به گزارش خبرنگار مهر، سید مجتبی خیام نکویی یکشنبه در مراسم افتتاح بخش نانوتکنولوژی پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران با اعلام این خبر افزود: برای اولین بار محققان این مرکز موفق به تولید نوعی برنج تراریخته مقاوم به آفات پروانه ای شدند. علاوه بر این موفق به تولید کود بیولوژیک برای شالیزارها شدیم.
رئیس پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران با اشاره به ایجاد کمیته نانوفناوری در وزارت جهاد کشاورزی گفت: این کمیته با حضور مراکز و نهادهایی چون موسسه تحقیقات خاک و آب، پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، موسسه تحقیقات اصلاح و بذر و سازمان دامپزشکی کشور ایجاد شد.
وی ایجاد همگرایی در جهت تحقق اهداف وزارت جهاد کشاورزی، پوشش تمامی عرصه های مختلف در زمینه نانو، ایجاد تعامل با کمیته نانو سایر وزارتخانه ها در جهت فعالیتهای مشترک، شناخت توانمندیهای بالقوه و بالفعل وزارت که می تواند در اختیار نانو قرار گیرد و توجه به ظرفیت سازی و توانمندسازی نیروی انسانی را از جمله اهداف راهبردی این کمیته ذکر کرد.
خیام نکویی با بیان اینکه برای پیشبرد اهداف این پژوهشکده اقدام به تدوین برنامه پنج ساله کردیم، گفت: در اولین گام اقدام به تدوین برنامه پنج ساله در راستای سند چشم انداز بیست ساله نظام و به منظور تحقق اهداف وزارت جهاد کشاورزی، ماموریت و خط مشی کیفیت برای کلیه محققان پژوهشکده کردیم.
وی به اهمیت نانوتکنولوژی در میزان تولید و کیفیت محصولات کشاورزی اشاره کرد و اظهار داشت: با توجه به این اهمیت اقدام به راه اندازی بخش نانوتکنولوژی به منظور تهیه و متمرکز کردن امکانات و تجهیزات مرتبط با نانوتکنولوژی در قالب یک بخش تحقیقاتی و توسعه هدفمند پژوهشهای مربوط به این فناوری در جهت اهداف و برنامه های ستاد توسعه فناوری نانو در این پژوهشکده کردیم.
رئیس پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران به بیان موفقیتهای این پژوهشکده در عرصه بیوتکنولوژی کشاورزی پرداخت و افزود: این پژوهشکده یکی از اعضای شبکه آزمایشگاههای نانو است که تاکنون توانسته با خرید و تهیه تجهیزات آزمایشگاهی از 80 پروژه مصوب، 20 پروژه را با اعتبار 65/1 میلیارد ریال اجرایی کند.
تولید انواع نانو ذرات فلزی و سرامیکی مانند طلا، آهن و اکسید مس
وی تولید انواع نانو ذرات فلزی و سرامیکی مانند طلا، آهن و اکسید مس را از دیگر اقدامات این پژوهشکده نام برد و اضافه کرد: در این زمینه پیش نویس همکاری با کمیته نانو وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و تشکیل کارگروهی در این زمینه و همکاری و تعامل با شرکتهای خصوصی را در دستور کار قرار داده ایم.
ایجاد مراکز پژوهشی بیوتکنولوژی کشاورزی منطقه ای در کشور
خیام نکویی با بیان اینکه هر کدام از استانهای تحت نظارت این پژوهشکده دارای امکانات و تجهیزات ویژه ای است، گفت: اقدام به راه اندازی پژوهشکده های بیوتکنولوژی کشاورزی منطقه ای کرده ایم که تاکنون این امر در منطقه شمال غرب و غرب در تبریز، منطقه مرکزی در اصفهان و منطقه شمال کشور در رشت محقق شده است.
وی از راه اندازی این پژوهشکده در خراسان خبر داد و درباره فعالیتهای سایر پژوهشکده های منطقه ای گفت: پژوهشکده منطقه ای شمال غرب و غرب قطب مهم تولید محصولات غذایی با منشا زراعی، باغی و دامی است که در زمینه تولید مواد با ارزش بالا از میکروارگانیزمها و جمع آوری و شناسایی استخراج آنزیم ها و سایر مواد با ارزش از ارگامیزمها فعالیتهایی را در دست اجرا دارد. منطقه مرکزی نیز فعالیتهای مربوط به گیاهان دارویی را بر عهده دارد و منطقه شمال کشور در زمینه بیوتکنولوژی دام و آبزیان تحقیق می کند.
اقدامات مهم پژوهشکده
خیام نکویی به فعالیتهای بین المللی این مرکز پژوهشی اشاره کرد و گفت: این پژوهشکده عضو سازمان کیفیت آسیا و اقیانوسیه (APQO) است و به عنوان مرکز هماهنگ کننده شبکه مراکز بیوتکنولوژی کشاورزی کشورهای عضو اکو انتخاب شده است.