جلال خالقی مطلق در چهارمین همایش جهانی بزرگداشت فردوسی که همزمان با آئین گشایش شعبه مشهد بنیاد فردوسی برگزار می‌شد گفت: نخستین درسی که از فردوسی می‌آموزیم پاسداری از زبان فارسی است.

به گزارش خبرنگار مهر، چهارمین همایش جهانی بزرگداشت فردوسی با نام "پاژ" با سخنرانی جلال خالقی مطلق و به همت بنیاد فردوسی در مجتمع فرهنگی هنری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان خراسان رضوی برگزار ‌شد.

 جلال خالقی مطلق مصحح شاهنامه و از اعضای هیئت امنای بنیاد فردوسی در آئین گشایش شعبه این بنیاد در مشهد با اشاره به تاکید فردوسی بر فرهنگ و ادب ایرانیان، گفت: هر صفحه از شاهنامه آموختنی است و درس‌های مهمی را که می‌توان از فردوسی آموخت، باید در سه بخش تقسیم بندی کرد.

وی افزود: نخستین درسی که از فردوسی می‌آموزیم پاسداری از زبان فارسی است. زبان فارسی حلقه ارتباطی میان همه ایرانیان است و در طول قرنها زبان رسمی و سیاسی ایران بوده است. اگر چه زبانهای محلی مهم است و حتی باید در دانشگاهها تدریس شود اما چون زبان فارسی زبان جهانی ماست باید از آن پاسداری کنیم و فردوسی با سرودن شاهنامه حرکتی تاثیرگذار برای نهادن ریشه‌های زبان فارسی آغاز کرد.

خالقی مطلق اضافه کرد: دومین درسی که از فردوسی می‌توان آموخت این است که شاهنامه او نسبت به منابع قدیمی‌تر خود از جمله شاهنامه ابومنصوری و  دقیقی طوسی وفادار بوده و با همه نقدی که فردوسی به آنها داشته اصل امانتداری را حفظ کرده است.

این استاد ایرانی دانشگاه هامبورگ گفت: سومین درسی که می توان از فردوسی آموخت رسالت تاریخی و فرهنگی و ملی اوست. فردوسی هویت ملی ایرانیان را با هویت اسلامی آنان پیوند زده و به همگان آموخت که هویت ملی و اسلامی ایرانیان از یکدیگر جداشدنی نیست.

این شاهنامه پژوه با اشاره به ستایش فردوسی از پیامبر اسلام (ص) و امام علی (ع) گفت: کدام شاعر با این صراحت و شجاعت از خواندن و مدح پیامبر دفاع کرده است.

در این نشست همچنین یاسر موحدفرد دبیرکل بنیاد فردوسی در سخنانی به برنامه‌های این بنیاد برای هزاره شاهنامه اشاره کرد. محمد جعفر یاحقی (رئیس موسسه فرهنگی فرهنگسرای فردوسی) و محمدحسین طوسی وند (رئیس بنیاد فردوسی) نیز به عنوان مسئولان دو نهادی که برای ترویج اندیشه‌های فردوسی در جهان تلاش می‌کنند، به بحث و تبادل نظر پرداختند.

در پایان این کنگره و پس از افتتاح شعبه مشهد بنیاد فردوسی، انتخابات برای تعیین اعضای هیئت رئیسه این شعبه برگزار شد که بر این اساس عباس خیرآبادی (استاد ادبیات فارسی دانشگاه آزاد اسلامی مشهد) با 39 رای موافق به عنوان رئیس انتخاب شد.

همچنین جلیل رضوی (رئیس اسبق سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان خراسان رضوی) با 28 رای موافق به عنوان دبیر این شعبه برگزیده شد.

پروین خاکپور، پروانه عارف، سیدحسن موسوی از دیگر اعضای هیئت رئیسه این شعبه هستند. همچنین سیدجواد ارشادی نیا و طاهر رضا زاده به عنوان اعضای علی البدل شعبه بنیاد فردوسی در مشهد برگزیده شدند.

در این مراسم خالقی مطلق (استاد ایرانی دانشگاه هامبورگ)، شهین سراج (رئیس بنیاد ملک‌الشعرای بهار در فرانسه)، عبدالکریم تمنا (شاعر ملی افغانستان)، جعفر یاحقی (رئیس موسسه فرهنگی فرهنگسرای فردوسی)، محمدحسین طوسی وند (رئیس بنیاد فردوسی) و یاسر موحدفرد (دبیر کل این بنیاد) حضور داشتند.