به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از دفتر نمایندگی ایران در سازمان ملل، هیئت جمهوری اسلامی ایران در سومین نشست کمیته مقدماتی کنفرانس 2010 بازنگری معاهده عدم اشاعه هستهای (NPT) با ارائه بیانیهای، ضمن تشریح مواضع کشورمان در خصوص خلع سلاح هستهای، از عدم اجرای تعهدات کشورهای دارنده سلاح هستهای طبق معاهده NPT طی چهل سال گذشته بشدت انتقاد کرد.
در این نشست هیئت کشورمان با اشاره به مواضع اصولی جمهوری اسلامی ایران در زمینه سلاحهای هستهای و خطر جدی این سلاحها و ضرورت امحای آنها، بر ضرورت اجرای تعهدات خلع سلاح کشورهای دارنده تسلیحات هستهای تاکید نمود.
هیئت کشورمان همچنین با مرور تحولات بین المللی پس از سال 2000، نقضهای مکرر معاهده توسط کشورهای هسته ای را عقبگرد جدی نسبت به معاهده و ناامید کننده خواند و با اشاره به مواردی همچون توسعه انواع تسلیحات جدید هستهای، تهدید کشورهای غیر هستهای به استفاده از تسلیحات مذکور، تولید دهها تن پلوتونیوم و اورانیوم با غنای بالا برای سلاحهای هسته ای و عدم شفافیت کشورهای هستهای در برنامه های مخفیانه توسعه چنین سلاح هائی، خواستار توجه فوری کنفرانس بازنگری به نگرانیهای ناشی از توسعه سلاحهای هسته ای توسط کشورهای دارنده تسلیحات مذکور و تصمیم گیری برای ممنوعیت توسعه و تولید تسلیحات هسته ای جدید شد.
در ادامه این بیانیه با اشاره به وعده های اخیر مقامات آمریکائی مبنی بر کاهش 80 درصدی زرادخانه هسته ای این کشور آمده است : جامعه بین المللی انتظار دارد چنین بیاناتی درعمل و بطورشفاف محقق شود،ضمن آنکه کاهش سلاح های هسته ای هیچگاه به معنای جایگزین نمودن آن با تعهد اصلی این کشور به امحای کامل تسلیحات هسته ایش نمی باشد.
هیئت کشورمان همچنین خواستار ایجاد یک کمیته ویژه در کنفرانس خلع سلاح برای تدوین یک کنوانسیون تسلیحات هسته ای با هدف انهدام و همچنین ممنوعیت تحقیق، تملک، تولید، توسعه و استفاده از تسلیحات هسته ای گردید.
هیئت جمهوری اسلامی ایران در پایان با برشمردن محدودیت های موجود برای رسیدن به جهان عاری از سلاح های هسته ای شامل فقدان اراده سیاسی از سوی کشورهای هسته ای، نبود ساز و کار راستی آزمائی برای اثبات صحت گفته های این کشورها در زمینه کاهش تسلیحات هسته ای و تفسیر نادرست آنها از ماده ششم معاهده در باره زمان بندی امحای سلاح های هسته ای، اظهار داشت: تنها راه برای از بین بردن بن بست موجود در زمینه خلع سلاح هسته ای، تعیین یک ضرب الاجل مشخص برای اجرای ماده 6 ان پی تی می باشد درغیر این صورت چاره ای جز درخواست برای اصلاح ماده مذکور و درج زمان بندی به منظور امحای سلاح های هسته ای باقی نخواهد ماند.
لازم به توضیح است که سومین نشست کمیته مقدماتی کنفرانس بازنگری 2010 ان. پی. تی از روز دوشنبه گذشته 14/2/88 در نیویورک و با حضور هیئت هائی از تمامی کشورهای عضو معاهده آغاز بکار کرد.
از ایران نیز هیئتی به سرپرستی سید محمد علی حسینی، معاون حقوقی و بین المللی وزارت امور خارجه در این اجلاس شرکت کرده است.