در پی انتشار جوابیه سازمان میراث فرهنگی به موارد مطرح شده در خبر "28 سئوال تخصصی کارشناسان از میراث فرهنگی درباره مرمت مقبره کوروش" ، خبرگزاری مهر نیز پاسخ خود به جوابیه مذکور را منتشر می کند و قضاوت را به مخاطبان ارجمند می سپارد.

خبرنگار اجتماعی خبرگزاری مهر چنین نوشته است:

1- جای تاسف است که مجموعه مدیریتی سازمان میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی با فراموش کردن وظیفه ذاتی و مسئولیت قانونی که بر دوش این سازمان است ، بجای ارائه پاسخ علمی و تخصصی به 28 سئوال طرح شده توسط کارشناسان مرمت و باستانشناسی مرتبط با خبرگزاری مهر ، با فرستادن 2 برگه با عنوان "جوابیه" با ذکر موارد سطحی و دم دستی قصد پاک کردن صورت مسئله به جای حل اساسی آن را دارد. اما چرا؟!

2- جالب اینکه سازمان میراث فرهنگی اصالت تصاویر مستند از شیوه مرمت را پذیرفته و صرفا انتشار آن از سوی مهر را "بدون مجوز ، دور از انصاف و بی طرفی و خلاف حقیقت جویی رسانه ای و شرافت انسانی" ! خوانده است. آنچه در قوانین متقن کشور منع انتشار دارد ، مطالب خلاف مبانی اسلام و حقوق عمومی و نیز انتشار اسناد محرمانه است. آیا برداشت سازمان میراث فرهنگی از انتشار تصاویر چگونگی مرمت یک بنای محجر تاریخی و ملی یکی از موارد فوق است؟!
3- در حالی که رسالت رسانه ، حقیقت جویی است و ما نیز چنین کرده ایم ، پس دوستان میراث فرهنگی نباید از انتشار حقیقت خرده بگیرند. گو اینکه متوجه نشدیم انتشار تصاویر سنگ ها در حال مرمت یک مقبره تاریخی "شرافت انسانی" چه کسی را زیر سوال برده است!
از سوی دیگر ، اگر انتظار رفتار فرهنگی و قانونی از مدیریت یک سازمان ملی و فرهنگی توقع گزافی است ، لا اقل انتظار می رود که دوستان این سازمان بین "نقد علمی چگونگی مرمت یک بنا" با "زیر سوال بردن شرافت انسانها و کار کارشناسان" تفاوت قائل باشند. نیز ، کسانی که در دستگاهها مدیریت ارتباط با افکار عمومی و رسانه ها را دارند باید قبل از تصدی مسئولیت بیاموزند که در حقوق اساسی مترقی جمهوری اسلامی ایران رسانه ها آزادند و کسی نمی تواند به آنها ، از جمله به مهر بگوید که از چه چیز و چه کسی بنویسد و از دیگری خیر!

4- دوستان سازمان میراث فرهنگی بهتر است بفرمایند انتشار عکسهای مربوط به مرمت یک بنای تاریخی  با کدام قانون کشور مغایرت دارد؟ مگر این عزیزان مدعی نیستند که مرمت آرامگاه بر اساس اصول علمی دقیق و کارشناسی صورت گرفته است، پس دلیل این همه برافروختگی چیست؟ کجای یک کار مستند خبری - فرهنگی با شرافت انسانی مغایرت دارد؟! مگر خبرگزاری مهر از حریم خصوصی اشخاص عکسی را منتشر کرده که دوستان اینقدر ناراحت شده اند؟ مگر اینکه آرامگاه کوروش حریم خصوصی مدیران سازمان میراث فرهنگی باشد؟!

5- آیا دغدغه ماندگاری و پایداری آثار تمدن و فرهنگ نیاکان یک ملت با شرافت انسانی و حقیقت جویی مغایرت دارد ، یا سطحی نگری و عدم دلسوزی برای آثار و ابنیه باستانی و تاریخی کشورمان که تشکیل دهنده بخش اعظمی از هویت ملی ایران زمین است ؟

6-در مورد عکسهای منتشر شده ، خبرگزاری مهر بزودی از شیوه مرمت آرامگاه کوروش و  محل دقیق ترکهای مورد اشاره سازمان میراث فرهنگی جزئیات تازه تری منتشر می کند تا عزیزان ما محل دقیق ترکها را بهتر بیابند.

7- نوشته اند که انتشار عکس های مربوط به نحوه مرمت آرامگاه توسط خبرگزاری مهر "امری غیر اخلاقی" است؟ عجب؟! ممکن است مدیران محترم سازمان میراث بفرمایید چرا؟ مگر درعکسهای منتشر شده خدای ناکرده نکته ای غیر اخلاقی وجود دارد که این عزیزان دچار نگرانی شده اند؟ آیا انتشار عکسهای با اصالتی که کارشناسان مرمت و متخصصین مملکت آن را در اختیار خبرگزاری مهر قرار داده اند ، عملی غیر اخلاقی است یا اینکه انگ خلاف اخلاق زدن به "حقیقت جویی رسانه ای" ناخرسندی و فرار از پاسخگویی در برابر وظایف ذاتی و قانونی آن سازمان است؟

8- نوشته اند چرا خبرنگار مهر با کارشناسان سازمان تماس نگرفته و از آنها در این باره سئوال نپرسیده اند. بی انصافی دوستان گویا حد و مرزی ندارد. بهتر است عزیزان ما در سازمان به عنوان نمونه از آقای طالبیان مدیر بنیاد پژوهشی پارسه و سرپرست گروه مرمت بپرسند که خبرنگاران مهر چندین بار با آنها تماس گرفته اند تا واکنش آنها را جویا شوند. با این همه اگر دوستان ما در سازمان میراث فرهنگی خبرهای مهر را با دقت دنبال می کردند متوجه می شدند که در تمامی اخبار منتشر شده در این باره ، خبرگزاری مهر پاسخ افراد فوق الذکر و سایر مسئولان سازمان میراث فرهنگی را هم به مطلب افزوده است.

9- دردناک تر اینجاست که مدیران این سازمان که در جوابیه های ارسالی خود بر مطرح کردن موضوعات با کارشناسان مرتبط اصرار دارند از دادن پاسخ علمی و تخصصی به 28 سئوال مطرح شده در خبرگزاری مهر خودداری و با طرح موضوعاتی خارج از بحث مطرح شده  تلاش دارند ضعفهای آشکار نظری و  علمی و عملی  خود را بپوشانند . آنقدر شتابزده که حتی از 3 نکته ای که بر آن تاکید داشته اند ، تنها 2 نکته را مطرح کرده اند!

10- افسوس که مدیران ارشد سازمانی که باید  پاسدار میراث فرهنگی ملی و اسلامی میهن عزیزمان باشند ، به جای برخورد با کسانی که برای دفاع از این سازمان و حمله به خبرگزاری مهر رسانه های شناسنامه دار بیگانه را محرم گرفته و پشت آنها سنگر گرفته اند ، چندین بار پیشنهاد برگزاری مناظره با حضور کارشناسان از یک سو و هر شخص محترمی از سوی سازمان از سوی دیگر را نادیده گرفتند. گو اینکه وعده قائم مقام سازمان میراث فرهنگی هم در این زمینه روی زمین ماند!
آیا مدیران سازمانی که الا ماشاالله در برگزاری همایش ، به سفر بردن تشریفاتی خبرنگاران و گردهمایی  تخصص و تجربه دارند ، از فراهم کردن مقدمات برگزاری یک چنین میزگردی عاجزند؟ انشاءالله که دوستان با شرافت ما شرافت رسانه ای و خبرنگاری را نیز نادیده نمی گیرند.

11- مدیران محترم سازمان میراث فرهنگی جواب بدهند که چطور می شود که مدیری بطور همزمان هم مدیر بنیاد پارسه پارسارگاد ، هم مدیر مرمت و محافظت از منطقه تاریخی چغازنبیل ،هم مدیر مرمت بازار تبریز ، هم مدیر پروژه مرمت و بازسازی آرامگاه داریوش و ...باشد ؟ آیا کارشناس قابل در موضوعی به این اهمیت انقدر کم داریم؟!

12- نوشته اند که خبرگزاری مهر با زیر سئوال بردن مدرک تحصیلی گروه مرمت آرامگاه کوروش و زیر سئوال بردن سابقه علمی سرپرست این گروه قصد بی حرمتی به یک فرد متخصص و خبره و عده ای کارشناس داشته است. مهر فعلا به این توضیح اکتفا می کند که دوستان بدانند ؛ علمی و یا تخصصی ندانستن مرمت ، به معنای زیر سوال بردن مدرک تحصیلی نیست.

13- در بند پنجم دستورالعملها و توصیه های مجمع عمومی شورای بین المللی بناها و مکانهای تاریخی ایکوموس که در دهمین جلسه این بنیاد در کلمبو سریلانکا در تاریخ 30 جولای سال 1993 تشکیل شد آمده است "کار حفاظت بناهای ثبت شده جهانی باید فقط بر عهده اشخاصی گذاشته شود که در این فعالیتهای خاص صلاحیت دارند." سازمان میراث فرهنگی کافی است به جای پاسخگویی پیچیده ، مستندات تخصص علمی و صلاحیت عملی همکارانشان را به افکار عمومی ارائه دهند؟

14- اشاره کرده اند به اینکه روش (آناستیلوز) روشی کاملا علمی و مرسوم  درامر مرمت بناهای تاریخی و باستانی است و این روش طی سالهای 1343 تا 1376 برای مرمت آثار تاریخی ایران انجام شده است. گویا  دوستان سئوالات طرح شده توسط کارشناسان را با عجله خوانده اند و گرنه متوجه می شدند که بخش اعظمی از سئوالات طرح شده  به همین روش منسوخ شده و قدیمی مربوط می شود و اتفاقاً برای آگاهی بیشتر مخاطبان محترم و مدیران  سازمان ، خبرگزاری مهر قصد دارد بزودی طی سلسله گزارشاتی کاملا علمی این روش منسوخ را نیز به چالش بکشد.

15- در مورد ماهیت ایکوموس بهتر است دوستان ما در سازمان میراث فرهنگی یکبار دیگر مقررات کمیته میراث فرهنگی جهان را بخوانند و نگاهی به سند " نارا " در مورد تشخیص اصالت اثر بر اساس مفاد منشور ونیز در سال 1964 بیاندازند. همچنین بد نیست این عزیزان متن یازدهمین مجمع عمومی ICOMOS که در صوفیه بلغارستان و در سال 1996 برگزار شد را نیز مرور کنند. در ماده 16 از منشور ونیز آمده است: ضروری است که سازمانها و افراد مسئول ماهیت میراث فرهنگی ( جهانی ) را به درستی ثبت کنند. بنابراین هدف این سند مشخص کردن دلایل اصولی، مسئولیتها، اقدامات برنامه ریزی، محتویات، مدیریت و سهیم کردن اطلاعات برای ثبت منابع میراث فرهنگی است.

16- خبرگزاری مهر بار دیگر مدیران و کارشناسان محترم سازمان میراث فرهنگی را به مطالعه و بررسی 28 سئوال کارشناسان مرمت دعوت می کند و بدون اصرار بر اینکه هر چه این کارشناسان می گویند عین حقیقت است ، تنها از آنها می خواهد بجای پاک کردن صورت مسئله به حل آن کمک کنند.

17- همانطور که پیشتر گفته شد خبرگزاری مهر بزودی جزئیات تازه تری از نحوه مرمت آرامگاه کوروش منتشر خواهد کرد.