخ ندارد و مسئولان امر همواره به این امر مهم بی توجه بوده اند.
جعفر خضوعی افزود: منطقه ارسباران از نشانه های تاریخی و میراث فرهنگی خود خالی می شود و بی توجهی سازمان میراث فرهنگی در برابر این فاجعه عظیم سؤال برانگیز و تأسف بار است.
وی ادامه داد: از محوطه تاریخی اطراف سد خداآفرین گرفته تا شهر اژدها داشی ورزقان و قوبول دره سی هوراند و نودوز اهر و قلعه های ریز و درشت بسیار و گورستان های تاریخی متعدد و البته میراث معنوی بسیار در این منطقه هنوز سازمان میراث فرهنگی را در ایجاد اداره میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی در اهر مجاب نکرده است.
وی گفت: نمایندگان محترم شهرستان های ارسباران مسئولیت دارند از خروج آثار باستانی منطقه جلوگیری کنند و در تأسیس اداره میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی و موزه های مردم شناسی و آثار باستانی قره داغ اقدام فوری داشته باشند.
خضوعی یادآور شد: ضرورت دارد سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی استان و فرمانداری و نیروی انتظامی و سایر مراکز مسئول نشست فوق العاده برای بررسی مسئله ی قاچاق آثار باستانی از ارسباران را مورد بررسی قرار دهند.
وی با بیان اینکه این موضوع از نظر امنیت منطقه نیز حائز اهمیت است افزود: منطقه ارسباران به جولانگاه قاچاقچیان و مرکز دادوستد عتیقه تبدیل شده است.
خضوعی با بیان اینکه خروج غیرقانونی آثار، تاریخ منطقه را نابود می کند تاکید کرد: راه اندازی مرکز پژوهش و مطالعات آثار باستانی و میراث فرهنگی قره داغ برای مستند سازی این آثار بسیار ضروری است.