به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه خبرگزاري "مهر" عصر امروز (سه شنبه ) مراسم بزرگداشت عبدالرحيم جعفري موسس انتشارات امير كبير به همت مركز دايرة االمعارف بزرگ اسلامي با حضور بسيار چشمگير انديشمندان ، نويسندگان و شعرا و اهالي علم و ادب برگزار شد .
در ابتداي مراسم ، كاظم موسوي بجنوردي با بيان اين مطلب كه جعفري با سپري كردن عمر خويش در راه نشر فرهنگ ملي و اسلامي نقش بسيار برجسته اي در امر نشر ايران داشت گفت: جعفري سمبل ناشران و پيشكسوتان امر نشر نوين در ايران است و در انتشار نزديك به 3000 عنوان كتاب فعال بوده است و كتابخانه هاي ايران امروز با نام امير كبير مزين و بارور شده است .
وي در ادامه با اشاره به نحوه انتخاب عبدالرحيم جعفري براي مراسم بزرگداشت اين موسسه گفت : وظيفه هر ملتي حمايت و قدر داني از مردان و زنان بزرگي است كه با سخت كوشي در پيشبرد اهداف عالي و ايجاد تمدن و فرهنگ عالي نقش سهم بسزايي داشته اند.
در ادامه مراسم احمد منزوي و سيد فريد قاسمي به ترتيب در رابطه با تاريخچه چاپ سنگ و تاريخچه چاپ در ايران سخنراني كردند و عبدالحسين اذرنگ با اشاره به تاريخچه نشر كتاب در ايران ، نقش جعفري را در نشر كتاب ايران بررسي كرد .
وي در ابتدا به بررسي دوره هاي نشر ايران از آغاز انتشار كتاب پرداخت. وي گفت: اميركبير كه عبد الرحيم جعفري تاسيس كرد در دوره 12 ساله بعد ازسال 1320 به عنوان ناشر عمومي شناخته شد بدون انكه بخواهد در خط سياسي خاصي فعاليت كند. (هرچند وي در ان زمان گرايشات سياسي خاص خودش را داشت ) و در فضاي ان روز از لحاظ نگرش مي توان وي را فردي نو جو ، نو آموز و شايد هم سنتي دانست .
وي در ادامه ويژگي ها ويژه بنيان گذار امير كبير را يكي از دلايل موفقيت ان دانست و گفت : امير كبير در دنيا جزو يكي از انتشارت بنيانگذار است كه ويژگي جنين انتشارتي در دنيا اثر آفريني و نياز آفريني در ميان مخاطبا ن است كه با اين كار جريان هاي جديد و مسير هاي تازه اي را به خوانندگان عرضه مي كنند .
وي در ادامه افزود به واقع مي توان گفت امير كبير مي خواست درزمان تاسيس با همه قشرهاي مختلف مردم از لحاظ نوشتاري ارتباط برقرار كند و آن هم در دوراني كه سانسور سياسي به شدت بر قرار بود .
وي در بخش ديگري از سخنان خود با اشاره به ملاكهاي ارزشيابي يك انتشارتي گفت امير كبير به سنت و فرهنگ ملي و اسلامي نيز توجه ويژه و خاصي داشته است .
وي در پايان سخنان خود گفت: اكنون زمان آن رسيده است كه در كنار ارج گذاري و بزرگداشت انديشمندان و نويسندگان از ناشران اين انديشه ها نيز قدرداني كنيم .
در پايان بخش اول مراسم نيز احسان نراقي به ذكر خاطره اي از سانسور كتاب در رژيم گذشته و حمايت هاي جعفري از ناشران پرداخت .
بعد از يك استراحت نيم ساعته بخش دوم مراسم با پخش فيلم مستندي از نشر در ايران و گفت و گو با جعفري و خانوده اش شروع شد .
پس از پخش فيلم ايرج افشار در زمينه انتشارات تحقيقاتي در ايران سخنراني كرد و جايگاه انتشارت تحقيقاتي در ايران و ساير كشورهاي جهان را بررسي كرد .
در ادامه، عبدالله عقيلي پيرامون شخصيت عبدالرحيم جعفري و بهمن بوستان در رابطه با فرهنگ معين و مسائل و مشكلات و چگونگي انتشار ان توسط انتشارات امير كبير پرداخت .
در پايان مراسم عبد الرحيم جعفري در ميان ابرازاحساسات حاضرين به عنوان آخرين سخنران در جايگاه حاضر شده و به تشريح فعاليت ها و اهداف تاسيس امير كبير پرداخت .