به گزارش خبرگزاري مهر و به نقل از روزنامه واشنگتن پست، جرج بوش رييس جمهور آمريكا مدت كمي پس از حمله هاي تروريستي 11 سپتامبر اعلام كرد بزرگترين تهديد پيش روي آمريكا سلاح هاي كشتار جمعي است و گفت: ما به رژيم هاي خطرناك جهان و تروريست ها اجازه نخواهيم داد كه با سلاح هاي مخرب ما را تهديد كنند.
اين سخنان منجر به آن شد كه كشورهاي ايران و عراق و كره شمالي به عنوان "محور شرارت" شناخته شوند و برنامه هايي اجرا شوند كه براي مثال به موجب يكي از آنها آمريكا مي توانست تمام كشتي هايي را كه حامل اسلحه بودند بازرسي نمايد. جنگي همچون جنگ عراق به راه افتاد و همه اين مسائل با اين اعتقاد بود كه دولت صدام حسين بر انباري از سلاح هاي شيميايي و بيولوژيكي نشسته و در جستجوي سلاح هاي اتمي است.
اما طبق يك گزارش انتقادي از سوي "كارنژي ايندومنت" درباره صلح بين المللي، اين تدابير آمريكا نتوانسته است كه تسهيلات هسته اي را تحت كنترل درآورد و انتقال مواد هسته اي را متوقف نمايد.
"جان ولفستال" يكي از پنج نفري كه در آماده سازي گزارش به ايندومنت كمك كرده است، گفت: اگر شما واقعا نگرانيد كه تروريست ها مواد هسته اي به دست مي آورند و بمب هسته اي مي سازند، ما بايد با روش هاي ديگري اقدام كنيم و فكر جامع تري را براي قفل كردن اين شبكه پيچيده جهاني در نظر بگيريم . يك استراتژي جهاني براي امنيت هسته اي.
لازم به ذكر است اين سخنان در حالي ايراد شد كه كنفرانسي دو روزه درباره پشتيباني كنندگان سلاح هاي هسته اي در آمريكا در حال برگزاري است وبيش از 600 عضو جامعه كنترل تسليحات از جمله محمد البرادعي مدير كل آژانس بين المللي انرزي اتمي در اين كنفرانس شركت مي كنند. هانس بليكس نيز در اين جمع حضور دارد.
در اين گزارش ضد آمريكايي كه در 95 صفحه منتشر شده است و در جلسه امروز كنفرانس مورد بررسي قرار خواهد گرفت، آمده است كه آمريكا سياست هاي خود را به گونه اي متحول كرده است كه تلاش براي ساخت بمب هسته اي را ادامه مي دهد و روابط خود را كشورهايي همچون هند و پاكستان و رژيم اسراييل افزايش مي دهد.
اين گزارش همچنين دولت آمريكا را به دليل رفتار نامناسب با ايران در پايان نشست شوراي حكام آژانس بين المللي و همچنين محكوميت اين كشور به عدم همكاري كافي با آژانس نكوهش كرده است. اين گزارش شديد اللحن همچنين ديده بان هسته اي سازمان ملل را نيز شديدا تقبيح مي كند كه قطع نامه سه كشور اروپايي درباره ايران را تصويب كرده است و اين رفتار با ايران را غير منصفانه مي خواند.
دولت بوش نيز موضع گيري شديدي كرده و اعلام كرد: پرونده ايران را به شوراي امنيت مي فرستيم تا اين كشور مجبورشود تلاش هاي خود را متوقف سازد. اما منابع رسمي در واشنگتن اعلام كردند كه اگر ايران همچنان بخواهد تلاش هاي هسته اي خود را ادامه دهد، بعيد به نظر مي رسد كه بشود كار زيادي براي اين كشور انجام داد.
گروه ايندومنت نوشتند: آمريكا بايد به مواضع رهبران اتحاديه اروپا توجه بيشتري داشته باشد و با حل چالش هاي مربوط به مسائل هسته اي موضوع ايران را نيز پايان دهد.
اين گزارش پيشنهاد مي كند كه در كره شمالي نيز بوش بايد يك هيئت ويژه را در نظر بگيرد تا با پيونگ يانگ به مذاكره بپردازد و خلع سلاح هسته اي اين كشور را به پيش ببرد. آمريكا در مذاكرات شش جانبه اي كه در هفته جاري در پكن تشكيل مي شود شركت خواهد كرد تا درباره بحران هسته اي 20 ماهه كره شمالي تصميم گيري نمايند. اما دولت آمريكا هرگز گفتگوي مستقيمي با دولت پيونگ يانگ نداشته است.
گزارش ايندومنت همچنين بر محافظت مواد هسته اي، راكتورها و سايت ها در تمام جهان از دزدي و غارت تاكيد دارد و خواستار آن شده است كه براي افرادي كه در بازار سياه هسته اي دخالت دارند، مجازات هاي ويژه اي در نظر گرفته شود.
در اين گزارش آمده است: در بسياري از كشورها دزدين مواد هسته اي هنوز دزدي به حساب نمي آيد و همچون جرم هاي ديگر مجازات معيني ندارد.
تاریخ انتشار: ۱ تیر ۱۳۸۳ - ۱۳:۱۰
با توجه به موضع گيري هاي تند آمريكا درباره برنامه هاي صلح آميز هسته اي ايران در آژانس بين المللي انرژي اتمي،اين روزنامه طي گزارشي اين رفتار نامناسب آمريكا با ايران به شدت محكوم كرد.