تاریخ انتشار: ۸ خرداد ۱۳۸۳ - ۱۵:۱۷

مجلس هفتم روز پنج شنبه 7/3/1383 با حضور قريب به اتفاق منتخبان انتخابات اول اسفند آغاز به كار كرد.

به گزارش خبرنگار سياسي مهر ، اولين جلسه مجلس هفتم با استقرار هيات رئيسه سني هفتمين دوره مجلس شوراي اسلامي براي اداره مجلس در محل خود آغاز شد .

محمد‌علي شيخ نماينده 75 ساله شوشتري رييس و سيدعباس پاك نژاد نماينده 74 ساله از حوزه يزد و صدوق نايب رييس هيات رييسه سني مجلس هفتم و هوشنگ حميدي منش از حوزه انتخابيه سنندج و ديواندره و پيمان فروزش به عنوان جوانترين منتخبان در جايگاه منشي اول و دوم هيات رييسه سني قرار گرفتند.

در ابتداي مراسم محمد‌ علي شيخ از حضور رئيس جمهور رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام، رئيس قوه قضائيه، رئيس دفتر مقام معظم رهبري، رئيس مجلس خبرگان، روساي مجلس‌هاي سابق، دبير و اعضاء شوراي نگهبان، معاونان و مشاوران رئيس جمهور، نمايندگان مقام معظم رهبري، دادستان كل كشور، فرمانده‌هان نيروهاي مسلح، ائمه جمعه مراكز استانها، سفراي كشورهاي خارجي دبيران كل و روساي احزاب، پيشوايان اقليت‌هاي ديني و خانواده‌هاي معظم شهداء در مراسم افتتاحيه هفتمين دوره مجلس تشكر و قدرداني كرد.

پس از آن با دعوت شيخ ، حجت الاسلام گلپايگاني رييس دفتر رهبر معظم انقلاب پيام ايشان را به مناسبت آغاز مجلس هفتم قرائت كردند .

حضرت آيت الله خامنه اي در اين پيام ، نمايندگي مجلس را عرصه خدمتگزاري واقعي به مردم خواندند و با تبيين وظايف سنگين نمايندگان مجلس تاكيد كردند: دلبستگي به نظام اسلامي و ارزشهاي والاي آن ، ايمان، عدالتخواهي ، امانت ، تلاش در راه عزت و استقلال كشور ، پرهيز از ايجاد چالشهاي جناحي ، پيگيري جدي نيازها و مطالبات حقيقي مردم نگاه ملي به قوانين و ارتباط منطقي با قواي ديگر ، از مهمترين ويژگي ها و وظايفي است كه بايد مورد توجه كامل نمايندگان ملت در مجلس هفتم قرار گيرد.

رهبر معظم انقلاب در اين پيام با يادكردن از پيروزي مردم بر توطئه ي پيچيده و استكباري " تاخير مجلس " ، آن را پديده اي فراموش نشدني و سرشار از عبرتها براي امروز و فرداي نظام اسلامي دانستند و از همراهي مسئولان و دست اندركاران انتخابات و همچنين اقداماتي كه در مجلس ششم در جهت پيشرفت و توسعه ي كشور و با نيت خدمت به مردم انجام يافت تقدير كردند .

ايشان در اين پيام نكاتي را به منتخبان مجلس هفتم يادآوري كردند :
- مجلس را حقيقتا  و نه تنها در زبان ، خانه ي مردم بدانيد.
- به اهميت و عمق و ابعاد اين سوگند نمايندگي در همه حال پايبند باشيد.
- به اعتماد مردم ارج نهيد .
- از هر گفتار و كرداري در مجلس كه به فرسايش نظام و بر افروختن چالشهاي جناحي بينجامد؛ پرهيز كنيد
- نيازهاي موهوم و ساخته ي دست تبليغاتچي هاي بيگانه و بدخواه، نبايد بجاي خواسته هاي حقيقي مردم كه اشتغال ، مبارزه با فساد مالي ، زدودن محروميت از مناطق محروم، مهار تورم و مقابله با گراني، روان شدن چرخه ي خدمت رساني، گسترش و اعتلاي فرهنگ و اخلاق، رونق يافتن علم و تحقيق ، مسووليت پذيري و پاسخگويي مسوولان حكومتي ، در شمار برجسته ترين آنهاست بنشيند .
- پيوند حقيقي با مردم، مستلزم حضور در ميان آنان و دور نشدن از سطح متوسط زندگي آنان است و ساده زيستي و پرهيز از اسراف و پرهيز از هزينه كردن بيت المال در امور شخصي و غير ضروري ، شرط لازم براي حفظ اين پيوند است.
- همه ي تمايلات منطقه ئي و قومي و بخشي بايد در پرتو نگاه ملي برآورده شود .
- هيچ تطميع و تهديدي نبايد نماينده را تحت تاثير بگيرد و او را از شأن و وظيفه ي نمايندگي باز دارد.
- ارتباط منطقي با قواي ديگر بر پايه ي همكاري و همدلي ، وظيفه ي مهم مجلس است. 
و با ياد آوري اينكه امروز كشور و منطقه در شرايط ويژه ئي به سر مي برد ، رهبر معظم انقلاب پيام خود به منتخبان مجلس هفتم را به پايان رساندند .

پس از قرائت پيام رهبرمعظم انقلاب ، سيد عبدالواحد موسوي لاري وزير كشور گزارش كاملي از نحوه برگزاري انتخابات دوره هفتم مجلس را ايراد كرد .

وي در اين گزارش درباره مقدمات برگزاري ، اجراي انتخابات ، نتايج و اقدامات بعد از اخذ راي و مشخصات نمايندگان هفتمين دوره مجلس شوراي اسلامي توضيح داد .

وزير كشور در اين گزارش با اشاره به اينكه پس از هماهنگي با شوراي نگهبان روز اول اسفند ماه 1382 به عنوان روز اخذ راي اعلام گرديد ، توضيحاتي درباره تشكيل ستاد انتخابات كشور ، ستاد امنيت انتخابات و هيات هاي بازرسي در استانها براي عمل به وظايف قانوني خود ارائه داد .

موسوي لاري همچنين در توضيح اجراي انتخابات گفت : بر اساس زمان بندي انتخابات از روز22/9/82 ثبت نام از داوطلبان نمايندگي در 207 حوزه انتخابيه، وزارت كشور و نمايندگي هاي سياسي خارج از كشور به مدت يك هفته انجام گرفت و طي آن 8 هزار و 172 نفر شامل 7 هزار و 344 نفر مرد و 828 زن ثبت نام كردند.
همزمان هيات هاي اجرايي در849 حوزه انتخابيه اصلي وفرعي تشكيل شد و در اين راستا به منظورانتخاب معتمدان اقشار مختلف مردم براي تشكيل هيات هاي اجرايي در مجموعه 29هزار و 751 نفر از معتمدان توسط فرمانداران حوزه هاي انتخابيه به هيات هاي نظارت معرفي شدند كه تعداد 9 هزار و 925 نفر توسط هيات ها نظارت رد صلاحيت شدند.

مشخصات كليه 8 هزار و 172 داوطلب نمايندگي براي چهار مرجع قانوني ارسال شد و مراجع مذكور در مهلت قانوني جمعا براي تعداد يكهزار و 484 نفر از آنان سوابقي را به ستاد انتخابات كشور ارسال نمودند و ساير داوطلبان 6 هزار و 688 نفر فاقد سابقه اعلامي از طرف آن مراجع بودند.

هيات هاي اجرايي در بررسي هاي قانوني خود و با استفاده از سوابقي كه در چارچوب قانون و همراه با سند و مدرك بود صلاحيت تعداد 434 نفر از داوطلبان را رد كردند و در مرحله بعد هيات هاي نظارت استان و هيات مركزي نظارت صلاحيت 3 هزار و 617 نفر از داوطلبان را رد كردند . 

رد صلاحيتها واكنش هايي را در جامعه و مسئولان عالي نظام در پي داشت و تلاش هاي وسيعي به ويژه توسط رييس جمهوري و رييس مجلس شوراي اسلامي و وزارت كشور براي حل مشكل به وجود آمده آغاز شد و نامه هاي متعددي در اين خصوص به محضر مقام معظم رهبري و شوراي نگهبان ارسال، جلسات مختلفي تشكيل شد و رايزني هاي مكرري انجام گرفت و در نهايت با موافقت و دستور مقام معظم رهبري مقرر گرديد تا شوراي نگهبان نظر روساي محترم جمهوري و مجلس شوراي اسلامي مبني بر تاييد اسامي كساني كه بنا به تشخيص وزارت اطلاعات فاقد سابقه منجر به رد صلاحيت هستند، تامين نمايد اما شوراي نگهبان نظر آنان را تامين نكرد و در پي آن روساي محترم جمهوري و مجلس شوراي اسلامي طي نامه اي ضمن اعلام آمادگي براي برگزاري انتخابات عدم تامين خواسته خود توسط شوراي نگهبان را به مقام معظم رهبري منعكس نمودند.

در پايان مهلت قانوني بررسي صلاحيت ها با اعلام نظر نهايي شوراي نگهبان چهارهزار و 665 نفر از داوطلبان براي انتخاب 289 نماينده مجلس آغاز شد.

انتخابات در 39 هزار و 885 شعبه ثبت نام و اخذ راي از ساعت 8 صبح روز جمعه 1/12/82 آغاز و با تمديد 4 ساعته تا ساعت 22 ادامه يافت .

وي سپس به ارائه نتايج و اقدامات بعد از اخذ راي پرداخت .
تعداد 23 ميليون و 734 هزار و 677 نفر از واجدان شرايط در انتخابات شركت و راي خود را به صندوق ها ريختند كه بر اساس 
آمار اعلام شده توسط مركز آمار ايران ميزان شركت در انتخابات 21/51 درصد بود. از اين تعداد يك ميليون و 403 هزار و 691 راي سفيد و جز آراي باطله ماخوذه بود و 49 هزار و 999 راي جز آمار باطله غيرماخوذه . در نتيجه از مجموعه 289 نماينده 228 نفر در مرحله اول به مجلس راه يافتند و انتخابات در 3 حوزه انتخابيه گرمسار، ايرانشهر و بابلسر و فريدونكار به مياندوره اي كشيده شد.

زمان برگزاري انتخابات مرحله دوم براي تعيين 57 نماينده ديگر در 39 حوزه انتخابيه با هماهنگي شوراي نگهبان روز 18/2/83 اعلام شد و در موعد مقرر انتخابات مرحله دوم در 10 هزار و 800  شعبه اخذ راي برگزار شد و با مصوبه مجلس شوراي اسلامي مقرر گرديد انتخابات مرحله دوم در حوزه انتخابيه تهران، ري، شميرانات و اسلامشهر همزمان با انتخابات رياست جمهوري نهم برگزار شود.

تاكنون صحت انتخابات مرحله دوم در تعداد 34 حوزه انتخابيه توسط شوراي نگهبان اعلام شده و در نتيجه تعداد 51 نماينده از 57 نماينده باقيمانده به مجلس راه يافته اند و اعتبارنامه كليه نمايندگي كه تاكنون به مجلس راه يافته اند صادر شده و پرونده انتخاباتي آنان به مجلس شوراي اسلامي ارسال شده است . 

وزير كشوردرباره  مشخصات نمايندگان هفتمين دوره مجلس شوراي اسلامي توضيح داد كه از 285 نماينده مجلس هفتم 273 نفر مرد، 12 نفر زن، 4 نفر داراي مدرك تحصيلي زيرفوق ديپلم، 17 نفر داراي مدرك تحصيلي فوق ديپلم، 75 نفر داراي مدرك تحصيلي كارشناسي، 77 نفر داراي مدرك تحصيلي كارشناسي ارشد، 72 نفر داراي مدرك تحصيلي دكترا و 40 نفر داراي تحصيلات حوزوي هستند. 

بدنبال قرائت گزارش روند انتخابات هفتمين دوره مجلس شوراي اسلامي كه در آن به برخي رد صلاحيت ها اشاره شد، تعدادي از نمايندگان با صداي بلند به  سخنان موسوي لاري اعتراض كردند و همين امر هم نخستين جلسه مجلس هفتم را براي دقايقي بهم ريخت .

به گزارش خبرنگار پارلماني مهر، موسوي لاري هنگامي كه درگزارش خود برخي رد صلاحيت ها را بدون ارايه دليل و مدرك مستند عنوان كرد و گفت:  شوراي نگهبان تاكنون به وزارت كشور و داوطلبان علت رد صلاحيت آنها را اعلام نكرده است ، تعدادي از نمايندگان با فرياد و صداي بلند به سخنان وي اعتراض كردند.

موسي قرباني نماينده قائنات خواستار تذكر آيين نامه اي به موسوي لاري شد كه با مخالفت رييس هيات سني مجلس روبرو شد. در اين لحظه سيد نظام مولاهويزه نماينده دشت آزادگان با صداي بلند خطاب به  هيات رييسه گفت: من در اعتراض به سخنان موسوي لاري و دفاع از عملكرد شوراي نگهبان صحن علني را به مدت 10 دقيقه ترك مي كنم و اقدام به خروج از مجلس كرد كه با پا در مياني تعدادي از نمايندگان از جمله احمد توكلي و رضا عبداللهي وي  به جايگاه خود برگشت.

در ميان سخنان موسوي لاري و به دليل برخي مشاجرات لفظي، مهدي كوچك زاده نماينده منتخب تهران با اشاره به هتك حرمت عتبات عاليات توسط نظاميان اشغالگر آمريكايي و انگليسي از نمايندگان خواست با صداي بلند فرياد بزنند مرگ بر آمريكا و سپس با ذكر صلوات موسوي لاري به قرائت ادامه گزارش خود پرداخت.

در پايان سخنان موسوي لاري نيز يكي ديگر از نمايندگان از جاي خود برخاست و با صداي بلند خطاب به نمايندگان از آنان خواست براي سلامتي اعضاي شوراي نگهبان صلوات بفرستند .

وي گفت: از شوراي نگهبان به دليل نظارت مستمر و منطقي بر انتخابات هفتم مجلس تشكرمي كنيم .
محمد علي شيخ رياست هيات سني مجلس هفتم درپايان سخنان لاري از نمايندگان خواست كه اجازه بدهند سخنان و اظهارات بيان شود و برخود مسلط باشند .
وي گفت: در مجلس بايد مخالفان و موافقان سخنان خود را بگويند و سپس در جاي خود پاسخ آنها را با روش قانوني بيان كرد.
وي سپس از رييس جمهور دعوت كرد براي سخنراني در پشت تريبون مجلس حضور يابند .

سيد محمد خاتمي رئيس جمهور در سخنان خود با اشاره به اينكه پاسداري از دين خدا ،استقلال و تماميت ارضي كشور ، نقطه پيوند مجلس و رياست جمهوري است گفت: تقويت بنياد نوپاي مردم سالاري ديني الگويي است كه درعين اينكه مزاياي يك نظام پيشرو را دارد برخوردار از روشهاي خاص الهي و ديني است كه امروز در ايران مستقر شده است و بايد تلاش كنيم كه نهادينه شود.

به گزارش خبرنگار سياسي مهر، رئيس جمهور در مراسم افتتاح هفتمين دوره مجلس شوراي اسلامي با تاكيد بر همبستگي ملي گفت: جهان ما جهان گذر و عبور است، ديروز مجلس ششم و امروز مجلس هفتم و روز ديگر مجلس هشتم را داريم، اين طبع طبيعت و جهاني است كه در آن زندگي مي كنيم.

وي با اشاره به اينكه درجهان متكثر گرايشها و سليقه هاي متفاوتي وجود دارد كه اين تنوع صنع خداست ، تصريح كرد : اين شرايط قابل تغيير نيست هيچ كس نمي تواند اين اختلاف و تنوع را انكار كند ضمن اينكه نمي تواند آن را از ميان بردارد .

رئيس جمهورتصريح كرد: مجلس شوراي اسلامي و بطور كلي در نظامهاي مردم سالار پارلمان بايد مظهر پيوستگي و همبستگي و پيوند باشد و نماد وحدت جامعه در عين كثرت باشد.

وي با تاكيد براينكه بايد به داوري مردم گردن بنهيم ودر آن مسيرحركت كنيم ، گفت:  بايد وجود اختلافات درون جامعه را به رسميت شناخت و در جهت رسيدن به هدف والا تاكيد كرد.

رئيس جمهور افزود: مجلس هفتم بايد بتواند نمايندگي خود را بخوبي از مردم و آرمانهاي انقلاب و مطالبات مردم انجام دهد و بتواند امانت مهم نمايندگي را با شايستگي بر دوش خود حمل كند و پاسدار مطالبات مردم باشد .

خاتمي با اشاره به تدوين چشم انداز 20 ساله كشور گفت: چشم انداز بلند پروازانه نيست اما رسيدن به اهداف آن هم كار آساني نيست اما شدني است و دشوار، هر انرژي كه بايد در مسير رسيدن اهداف بكاررود اگر در مسير ديگري بكار رود عقب مي افتيم بايدهمه نيروها بسيج شوند تا بتوانيم به اهداف چشم انداز برسيم، و اين مي تواند مسيري باشد براي همكاري هرچه بيشتر دولت و مجلس.

وي با اشاره به اينكه همكاري دولت و مجلس بايد در مسير به پايان رساندن پروژه هاي ناتمام كه خود مي تواند پشتوانه رسيدن به اهداف چشم انداز باشد و با اشاره به برنامه چهارم توسعه و حركت بسوي رشد اقتصادي گفت: در عين حال كه ما رشد مي خواهيم لازم است و جزو اهداف ماست كه تورم را مهار كنيم و اشتغال را زياد كنيم كه اينها نيازمند همكاري است و كشور ما فارغ از هرشعاري نيازمند سرمايه گذاريهاي گسترده است كه علاوه بر سرمايه گذاريهايي است كه دولت انجام مي دهد، ما بايد فضايي فراهم آوريم كه بخش خصوصي با امنيت بتواند سرمايه گذاري كند و مي شود با حفظ استقلال اين امور را تامين كنيم.

خاتمي با اشاره به سه اصل حكمت عزت و مصلحت كه همواره مورد عمل نظام جمهوري اسلامي ايران در روابط خارجي بوده است گفت: پايه كار ماست كه براساس اين سه اصل است كه سياست تنش زدايي را دنبال خواهيم كرد كه تحريف ديگران هست اما تسليم شدن نيست.

وي با اشاره به اينكه در دوران رياست جمهوري خود با دو مجلس پنجم وششم همكاري داشته است اين دو نوع همكاري را مفيد و سازنده دانست و تصريح كرد: با حفظ حدود هيچ مشكلي با مجلس هفتم نداريم گرچه همكاري بيشتر اين مجلس با دولت بعد خواهد بود اما در اين يكسال با پرهيز از تنش و حفظ استقلال مي توانيم نمونه اي از همكاري را به نمايش بگذاريم تا هم مردم خوشحال باشند و هم كشور به اهداف خود برسد.
وي ضمن ابراز آرزوي موفقيت براي نمايندگان مجلس هفتم ، از مجلس ششم نيز تشكركرد.

پس از سخنان رييس جمهور و يك تنفس 15 دقيقه اي مراسم اقتراع ( قرعه كشي) منتخبان مجلس هفتم براي بررسي اعتبارنامه منتخبان 15 شعبه انجام شد .

نمايندگان مجلس هفتم پس از پايان جلسه جهت اداي احترام به بنيانگذار جمهوري اسلامي ايران به مرقد مطهر امام رفتند و حجت الاسلام والمسلمين سيد حسن خميني در جمع آنان سخنراني كرد.


جلسه بعدي مجلس هفتم روز يكشنبه دهم خرداد تشكيل مي شود تا كار بررسي اعتبارنامه ها را ادامه دهد .