عقب نشینی نظامیان آمریکایی از شهرهای عراق هر چند در چارچوب توافقنامه امنیتی بغداد واشنگتن صورت گرفته است، اما در عین حال نوعی شکست امنیتی برای نظامیان اشغالگر تلقی می شود.
این عقب نشینی ناخواسته نشان می دهد که برنامه های امنیتی آمریکا در طول 6 سال گذشته برای مدیریت امنیت عراق با شکست روبرو شده است .
به همین دلیل است که نظامیان آمریکایی اخیرا تلاش کرده اند تا دامنه نا امنی ها را درعراق گسترش دهند تا دولت نوری المالکی را به ناتوانی در مدیریت امنیتی عراق متهم کنند.
افزایش موج ناامنی ها در عراق از دو بعد قومیتی و مذهبی قابل تجزیه و تحلیل است .
در بعد قومیتی، نیروهای اشغالگر تلاش کردند تا میان اعراب ،کردها ، ترکمانها و مسیحیان کرکوک نوعی واگرایی ایجاد کنند تا زمینه بروز یک جنگ داخلی در این منطقه حساس ایجاد شود.
در بعد مذهبی نیز، نظامیان اشغالگر از طریق عوامل خود در مناطق مشترک شیعه و سنی مانند حله ، بغداد، دیاله و موصل تلاش می کنند تا نقاط اختلاف انگیز مذهبی را بزرگنمایی کنند .
در چنین فرایندی اصرار اخیر جوزف بایدن معاون رئیس جمهوری آمریکا برای بازگرداندن سران حزب منحله بعث به روند سیاسی عراق جای تامل دارد.
جوزف بایدن در سفر به بغداد از دولت نوری المالکی خواست تا در چارچوب طرح آشتی ملی، مقامهای بلندپایه حزب بعث عراق را به بدنه سیاسی و امنیتی عراق بازگرداند .
نوری المالکی نخست وزیر عراق به شدت با این درخواست مخالفت کرده و آن را مغایر با قانون اساسی عراق دانسته است.
قانون اساسی عراق، شکل گیری هر نوع حزبی با استفاده از شعارهای حزب منحله بعث را ممنوع کرده است.
با این حال، آمریکا برای سازماندهی یک کودتای احتمالی در عراق دست به نوعی یارگیری جدید داخلی در عرصه سیاسی و نظامی عراق زده تا ضمن اینکه دولت نوری المالکی را تحت فشار قرار دهد، راه بازگرداندن قدرت به بعثی ها را هموار کند.
البته در این زمینه نباید نقش برخی کشورهای عرب منطقه را نادیده گرفت، زیرا این کشورها مایل نیستند دولت منتخب نوری المالکی، قدرت را همچنان در اختیار داشته باشد .
-------------------
"حسن هانی زاده" کارشناس مسائل خاورمیانه
تاریخ انتشار: ۴ مرداد ۱۳۸۸ - ۰۹:۲۵
خبرگزاری مهر - گروه بین الملل : نشست محرمانه مشکوک اخیر برخی ژنرالهای آمریکایی با تروریستها و نیز سران فراری حزب منحله بعث عراق نشان می دهد که آمریکا راه مقابله جدی با دولت منتخب نوری المالکی را برگزیده است.